leon01 Postat Martie 15, 2015 Partajează Postat Martie 15, 2015 Stie cineva cum sa facem sita serigrafica si compozitia pastei fotosensibile ? Link spre comentariu
romicap Postat Martie 15, 2015 Partajează Postat Martie 15, 2015 (editat) Solutia fotosensibila : La un litru de aracet de calitate adaugati 150 mililitri de apa in care trebuie dizolvat circa 50 gr. bicromat de potasiu. Omogenizati bine (cu mixerul ) pana obtineti o pasta galbuie . Pasta obtinuta se intinde uniform cu o racleta pe sita serigrafica ,sita intinsa foarte bine (precum fata unei tobe ) pe un cadru de lemn . Lasati circa 10 min. sita sa se zvinte dupa care fixati negativul desenului dvs. (desenul se face pe folie transparenta cu cerneala opaca ). Dupa ce fixati desenul pe sablon cu scoci transparent, expuneti sablonul la o sursa artificiala de lumina (bec de minimum 250W ) timp de 5 min. In final , dupa expunere , luati sablonul si puneti un jet cu apa pe el pana se vede clar desenul expus ,dupa care e recomandata,, coacerea,, acestuia la o temperatura de circa 50-60 de grade . In felul acesta veti obtine desenul pe care doriti sa-l imprimati unde doriti ! Editat Martie 15, 2015 de romicap Link spre comentariu
leon01 Postat Martie 15, 2015 Autor Partajează Postat Martie 15, 2015 Multumesc pentru sfat. Fara a se considera reclama , a-ti putea sa-mi spuneti de unde sa cumpar , daca se poate on-line , materialul pentru sita si bicromatul de potasiu. Apropo de reteta , a-ti incercat sa faceti cablaje cu ea , nu crapa aracetul dupa ce se usuca ? Si ce fel de vopsea folositi ? Cu respect deosebit si multumiri anticipate Leon . Link spre comentariu
romicap Postat Martie 15, 2015 Partajează Postat Martie 15, 2015 (editat) Apropos de reteta de mai sus, eu am folosit-o cu multa vreme in urma (anii 89) intr-un atelier de creatie textile (tricouri imprimate ) Pe vremea aceea luam sita serigrafica de la fabrica de perdele Pascani si bicromatul tot de acolo . Cred ca daca veti cauta cu Google furnizori de materiale serigrafice sigur veti gasi . Sabloanele respective nu crapa deca sunt facute bine (expuse la lumina si coapte corect ). Nu am incercat sa fac circuite imprimate dar daca se foloseste cerneala adecvata , nu vad de ce nu ar merge ! De asemenea si la panourile frontale ... Solutia pentru circuite poate fi facuta din sacaz diluat in spirt si colorata cu un pic de cerneala dintr-o pasta de pix ! Editat Martie 15, 2015 de romicap Link spre comentariu
leon01 Postat Martie 15, 2015 Autor Partajează Postat Martie 15, 2015 (editat) Doresc sa-mi construiesc cablajele pentru mine , desenate in EAGLE , in asa fel incat sa contina si trasee late de masa , si bobinute pe cablaj in tehnologia prin care se faceau cablajele rezistente de la aparatura anilor 80-90 . La astea ai nevoie de trasee relativ groase si la corodare rezista foarte bine orice fel de vopsea inclusiv smoala dizolvata in benzina. La press and peel ori cele groase ies cu gaurele si cele subtiri ori se strapung ori se apropie , sau ies bine cele subtiri si cele late pierd forma dreptunghiulara si se rotunjesc la colturi. Temperatura uniform distribuita necesara acestei tehnologii este un mit , de baza este "experimentarea " si la noroc ies. Prin tehnica foto iarasi ies la noroc , trebuie o densitate cat mai constanta precum si o grosime cat mai apropiata intre trasee alaturate si iarasi ies bine ori unele ori altele. Prin serigrafie stratul de vopsea fiind mult mai gros si mai rezistent aceste dezavantaje dispar ramanand decisiva uzura sitei in calitatea cablajului , ceea ce nu va fi cazul deoarece eu nu fabric pcb ci numai pentru mine dar sa fie intre ele , atatea cate sunt , identice. Am cautat bicromat la furnizori si magazine online dar vand numai la firme , si eu nu sunt firma . Site nici atat nu am gasit. Am gasit undeva sita preparata dar la cantitati mari si iarasi trebuia sa fii firma. Altii vand kituri cu sita si cerneala la preturi ametitoare . Ce este de facut ca sa iesim din asa incurcatura ? Editat Martie 15, 2015 de leon01 Link spre comentariu
romicap Postat Martie 15, 2015 Partajează Postat Martie 15, 2015 (editat) Solutia este sa avem un pic de rabdare , voi cotrobai eu printre cunostintele mele si sigur voi gasi cele trebuincioase . Imi place ideea de a construi serigrafic cablaje zdravene, mai ales cand e vorba de tuburi electronice ! De mult ma bate si pe mine gandul acesta . http://www.bizoo.ro/produse/bicromat-de-potasiu/start-0/10/ Cantitati de 1 Kg. fara probleme . Sper sa nu fie considerata reclama ...daca da sa fie sters! Persoana juridica poate fi orice amic ce are un magazin mic si vrea sa te serveasca. Editat Martie 15, 2015 de romicap Link spre comentariu
leon01 Postat Martie 15, 2015 Autor Partajează Postat Martie 15, 2015 Da , te-ai gandit bine , pentru montajele cu tuburi este modalitatea perfecta pentru cablaje. Aici nu vor fi decat foarte rar trasee sub 1 mm , dar sa fie rezistente. Iar in acest caz putem sa facem site mai multe, una pentru circuitul de cupru , apoi pentru padurile pieselor care vor ramane neacoperite in vederea lipirii, una pentru partea cealalta a placii unde va avea desenul pieselor si valoarea lor , una pentru panoul frontal . Si cel mai important aspect este ca pot fi facute toate odata. Stai sa afle " lamparii inraiti " si atunci sa vezi montaje fel de fel ca dispar cuplajele care dau brum pe fire , iar unde este nevoie de ingrosare de trasee => o sita cu masca pentru treseu de cositor. Daca faci comanda de materiale ma bag si eu. Daca ai probleme cu EAGLE la desenare te pot ajuta cu ce mai stiu , in felul lui e usor de lucrat si ca si program , parerea me este ca este conceput pe ideea de "full-proof" . Link spre comentariu
techno-pcb Postat Martie 17, 2015 Partajează Postat Martie 17, 2015 ma bag si eu in vorba,dar nu pot sa admit expresia cum ca,,Prin tehnica foto iarasi ies la noroc , trebuie o densitate cat mai constanta precum si o grosime cat mai apropiata intre trasee alaturate si iarasi ies bine ori unele ori altele.,, Adevarul cred ca este in alta parte!Nu poti sa fi mafalda sa stii de toate si sa faci de toate.Azi bobinezi un transformator de calitate,maine faci o carcasa foarte frumoasa,in alta zi faci un cablaj...si vrei sa mai fie si de calitate.Eu fac cablaje,dar numai cablaje fac,si tot ce tine de cablaje:soldermask,treceri metalizate,asamblare SMD,proiectare dupa schema beneficiarului,si in curand voi face si silkscreen adevarat nu din acela prin press&peel cum arata youtube si cum deja mai fac romanii nostri.Cred ca ai sesizat ideea,nu te apuca de prea multe,mai bine mai putine dar de calitate si ai sa vezi ce multumit vei fi.Priveste cablajele care le pun pe Elforum;iti plac?Sau exemplul de mai jos.Ei,eu nu fac decat cablaje,de asta arata asa,si nu odata,ci mereu fara dubii. https://www.dropbox.com/s/49xllyy366pgqwi/WP_20150317_18_22_14_Pro.jpg?dl=0 Link spre comentariu
manolo Postat Martie 17, 2015 Partajează Postat Martie 17, 2015 Chiar si asa??!! Link spre comentariu
leon01 Postat Martie 17, 2015 Autor Partajează Postat Martie 17, 2015 dar nu pot sa admit expresia cum ca,,Prin tehnica foto iarasi ies la noroc , trebuie o densitate cat mai constanta precum si o grosime cat mai apropiata intre trasee alaturate si iarasi ies bine ori unele ori altele.,, Da , ai dreptate. M-am lasat dus de pasiune . Expresia corecta ar fi trebuit sa fie cu privire la realizarile mele si sa fi sunat cam asa : ,Prin tehnica foto iarasi <<Imi >> ies la noroc , trebuie << sa pun pe cablajul facut de mine>> o densitate cat mai constanta precum si o grosime cat mai apropiata intre trasee alaturate si iarasi << Imi >> ies bine ori unele ori altele. .Eu fac cablaje,dar numai cablaje fac,si tot ce tine de cablaje:soldermask,treceri metalizate,asamblare SMD,proiectare dupa schema beneficiarului Aici m-am luminat cu totul despre ce era vorba defapt in acel post . Cumva suna ca in poetul acela care lua cuvatul la inmormantarea ta dar se poleia pe el insusi .Tinea de luat intiativa discutiei asupra centimetrului lui patrat din proiect dar facut " superior si profesionist " , nu ca noi , fata de de care nu se poate cobora ci doar tangential sa isi arunce umbra precum Ulise pe nevrednicele coloane din Acropole . Despre " mafalda " ... ti-asi fi raspuns cu aceeasi moneda dar nu e cazul , prin natura jobului meu sunt nevoit sa analizez situatii dificile si cu tendinte frecvente de blocaj , cu referire la pozitiile de " gatekeeper " din organizatii. Sper cu sinceritate ca inventivitatea celor care au dat solutii mai sus va continua sa creeze acolo unde nu e , sa ignore cu zambetul pe buze avertismentele si daca n-au reusit ...sa continuie, iar daca au reusit ......sa continuie ! Despre abordarea profesionista a unui lucru , sa nu te superi pe mine , fii te rog constructiv , intelege te rog ca nu dispun de bani sau de noi tehnologii , ca de altfel foarte multi din forum . Da-ne solutii la care sa putem sa spunem un multumesc , invata-ne ce nu stim , foloseste-te de ingeniozitatea si curiozitatea mea si a noastra pentru ca in viata nu se stie ziua de maine ce aduce. Stima pentru toti Leon ! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum