Vizitator bogu30 Postat Martie 12, 2015 Partajează Postat Martie 12, 2015 salut.am doua probleme legate de impedanta totala a difuzoarelor : 1. Tweeter de 8 ohmi si woofer de 6 ohmi. cele doua difuzoare conectate in paralel au o impedanta de 3,24 ohmi dupa calculele mele.amplificatorul pe care il folosesc suporta boxe de 4 pana la 16 ohmi. Solutia ar fi conectarea in serie a difuzoarelor, rezultand 14 ohmi, dar lucrul asta nu e posibil din cauza filtrului de pe tweeter.o alta varianta ar fi un rezistor instalat in serie cu unul din difuzoare, cred ca pe tweeter ar fi cel mai bine. 2. am atasat schema altor boxe pe care le detin, si pe care e specificat pe spate total impedance 6 ohm.din schema se poate vedea ca toate cele 3 difuzoare sunt conectate in paralel, doar cel din mijloc, SP2 e inseriat cu un rezistor de 4,7 ohmi si vad ca e si out of phase (polaritate inversata). singura varianta in care obtin 6 ohmi pe toate cele 3 difuzoare este cu 18 ohmi pe fiecare difuzor, ceea ce este foarte putin probabil.in manualul service al boxelor nu este specificata impedanta, de asemenea nici pe difuzoare.aici e doar o curiozitate legata de impedanta acestor difuzoare si cum s-a ajuns la un total de 6 ohmi pe incinta.as dori sa aplic metoda rezistorului inseriat cu tweeterul la punctul 1.orice sfat sau sugestie e binevenita Link spre comentariu
ahegyes Postat Martie 12, 2015 Partajează Postat Martie 12, 2015 (editat) Impedanta la boxe nu rezulta asa cum crezi tu, adica calculand impedantele serie paralel cu formulele cunoscute. Difuzorul are inainte un filtru (condensator, bobina, cond+bobina, rezistor, etc.) Acest filtru limiteaza zona de functionare a difuzorului. Mai precis, acel filtru aplicat la TW va face ca amplificatorul sa vada TW doar peste anumita frecventa (de ex 3khz). Prin urmare - abia peste 3 khz amplificatorul va vedea sarcina de 8 ohmi a tw tau. Sub 3khz - impedanta va fi infinita - prin urmare va vedea impedanta difuzorului de bas. Aceasi chestiune se aplica si la diful de bas. Peste frecventa de taiare a filtrului impedanta basului va fi infinita. Astfel impedanta - celor 2 difuzore puse in paralel - cu filtrele aferente - nu va scadea la 3 ohmi - ba dimpotriva va fi peste 6 ohmi pe toata banda audio. Acest lucru este posibil doar daca filtrele sunt bine calculate. Daca nu sunt bine calculate - da - poti sa ai surprize si impedanta sa scada mai jos de 3 ohmi. Editat Martie 12, 2015 de ahegyes Link spre comentariu
Vizitator bogu30 Postat Martie 12, 2015 Partajează Postat Martie 12, 2015 (editat) e foarte adevarat ce spui ahegyes.si poate nici eu nu am fost foarte clar : boxele sunt biwire, in consecinta fiecare difuzor are propria lui intrare si nu beneficiaza nici de filtru.boxele apartin unei linii audio , amplificatorul avand iesire bi-amp.detin si un al doilea amplificator care are optiunea de bi-amp/ bi-wire si nu am avut nici o grija in priviinta impedantei.dar pe acesta folosesc boxe mai puternice si boxele acestea bi-wire sunt conectate la un amp care are iesiri normale de 4-16 ohmi. singurul lucru pe care l-am facut in interiorul acestor boxe bi-wire a fost instalarea a doua condensatoare electrolitice Matsushita, tot japoneze, de 2,2uF la 50 V, la tweetere. dupa ce clarific problema impedantei voi inlocui coondensatoarele electrolitice cu altele bipolare.dar pana atunci as dori sa fac in asa fel incat sa nu cobor sub 4 ohmi.sau poate imi fac griji degeaba, oricum impedanta variaza in functie de frecventa, si amplificatorul e unul destul de sanatos, si nici nu e folosit la putere maxima, poate uneori la jumatate din putere.am apelat la acest forum pentru ca nu vreau sa fac improvizatii.pe langa asta...nu-si explica nimeni schema atasata la inceput? Editat Martie 12, 2015 de bogu30 Link spre comentariu
ahegyes Postat Martie 12, 2015 Partajează Postat Martie 12, 2015 (editat) Schema atasata la inceput e o schema foarte simpla, 3 cai, basul fara filtru (dar bobina din difuzor e si ea un filtru trece jos), iar pe medii si pe inalte cate un cond si o rezistenta care are rol de atenuare SPL si nu de a marii impedanta. Mai departe nu inteleg ce vrei tu sa faci. Un lucru e clar - daca boxa nu are filtru de niciun fel (adice cel putin un cond pe TW) nu lega boxa la un alt amplificator decat cel dedicat. Editat Martie 12, 2015 de ahegyes Link spre comentariu
Vizitator bogu30 Postat Martie 12, 2015 Partajează Postat Martie 12, 2015 vreau doar sa folosesc aceste boxe in mod corect, nu vreau ca din ignoranta sa distrug sau sa solicit aiurea amplificatorul si/sau boxele.condensatoarele pe care le-am instalat la tweetere isi fac treaba foarte bine. singura mea problema e posibila nepotrivire de impedanta, daca e prea mica imi va solicita, respectiv incalzi amplificatorul aiurea. boxele le folosesc in mod bridge asa cum e in atasament. Link spre comentariu
ahegyes Postat Martie 12, 2015 Partajează Postat Martie 12, 2015 Pai foarte simplu desfaci o cutie si vezi daca e vreo urma de filtru inauntru. Daca ai filtru - linistit poti sa le legi la orice amplificator in paralel. Link spre comentariu
Vizitator bogu30 Postat Martie 12, 2015 Partajează Postat Martie 12, 2015 asa am facut : condensatori de 2,2uF pe tweetere si apoi legate in paralel.Multumesc pentru indicatii si explicatii Link spre comentariu
bmwh548 Postat Martie 12, 2015 Partajează Postat Martie 12, 2015 Valoarea condensatorilor fiind aleasa pe baza carui calcul? Link spre comentariu
ahegyes Postat Martie 12, 2015 Partajează Postat Martie 12, 2015 probabil asa le-a pus producatorul Link spre comentariu
bmwh548 Postat Martie 12, 2015 Partajează Postat Martie 12, 2015 Nu. Au fost montate de initiatorul topicului: singurul lucru pe care l-am facut in interiorul acestor boxe bi-wire a fost instalarea a doua condensatoare electrolitice Matsushita, tot japoneze, de 2,2uF la 50 V, la tweetere. Link spre comentariu
ahegyes Postat Martie 13, 2015 Partajează Postat Martie 13, 2015 Da - atunci calculele au fost foarte simple. A dat cu mana peste burta si a zis: 2 cond de 2.2uF . Link spre comentariu
Vizitator bogu30 Postat Martie 13, 2015 Partajează Postat Martie 13, 2015 in manualul service al altor boxe care contin acelasi tweeter ( EAS6PH31G) , este prezent ca filtru condensatorul ECEA50Y2R2K (2,2 uF 50V 20%).am cumparat aceste condensatoare de pe tectronelectronics.eu unde se gasesc componente originale Panasonic/Technics.asa am considerat ca difuzorul va functiona in parametrii producatorului si de asta am ales 2,2uF.de aici si pana a ma lovi pe burta e distanta cam mare. Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 16, 2015 Partajează Postat Martie 16, 2015 in manualul service al altor boxe care contin acelasi tweeter ( EAS6PH31G) , este prezent ca filtru condensatorul ECEA50Y2R2K (2,2 uF 50V 20%).am cumparat aceste condensatoare de pe tectronelectronics.eu unde se gasesc componente originale Panasonic/Technics.asa am considerat ca difuzorul va functiona in parametrii producatorului si de asta am ales 2,2uF.de aici si pana a ma lovi pe burta e distanta cam mare. Nu-i chiar asa de mare, dar se aude si asa.... Mai studiaza cum se calculeaza filtrele si ai sa te convingi. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum