Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Fierastrau cu banda pentru metal (Proma, Gude, sau ceva ieftin)

chas3

Postări Recomandate

Ziua buna!Am citit acest topic si acum imi dau si eu cu parerea.Bomfaerul este demodat pt. mine, flexul este sfant, mult mai rapid si mai precis.Vorbesc de lucrari home made si cele de mica amploare.Fierastraul cu panza este indisponibil de aici in sus.

Depinde de ce ai de facut. Daca ai de taiat un "fier" cu sectiunea de 100x100 mm, pe care urmeaza sa-l prelucrezi, nu prea merge cu flexul si nici cu bomfaierul. Sa nu mai spun de un diametru de 150 mm!!!!!

Pentru delectare iata doar trei poze:

http://www.frets.com/HomeShopTech/Tooling/BandSawFeed/sixinchbandsaw05.jpg

http://www.frets.com/HomeShopTech/Tooling/BandSawFeed/sixinchbandsaw06.jpg

http://www.frets.com/HomeShopTech/Tooling/BandSawFeed/sixinchbandsaw07.jpg

Concluzia: NU EXISTA SCULE SAU MASINI ATOTCUPRINZATOARE.

Cel mai bine a exemplificat "Ion_Bumbu" in postarea #3. Fiecare metoda de debitare are si bune si rele.

Daca revenim la dimensiuni "pamantene", luna aceasta am taiat la bomfaier trei bucati lungi de 61 mm dintr-o bara cu sectiunea de 25x25 mm. La fiecare taietura am lasat ca adaos 1 mm. Am avut in vedere ca prelucrarea ulterioara pe freza (fata dreapta), sa fie cat mai economica in ce priveste frezarea si aici ma gandesc la uzura frezelor deget, care odata uzate.....

Am disc de flex de 125 mm, cu grosimea de 1 mm, dar de frica unor taieturi strambe am folosit bomfaierul.

post-226841-0-65302900-1430420994_thumb.jpg

Editat de area51
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

@chas3, pana la urma ce decizie ai luat cu fierastraul? Sau mai "compilezi"? Ce bun ar fi fost un fierastrau mecanic cand am modificat suportul pentru randaline in port cutit. Am avut de eliminat pe toata lungimea, pe doua fete, destul material si nu m-am incumetat sa folosesc flexul sau bomfaierul. Am rezolvat prin frezare. Intr-un fel mi-a prins bine lucrand la freza dar m-am gandit si la uzura frezelor.

Link spre comentariu

Eu unul am nevoie neaparat sa stea si vertical, la majoritatea taieturilor am nevoie ca panza sa fie verticala si sa imping eu materialul ca sa fac taietura. La astea ieftine, singurul care se ridica si sta vertical este cel de la Gude. Restul se ridica pana la un 75 de grade sau cate or fi. Trebuie sa le modifici corpul turnat ca sa le "deblochezi" si sa se ridice pana la 90 de grade. Desi se poate face, eu unul nu sunt dispus, mai bine iau direct unul care se ridica vertical. Ar mai si varianta sa detasezi partea care se roteste si sa o proptesti definitiv pe bancul de lucru, in pozitie verticala.Momentan nu am luat nimic. De asemenea presupun ca toate vin cu o panza de toata jena si trebuie sa ma asigur ca gasesc usor o panza de calitate pe marimea respectiva.Poti sa iti pastrezi un set de freze mai obosite pentru degrosare si sa vii ultimii pasi cu o freza buna.

Link spre comentariu

Fierastraul cu banda este de neinlocuit, atunci cind vrei ca taieturile sa fie rapide,drepte si relativ precise.In plus fierastraiele cu banda, au menghina,pe care o poti roti pentru debitarea la anumite unghiuri.Apoi debitarea cu fierastraul cu banda, are avantajul ca materialul debitat, nu se incalzeste,fierastraul fiind prevazut cu instalatie de racire.Binenteles ca nu merita sa achizitionezi un fierastrau cu banda, daca faci taieturi doar "din ani in paste".In acest ultim caz,un flex sau bomfaier, sint de obicei, suficiente.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Fac taieturi cu fierastraul mecanic "din an in paste", adica de loc, pentru ca nu-l am!!! Normal ca tot la flex sau bomfaier rezolv problema dar asa dupa cum se intelege si din postarea ta, nu se poate rezolva orice problema. Daca l-as avea, cel putin odata pe saptamana l-as folosi pentru ca aproape orice lucrare incepe sau se termina cu o taietura.

Link spre comentariu

Spuneai in postul anterior, ca ai folosit freze, pentru a indeparta material de pe doua fete.O freza este destul de scumpa si in plus timpul pierdut  pentru a freza ceva ce poti taia cu un fierastrau, este incomparabil, mai mare.Frezele uzate, trebuiesc ascutite,operatie, pe care nu o poate face chiar oricine.E ceva diferenta intre a ascuti un burghiu si a ascuti o freza.

Link spre comentariu

Trebuia sa indepartez un surplus de 5 mm pe o latime cam de 35 mm si cu lungimea de 65 mm. Nu am fost sigur pe mine sa fac aceasta treaba. Daca as fi lasat un adaos mare ca sa fiu sigur ca nu ciupesc partea utila, economia, in ce priveste uzura frezei, ar fi fost derizorie. Despre un eventual rebut nici nu putea fi vorba. Atunci am optat pentru frezare. In cazul meu, o freza uzata intra in asteptare. Aceasta asteptare poate insemna o eventuala reascutire ca freza (ar fi de dorit) sau un cutit de strung mai special sau altceva util, avand in vedere ca este din HSS. Isi pierde din valoare dar nu este de aruncat.

Link spre comentariu

Trebuia sa indepartez un surplus de 5 mm pe o latime cam de 35 mm si cu lungimea de 65 mm. Nu am fost sigur pe mine sa fac aceasta treaba. Daca as fi lasat un adaos mare ca sa fiu sigur ca nu ciupesc partea utila, economia, in ce priveste uzura frezei, ar fi fost derizorie. Despre un eventual rebut nici nu putea fi vorba. Atunci am optat pentru frezare. In cazul meu, o freza uzata intra in asteptare. Aceasta asteptare poate insemna o eventuala reascutire ca freza (ar fi de dorit) sau un cutit de strung mai special sau altceva util, avand in vedere ca este din HSS. Isi pierde din valoare dar nu este de aruncat.

In acest caz, se putea rezolva destul de simplu problema,facind operatiunea pe un strung(daca ai asa ceva).Presupun ce cele doua fete pe care le-ai frezat erau paralele.Prinzind intre bacurile universalului, piesa respectiva si reglind-o pina cind bataia era eliminata,cu un cutit de strung, ai fi eliminat surplusul de material,foarte repede de pe cele doua suprafete.Pentru prelucrarea de precizie era suficient daca lasa-i un adaos de citeva zecimi de mm-1 mm, pe care apoi,le puteai indeparta cu freza,uzura in acest caz fiind minima,iar riscul de a rupe freza, se diminua considerabil.

Link spre comentariu

Am strung dar nu pot fixa piese de marimea asta. Pentru astfel de situatii mi-am construit un flycutter insa, incepator fiind, nu am tinut cont de un lucru esential si anume: latura cutitului, cea care se ascute, sa treaca prin centrul de rotatie al flycutter-ului. In aceste conditii cutitul nu taie, zgarie, freaca, dar de taiat nu taie. Trebuie facut altul.

Link spre comentariu

Am dat de modelul asta, este bun de ceva sau este jucarie ? http://sculeunelteaccesorii.ro/ferastrau-pendular-de-banc-rd-bsw17/157.htm

Nu reusesc sa gasesc un film cu el, la zgomot cum sunt comparativ cu alte scule ? Poate fi folosit intr-un apartament ?

Dupa cum imi dau seama, motorul, pozitionat sub masa de taiere, pare a fi motor asincron. Aceste motoare sunt mai putin zgomotoase in comparatie cu motoarele cu rotorul bobinat. Ca zgomot in afara de motor se mai adauga mecanismul care antreneaza si ghideaza banda.

La bloc orice zgomot, chiar mic, care se repeta zilnic, poate crea o stare de nervozitate. Eu stau la curte dar tot nu ma simt in largul meu gandindu-ma la vecini. Ma cam simt cu musca pe caciula. Vecinii mei au auzul foarte fin, au inclinatie catre ascultare peste care se suprapune o curiozitate bolnavicioasa. Pana acum n-am avut meciuri cu ei dar toate astea pana intr-o zi....

Mai pe seara am sa caut pe youtube un film, al unui tip, care face o comparatie intre doua fierastraie si din care am observat diferenta de zgomot intre cele doua tipuri de motoare.

Link spre comentariu

Despre acest film vorbeam dimineata:

Prima oara l-am vazut in luna ianuarie si nu am urmarit in mod special zgomotele produse de cele doua fierastraie. Revazandu-l acum, parca nu mai sunt convins de o diferenta notabila.

Dimineata mai spuneam ca motorul asincron este mai silentios decat motorul cu rotorul bobinat. Chiar asa este? Nu cumva in cazul fierastraului cu motor cu perii exista o demultiplicare cu roti dintate si care genereaza acel zgomot similar cu al unei bormasini de mana? Sa fiu sincer nu am auzit cum suna un motor de bormasina la functionarea in gol, fara demultiplicare. Am dat-o in altele!

Daca dintre cei avizati asupra acestui aspect are putin timp liber il rog sa se pronunte.

Link spre comentariu

Diferenta este notabila, nu stiu cat se poate deosebi din clip. Cel portabil are o viteza cu mult mai mare, in cazul de fata fiind un foarte mare dezavantaj. Ai nevoie de viteza cat mai mica, daca vrei sa te tina panza. Este aceeasi problema ca si Raider-ul de mai sus. Viteza ar trebui sa fie undeva la 100ft/min sau respectiv 30m/min.Legat de sunet, cel portabil incepe sa bata spre un flex mic, cel stationar se poate folosi si in apartament.Legat de demultiplicare, cel portabil are fulia pusa direct pe ax - rpm-ul fuliei = rpm-ul motorului. Cel stationar are demultiplicare asemanatoare cu masina de gaurit stationara - o pereche de fulii cu diverse diametre pe ele.Daca te ingrijoreaza zgomotul poti sa mergi intr-un showroom sa le incerci. Cel stationar nu are probleme intr-un apartament, numai zic la curte cum spuneai ca e cazul tau.

Link spre comentariu

Deocamdata nu-mi fac vise in legatura cu un fierastrau mecanic. Zgomotul lui chiar ca n-ar fi o problema, pentru ca l-as folosi odata sau de doua ori pe saptamana. Poate ca spatiul de lucru ar fi si mai mic. Pana la urma arbitrul "suprem" ar fi banii. Ei decid si nu eu! Nu mai repet treaba cu necesitatea unui astfel de fierastrau, insa pot sa spun ca pe masura trecerii timpului, mi-am insusit un principiu: o masinarie, sau un dispozitiv, sau o scula, daca te-a scos din rahat (imi cer scuze pentru exprimare) si-a meritat banii! La un hobby-ist banii au un singur parcurs, se cheltuie. Un profesionist are posibilitatea (poate chiar obligatia) sa treaca o lucrare pe pierderi si sa-si mai cumpere cele necesare. La hobby-isti distractia se plateste!!!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări