cipri_mury Postat Martie 13, 2015 Partajează Postat Martie 13, 2015 Sunt incepator in ale electronicii si vreau sa ma apuc a realiza montaje de la zero(din acelea mai simple pentru inceput bineanteles) si cunosc pasii ce trebuie urmati dar am o nelamurire in legatura cu realizarea cablajului.Am auzit ca este gresit sa faci desenul pe placa de cupru asa cum il vezi in schema deoarece aceea este partea cu piesele iar cablajul trebuie desenat asa cum este vazut din partea cu lipiturile.Sper sa nu va amuze prea tare ideea mea in caz ca scriu vreo prostie dar m-am gandit daca este bine ca mai intai sa fac desenul pe hartie asa cum vad in schema apoi sa intorc hartia si sa desenez totul invers (pe fereastra) iar dupa acea schema sa fac desenul pe placa.Astept raspunsuri. Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Martie 13, 2015 Partajează Postat Martie 13, 2015 (editat) Salut. Daca ai o imprimanta laser poti face cablaje prin metoda pnp. Daca nu, incearca sa faci cablajul pe calculator (in Eagle, de exemplu), apoi il printezi oglindit pe o foaie, apoi lipesti foaia pe cablaj, faci gaurile cu burgiu de 1 mm, iar apoi desenezi cablajul cu vopsea sau cu lac de unghii (practic unesti gaurile intre ele). Apoi il pui in clorura ferica la corodat, iar dupa corodare indepartezi lacul cu diluant. Inainte de a desena pe cablaj, trebuie sa il cureti cu hartie abraziva. Editat Martie 13, 2015 de Mishu_17 Link spre comentariu
cipri_mury Postat Martie 13, 2015 Autor Partajează Postat Martie 13, 2015 Multumesc pentru raspuns dar deocamdata sunt incepator dupa cum am precizat in deschiderea topicului si n-am folosit niciun un program de praoiectare pcb.Deci pentru inceput a-si vrea sa folosesc metoda markerului iar dupa aceea metode mai avansate.Apropo stii vreun program de proiectare gratuit caci Eagle in nici un caz nu este din cate stiu eu. Link spre comentariu
miron1947 Postat Martie 13, 2015 Partajează Postat Martie 13, 2015 (editat) Express PCB.http://www.expresspcb.com/ Editat Martie 13, 2015 de miron1947 Link spre comentariu
cipri_mury Postat Martie 13, 2015 Autor Partajează Postat Martie 13, 2015 [miron1947] Multumesc! Link spre comentariu
EusebiuSE Postat Martie 13, 2015 Partajează Postat Martie 13, 2015 (editat) si real pcb e bun , eu cu el lucrez . Daca te intereseaza , iti pot spune de ude sa-l iei . P.S : nu e necesar sa utilizezi o foaie dinaceea press_n_peel pentru a transpune circuitul , ci doar o pagina lucioasa de revista , pe care o vei da cu fierul de calcat deasupra cablajului . Eu asa lucrez si iese f . bine. Editat Martie 13, 2015 de EusebiuSE Link spre comentariu
Mircea Postat Martie 13, 2015 Partajează Postat Martie 13, 2015 Eagle e "gratuit" cata vreme faci cablaje mai mici de 10cm, din ce-mi aduc aminte. Il inregistrezi cu scop educational si este complet functional. Link spre comentariu
remus68 Postat Martie 14, 2015 Partajează Postat Martie 14, 2015 (editat) Aici este un topic cu peste 2500 de postari unde vei gasi multe raspunsuri utile http://www.elforum.info/topic/12-solutii-pentru-executarea-circuitelor-imprimate/ Editat Martie 14, 2015 de remus68 Link spre comentariu
cipri_mury Postat Martie 14, 2015 Autor Partajează Postat Martie 14, 2015 [remus68] Multumesc!Dar acum cateva zile v-am cerut ajutorul pe privat si nu mi-ati dat nici un raspuns.Nu a ajuns mesajul la dvs. cumva? Link spre comentariu
remus68 Postat Martie 15, 2015 Partajează Postat Martie 15, 2015 Ba da, dar nu am timp de meditatii in particular. Citeste acel topic si vei intelege mai multe. Link spre comentariu
cipri_mury Postat Martie 15, 2015 Autor Partajează Postat Martie 15, 2015 [remus68] Am inteles si nu este nicio problema.Totusi poate ati reusi sa ma mai ajutati cu ceva.N-ati putea sa ma redirectionati spre un site de unde sa pot descarca cartea "UN TRANZISTOR DOUA TRANZISTOARE"?Am auzit ca este foarte utila incepatorilor. Link spre comentariu
remus68 Postat Martie 15, 2015 Partajează Postat Martie 15, 2015 Au fost multe carti postate pe acest forum, dar au fost sterse. Incearca aici http://www.elforum.info/topic/101397-cartea-montaje-electronice-de-vacanta-editura-albatros-1988-pdf/ de unde te poti redirectiona pe alte meleaguri. 1 Link spre comentariu
cipri_mury Postat Martie 15, 2015 Autor Partajează Postat Martie 15, 2015 Interesante cartile pe care le-am gasit dar cea despre care am pomenit mai sus nu apare printre ele din pacate.O sa mai caut insa dupa ea si in alte parti. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum