Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Fierastrau cu banda pentru metal (Proma, Gude, sau ceva ieftin)

chas3

Postări Recomandate

A avut cineva vreo experienta cu vreun model de fierastrau cu banda de la Proma? In speranta ca il voi putea folosi si vertical, chiar si cel mai mic, de 90, mi-ar fi suficient. Sau, ca alternativa, la fel de ieftin, cel de la Gude MBS?

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Nu se incumeta nimeni cu o parere! Fierastraul mecanic, sa fim cinstiti, este pe ultimele locuri in lista de dotari. Mai bine preferam sa cumparam un strung la mana a doua sau accesorii pentru strung sau freza si taiem cu flexul sau cu bomfaierul!!!

Link spre comentariu

Bineinteles ca ai dreptate, ai si demonstrat!

Strungul sau freza nu poate fi inlocuita de bomfaier, flex , dalta, bormasina, plasma, electrod  deci clar alea`s pe primul loc.

Debitorul cu banda insa poate fi inlocuit cu cele de mai sus , nu asa comod , curat , elegant cu pierderi mici de material da se poate si fara el.

Deci... inca asteptam.

Grig

Link spre comentariu

Intre timp: promotiile de la Proma sunt cam la misto, desi preturile sunt afisate ca promotie, cand suni sa cumperi, afli ca promotia a expirat si pretul este altul. In fine, conform spuselor celor de la Proma, modelul cel mai ieftin PPK 90 nu se poate folosi vertical, doar cel nitel mai scump PPK 115. In speranta ca il pot adapta, zic sa bat drumul pana acolo sa vad si eu ce il impiedica sa se ridice pana la 90 de grade complet. Evident ca nu era pe stoc si vreo saptamana am tot sunat ca vine transportul de marfa noua, dar nu azi, ci maine. Asa ca pana la urma probabil va ramane cel de la Gude MBS 115, care aparent sta nativ si la 90 de grade, fara modificari. Singura problema e ca nume de genul Gude / Einhell / Stern sunt chinezarii umflate la pret pentru ca manipulatorul marfii respective este in Germania. Eram curios cat de repede si la ce probleme sa ma astept.Legat de necesitatea lui, probabil depinde de ce lucrari face fiecare, dar la ce nevoi am eu, decat sa tai la flex sau variante alternative, mai bine caut sa cumpar piesa pe care urmeaza sa o prelucrez direct gata facuta.

Link spre comentariu

Intre timp: promotiile de la Proma sunt cam la misto, desi preturile sunt afisate ca promotie, cand suni sa cumperi, afli ca promotia a expirat si pretul este altul. In fine, conform spuselor celor de la Proma, modelul cel mai ieftin PPK 90 nu se poate folosi vertical, doar cel nitel mai scump PPK 115. In speranta ca il pot adapta, zic sa bat drumul pana acolo sa vad si eu ce il impiedica sa se ridice pana la 90 de grade complet. Evident ca nu era pe stoc si vreo saptamana am tot sunat ca vine transportul de marfa noua, dar nu azi, ci maine. Asa ca pana la urma probabil va ramane cel de la Gude MBS 115, care aparent sta nativ si la 90 de grade, fara modificari. Singura problema e ca nume de genul Gude / Einhell / Stern sunt chinezarii umflate la pret pentru ca manipulatorul marfii respective este in Germania. Eram curios cat de repede si la ce probleme sa ma astept.Legat de necesitatea lui, probabil depinde de ce lucrari face fiecare, dar la ce nevoi am eu, decat sa tai la flex sau variante alternative, mai bine caut sa cumpar piesa pe care urmeaza sa o prelucrez direct gata facuta.

Necesitatea unui astfel de fierastrau nu cred ca mai trebuie discutata. Daca am de taiat o bara cu Ø10 mm nu ezit, iau bomfaierul...

Daca am de taiat tot bara de Ø10 mm de 10 ori parca nu prea mai merge bomfaierul. Daca am de taiat o bara cu Ø40 mm (sa nu zic 50 mm), incep sa ma gandesc cum as putea sa evit chestia asta...

Cu flexul sta cam asa: acum un an am avut de taiat 100 mm (pe lung) o bucata de platbanda de 50x5 mm. Pana sa termin de taiat am simtit jetul de sacantei pe abdomen, dupa ce a trecut prin geaca, pulover si bluza. Le am si in ziua de azi, bune de expus la muzeu. In acel moment am zis ca asa mai fac doar in situatie de razboi!!!

Link spre comentariu

...Daca am de taiat tot bara de Ø10 mm de 10 ori parca nu prea mai merge bomfaierul...

...Ba cred ca merge foarte bine chiar si de 1000 de ori. Cu o panza noua de bomfaier, tai in jur de 25... 30 de semifabricate Ø10. Eu personal tai chiar mai multe - catre 50 de bucati cu aceeasi panza. Cu un disc de Ø125x2 nu se vor taia niciodata atatea. Apoi discul costa 2,5... 3 lei/buc in timp ce panza de bomfaier este 1 leu bucata. Cetatenii moldoveni, iti mai fac si discount 2...3 bucati daca cumperi peste 10. Mai pui la socoteala si energia electrica, care nu este de loc ieftina. Apoi, practic debitarea manuala a semifabricatelor de pana la Ø10 se face intr-un ritm comparabil cu debitarea cu flexul. Daca punem cap la cap toate economiile, rezulta in mod clar avantajele debitarii manuale pentru semifabricatele mici.

Link spre comentariu

Cu un bomfaier bine centrat si panza intinsa corespunzator , daca e si Biflex ( bimetal ... ) , si tai " cum trebuie " , iesi la pensie cu o panza , mai ales la semifabricate curente . Eu am o panza Ruko pe un cadru Stanley , si tai cu ea din deceniul trecut . Mai am si un ansamblu ( panza si cadru ) Bahco , mai de " tinere " . Chiar tai , si am taiat , aproape zilnic , tot felul de chestii... Ma rog , daca vrei 100 de semifabricate odata , trebuie cu banda . Sau , la nevoie , cu disc ... mai ieftine si mai putin fiabile . Polizorul unghiular e solutie " romaneasca " , folosita din comoditate . E destinat operatiilor ocazionale , nerepetitive , unde e rapid ... si la indemana , in trusa cu scule sau in atelier . E zgomotos , si face praf numai bun la plamani ... Este parerea mea personala , si ce am mai vazut prin ateliere " serioase " , pe - aici si pe - aiurea ... Firma unde am lucrat ( una dintre ele ... ) , vindea si fierastraie mecanice , numai cu banda ... celelalte cu disc nu le promova , fiind hobbystice  ( arata si pretul ... ) . Unele erau mai mari ca o camera , cu alimentator , comenzi total automate etc . Altele erau cat un birou , total manuale ( comenzi ... ) , inclusiv menghina si avansul . In fine ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Cu fierastraie de taiat metale am de-a face.Doar ca nu sunt de la Proma sau Gude.In regim de amator sau cand ai de debitat zece bucati de teava pe zi merge cu bomfaierul sau cu flexul.De la un anumit volum in sus sau cand ai de taiat profile la un anumit unghi se justifica achizitionarea.

Editat de loleksibolek
Link spre comentariu

...Ba cred ca merge foarte bine chiar si de 1000 de ori. Cu o panza noua de bomfaier, tai in jur de 25... 30 de semifabricate Ø10. Eu personal tai chiar mai multe - catre 50 de bucati cu aceeasi panza. Cu un disc de Ø125x2 nu se vor taia niciodata atatea. Apoi discul costa 2,5... 3 lei/buc in timp ce panza de bomfaier este 1 leu bucata. Cetatenii moldoveni, iti mai fac si discount 2...3 bucati daca cumperi peste 10. Mai pui la socoteala si energia electrica, care nu este de loc ieftina. Apoi, practic debitarea manuala a semifabricatelor de pana la Ø10 se face intr-un ritm comparabil cu debitarea cu flexul. Daca punem cap la cap toate economiile, rezulta in mod clar avantajele debitarii manuale pentru semifabricatele mici.

Am din vara trecuta o panza de bomfaier: MORSE made in USA 12"/300 mm BI-metal 8% cobalt cu 32T care taie bine si-n ziua de azi. Cand n-ai incotro rezolva treaba. Sa fiu cinstit, trebuie sa las un adaos maricel din cauza ca taietura poate sa iasa stramba si atunci economia de energie electrica se pierde inzecit prin prelucrarea suplimentara pe strung!!! Acesta este cazul meu, insa un meserias cu mana si ochi buni se descurca mult mai bine.

Are cineva experiente cu debitarea metalelor (otel) cu fierastraie sabie? Ca pret sunt sub fierastraiele cu banda.

Link spre comentariu

Depinde ce te-ar interesa.din cele cu sistem de prindere hidraulic de 350,280,convertizor pentru turatia motorului,contor pentru numarul de piese,nu cred ca te intereseaza.Cele mai mici nu stiu ce marca sunt dar pot sa ma uit.E unul mai simplut cu menghina mecanica dar trebuie sa ma uit ce firma este.Probabil ca si asta e mai scumput pentru ca are coborarea panzei hidraulica.

Link spre comentariu

Ma intereseaza in primul rand sa il pot folosi vertical. Deci calitatea miscarii de coborare la taiere, pentru mine unul, este mai putin importanta. Mai mult m-ar interesa ca panza sa nu joace in toate directiile indiferent cat de bine incerci sa o reglezi, sa nu fac 2-3 taieturi dupa care sa pice motorul, etc.

Link spre comentariu

...trebuie sa las un adaos maricel din cauza ca taietura poate sa iasa stramba...

Si fierastraiele cu banda, si cele alternative, si debitarea cu discul prezinta acelasi inconvenient. Ca o faza amuzanta, la o intreprindere de rulmenti, directorul tehnic al intreprinderii (caruia i s-au adus la cunostinta problemele de debitare) a stat vreo luna in scularie incercand sa realizeze un dispozitiv de debitat teava pentru inele dupa  principiul torsionarii in sectiunea de separatie. A realizat un dispozitiv cu doua pensete elastice, care prindeau teava la limita sectiunii de separatie si care urmau sa produca un efort de rasucire la nivelul acestei sectiuni, cu ajutorul unei prese hidraulice. Bineinteles ca dispozitivul nu a functionat. Partea cea mai amuzanta a fost ca in loc sa il stocheze in magazia cu produse pentru casare, l-a abandonat pe un banc de lucru in incinta atelierului de scularie, dand ocazie timp de cativa ani la nenumarate comentarii mai mult sau mai putin la "hazlii" din partea celor care treceau pe langa el.

Link spre comentariu

Panza nu joaca in toate directiile,taietura stramba e data de apasarea neuniforma a bratului(la fierastraiele tip sabie).Asta s-a rezolvat prin adaugarea unui piston hidraulic care sustine bratul si care elibereaza presiunea  reglabil.Bineinteles ca daca operatorul nu regleaza corect coborarea bratului o sa taie materialul ca pe salam.Plus ca panza are niste pastile de ghidaj in ambele parti(unul din brate este reglabil).Eu vorbesc de fierastraie cat de cat profesionale..O varianta mult mai ieftina ar fi cele de debitat metale cu disc,similare circularelor pentru lemn.De genul astuia de aici.

Editat de loleksibolek
Link spre comentariu

Panza nu joaca in toate directiile,taietura stramba e data de apasarea neuniforma a bratului(la fierastraiele tip sabie).Asta s-a rezolvat prin adaugarea unui piston hidraulic care sustine bratul si care elibereaza presiunea  reglabil.Bineinteles ca daca operatorul nu regleaza corect coborarea bratului o sa taie materialul ca pe salam.Plus ca panza are niste pastile de ghidaj in ambele parti(unul din brate este reglabil).Eu vorbesc de fierastraie cat de cat profesionale..O varianta mult mai ieftina ar fi cele de debitat metale cu disc,similare circularelor pentru lemn.De genul astuia de aici.

Am ceva asemanator cu circularul din link, adica un flex cu disc de taiere, cu Ø230 mm, montat pe un adaptor. Praful degajat in timpul taierii il face total nedorit de restul de masinarii care se gasesc in magazie (se poate citi "sandrama", ca sa fiu cat mai corect). Cand am avut de taiat o bara cu Ø50 mm, am taiat-o cu bomfaierul, in mai multe reprize (oricum la televizor era un meci!!!). Fiecare taie cu ce poate, solutii sunt mai multe. Rezolvarea problemei pe care a formulat-o "chas3", este: fierastrau cu banda, cu pozitionarea panzei si pe verticala, si este solutie unica.

Link spre comentariu
  • 5 săptămâni mai târziu...

Ziua buna!Am citit acest topic si acum imi dau si eu cu parerea.Bomfaerul este demodat pt. mine, flexul este sfant, mult mai rapid si mai precis.Vorbesc de lucrari home made si cele de mica amploare.Fierastraul cu panza este indisponibil de aici in sus.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări