Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Fierastrau cu banda pentru metal (Proma, Gude, sau ceva ieftin)

chas3

Postări Recomandate

Fierastraiele mecanice pentru metale cu banda nu fac zgomot mare.A nu se confunda fierastrau cu banda pentru metale,cu fierastraul pentru lemn.Viteza benzi la fierastraiele pentru metal, este mult mai mica,decit la fierastraiele pentru lemn.Folosirea un fierastrau destinat prelucrarii lemnului,pentru taierea metalelor, presupune schimbarea benzii cu banda speciala pentru metale si totodata modificarea,in sensul scaderii,a vitezei benzii.In plus banda se va tensiona corespunzator pentru ca taietura sa fie dreapta.Obligatoriu se va avea in vedere dotarea fierastraului cu instalatie de racire.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Am cumparat de curand un debitor metale GUDE GMT 355 pentru lucrari ocazionale pe acasa.

Nu l-am folosit inca dar discul cu care a venit pare destul de lat pentru o taietura pe gustul meu.

Imi puteti recomanda ceva discuri eventual diamantate pentru taieturi mai fine in metale ? 

Link spre comentariu

Nu l-am folosit inca dar discul cu care a venit pare destul de lat pentru o taietura pe gustul meu.

Pai la diametrul si la turatia pe care o are e normal sa fie destul de gros (lat cum spui tu) nu cred sa gasesti alceva mai potrivit.Spre exemplu pentru debitat la discurile de 200 mm nu gasesti grosimi sub 2mm ,pe cand la 125 mm sint si de grosime de 1 mm.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

@chas3
Ce ai facut pana la urma cu fierastraul?

Am vorbit cu cineva care a cumparat vineri: http://www.paulimot.de/epages/paulimot.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/paulimot/Products/74013230
- bratul nu se ridica la 90 grade (aproape)
- motorul este cam mic ca putere, 400 W

- nu este prea zgomotos
- un fier plin de 25x25 mm2 , l-a taiat in 50", cu unele balbaieli, inca nu s-a obisnuit cu el.

Pentru mine ar fi foarte bun, doar ca nu se cumpara singur!

Cand am sa pot nu mai stau pe ganduri.

P.S.

Si astazi am exersat la bomfaier, ca sa nu-mi pierd antrenamentul!!!

Link spre comentariu

Am luat Gude, a fost la un moment dat o promotie si am cedat. Inainte de asta m-am chinuit efectiv sa cumpar Proma, dar "stati ca nu il avem", "il aducem", "nu a venit inca", "mai are putin" timp de o luna. La fel ca si la celalalte in plaja asta de pret, stativul si menghina sunt niste glume proaste. De asemenea, cele doua role mari care antreneaza panza sunt foarte slabe calitativ, aluneca destul de usor panza pe ele daca folosesti o apasare agresiva.

-Modelele in genul celui de la Paulimot nu se ridica la 90 de grade ca sa poti taia contururi (ceea ce a fost obligatoriu pentru mine). Proiectia motorului ar fi in afara suprafetei de sprijin si s-a rasturna fierastraul. Adica si daca il modifici sa il "deblochezi", nu rezolvi nimic. Singura solutie e sa ii faci un stativ nou, unul in care articulatia sa fie mai spre centru. Sau il prinzi in suruburi de masa.

-In ce circumstante anume ai simtit lipsa de putere? Eu am doar 370W si nu am avut probleme de la lemn pana la fier.

-Zgomotos nu e chiar deloc, am electrocasnice de bucatarie care il acopera total in materie de decibeli.

-Pe langa calitatea benzii (cele livrate cu fierastraul sunt jalnice), e la fel de important si ghidajele cu rulmenti sa fie aliniate corect. Nu cred ca vin din fabrica reglate si oricum se mai deplaseaza in timp. Daca panza nu vine drept pe material si rolele o ghideaza oblic, evident ca randamentul va scadea. Nu stiu daca e cazul la cel achizitionat de amicul tau, era doar o sugestie.

Mie unul imi e foarte util, la cat de putin timp disponibil am, sa pierd timp si energie dand la bomfaier nu era o optiune. Legat de bani, cel de la Paulimot e cam scump, gasesti mai ieftine modelul ala. Sa numai zic de second-hand.

Link spre comentariu

- cu cat l-ai luat de la Gude?

- la Paulimot este 290 € plus transportul si mi se pare ca este cel mai convenabil

- prietenul meu mi-a transmis un filmulet, in care am vazut ca atunci cand lasa bratul mai mult decat trebuie patineaza panza.

Nu cred ca este o problema.

- ai dreptate, rasnita de cafea e mult mai zgomotoasa!

- Taieturile nu sunt "laser", dar sunt bune pentru prelucrari pe strung, freza etc

In concluzie: nu este o scula dar in regim de amator ar fi tentant, doua trei taieturi pe saptamana cred ca face fata (cam asta e ritmul meu).

Posted Image

Link spre comentariu

A fost 800 RON si ceva. MBS 115 modelul.

Din cate retin de pe cand am deschis topicul asta, unul de banc fara stativ, ca cel de la Paulimot, batea la vreo 1000 RON. Iar majoritatea magazinelor dadeau livrare gratuita pentru comenzi de 1000+ RON. La Paulimot este 1300 RON doar fierastraul. Daca nu te preseaza, poti astepta de black friday, sarbatori de sfarsit de an, etc, poate gasesti pe unde si sub 1000 RON.

Exact, daca ai apasare prea agresiva iti patineaza panza. Dar trebuie sa tii cont ca rolele se invart, deci motorul nu este problema. Problema este cum ziceam de la calitatea rolelor, este un plastic foarte prost, cu o aderenta foarte proasta.

Taieturile nu sunt laser pe nici un fierastrau cu banda. E unanim acceptat ca fetele taiate cu fierastraul sunt cu adaos de prelucrare ulterioara. Cele din poza pe care ai postat-o sunt ok, se finiseaza apoi.

In cazul meu fie:

1 - la mai nici o lucrare nu am prefabricat direct la marimea necesara. De multe ori o "lasam pe maine" din cauza ca aveam de taiat niste bari sau placi, inainte sa ma apuc de lucru.

sau

2 - ocazional ai atat de mult de degrosat incat e mai convenabil sa tai zona respectiva si cu freza/strungul sa finisezi doar. Altfel timp pierdut/taisuri de scule tocite in plus/curatenie in plus de facut.

Daca ai timpul si energia necesare, evident ca le poti face si manual.

Link spre comentariu

Va salut !Detin acest model de fierastau cu banda . Am taiat cu el fier de 50 mm diametru si aluminiu cam la 80 mm .Pretul se invarte pe undeva pe la 650 lei cu transport. Calitatea lui e slabuta , are rotile conducatoare din plastic deci si dantura este tot plastic .La inceput l-am fortat , mi s-a blocat in material si prin urmare s-a deteriorat una din roti . Norocul a fost ca am gasit una compatibila de la una din marcile consacrate , nu mai stiu exact care . Una peste alta e bun , trebuie umblat cu grija cu el. E zgomotos , motorul e cu perii dar are forta iar reglajul vitezei este ca la bormasina .Faptul ca e portabil este dupa parerea mea un avantaj Doresc sa ii confectionez un stand ca sa stea vertical e usor de facut , chiar si un sistem rabatabil se poate confe tiona .Acum as avea o intrebare , pentru ca tot suntem la sectiune de debitare .Am de taiat o foaie de tabla de aluminiu de 1.5 mm grosime , 2000×1000 mm. As avea 2 variante , cu pendularul sau cu flex-ul amandoua au turatie variabila. Pentru flex exista niste discuri dedicate pentru aluminiu .A avut cineva o astfel de experienta cu discurile in cauza ? . Ma intereseaza ca taieturile sa iasa cat mai drepte , aproape de perfectiune.

post-214585-0-35306400-1442820783_thumb.jpg

Link spre comentariu

Am taiat cu pendularul , pus rigla de conducere si pinza de metal.

Cu avans 0 la pinza nu ca la brad.

Merge incet dar bine.

Cica merge ff bine la circular cu pinza dedicata ( dinti din carbura)..

Nu am incercat , doar din auzite.

Grig

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

Am taiat cu pendularul , pus rigla de conducere si pinza de metal.

Cu avans 0 la pinza nu ca la brad.

Merge incet dar bine.

Cica merge ff bine la circular cu pinza dedicata ( dinti din carbura)..

Nu am incercat , doar din auzite.

Grig

Cite de gros a fost materialul pe care l-ai taiat? Am taiat cu fierastraul pendular, otel cu grosimea de 30mm ,folosind pinze BOSCH. Taietura iese destul de bine cu conditia sa nu te grabesti. E bine sa ai petrol(daca poti face rost de undeva) sau motorina la indemina,pentru a asigura racirea si lubrifierea pinzei. Deasemenea se poate folosi si slanina,care asigura o lubrifiere eficienta. Am invatat asta de la un meserias,in urma cu aproape 40 de ani,cind l-am vazut filetind. Dadea cu slanina pe tarod cind avea de filetat gauri si  pe material cind facea filete exterioare. Meseriasul spunea, ca cea mai buna slanina  pentru filetat, este cea rinceda. Intrebindu-l de ce ,mi-a raspuns rizind cu gura pina la urechi,ca slanina nerinceda este buna s-o maninci ,pe cind cea rinceda nu este  buna decit ori s-o dai la ciini(daca-o maninca),s-o arunci sau s-o folosesti la filetat .

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Deasemenea se poate folosi si slanina,care asigura o lubrifiere eficienta. Am invatat asta de la un meserias,in urma cu aproape 40 de ani,cind l-am vazut filetind. Dadea cu slanina pe tarod cind avea de filetat gauri si  pe material cind facea filete exterioare. Meseriasul spunea, ca cea mai buna slanina  pentru filetat, este cea rinceda..

Seul de oaie este folosit in mod industrial, cand se fileta la Electromagnetica pe vremuri, putea in tot cartierul a oaie prajita.
Link spre comentariu

Seul de oaie este folosit in mod industrial, cand se fileta la Electromagnetica pe vremuri, putea in tot cartierul a oaie prajita.

Da, e adevarat ca seul de oaie, e mai bun decit slanina,numai ca se gaseste mai greu. Am lucrat aproape 34 de ani intr-o firma din Bistrita. Este o sectie unde se lucreza numai cu inox(se fac ceva produse pentru SUA). La filetarea gaurilor se folosea margarina,pe considerentul ca era mai buna decit seul de oaie.

Ca o paranteza. Daca nu stiti, in judetul Bistrita, cresterea oilor, este una dintre principalele indeletniciri a oamenilor de la tara,fiind o zona preponderent submontana si montana. Ca atare seul de oaie este foarte usor de gasit.

Link spre comentariu

De unde va cumparati panzele pt un astfel de fierastrau si cam cat costa?Eu caut una 1138X13X0.65.

Folosesc aceeasi dimensiune si intotdeauna am cumparat de pe Ebay.Si cu dinti mai multi /inch si cu dinti mai marunti .In Romania am gasit mai scump.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări