Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Celule solare

Ovidanie

Postări Recomandate

• 2 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 63
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Incepator

6

• Ovidanie

5

• MiniTehnicus

4

• ADiN

4

Top autori în acest subiect

• 4 luni mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...

Uite aici un francez inginer, radioamator, experimentator, autodidact etc. care nu discuta discutii, ci relateaza ce bilant are dupa cativa ani de utilizare a energiei unor panouri fotoelectrice. Zice ca investitia initiala se va amortiza abia in 13 ani, extrapoland ceea ce a obtinut concret la finele primului an de exploatare.

Din tabelul precedent, rezulta ca panoul este garantat 10 ani, cu o scadera a calitatiilor electrice de 10%.

Pai, in 10-13 ani, de semifrig, semiintuneric, de obsesive pandiri a functionarii bestiei de pe acoperis, vom cheli de tot, nevasta se va exaspera pana intr-o zi :bataie , va mai ploua cu piatra, vor mai poposi cateva ciori, tocmai cand nu prea e soare... Parcurgeti si celelalte pagini ale francezului, ca a experimentat toate conditiile si le-a trecut in tabele si grafice, inclusiv influenta reflexiei zapezii! De exemplu, arata ca umbrirea unei singure celule de catre o pasare, duce la scaderea puterii intregului lant de celule cu 40% (cum se intampla cand intercalezi o baterie defecta printre cele bune, intr-un pachet de alimentare). Protejarea cu un geam a celulei a dus la scaderea puterii cu 45%, din cauza absorbtiei ultravioletelor.

In pagina aleasa aici, se vede ce munca specializata presupune doar montarea panourilor...

Bucurati-va de tinerete, lasati celulele doar pentu alimentarea unui radio in delta, a unui telefon pe munte.

http://pagesperso-orange.fr/f5zv/SOLAIRE/SM2/SM2h01.HTM

P.S. Luati in considerare si faptul important, ca francezul nu a renuntat la alimentarea de la retea, ci doar a cuplat instalatia sa la contorul general (facilitate oferita in Franta).

Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...

Mi-a venit din China 2 panouri de 40W bucata si arata f bine.Am platit 250€ pe 40Wmono x 2 buc ..binenteles cu transportul inclus aduse acasa.A costat mult transportul pot spune , as fi iesit mult mai rentabil daca cantitate ar fi fost mai mare.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator MihaiTuser

Salut,

O alta varianta ieftina de a face un panou solar fotovoltaic e sa-ti comanzi celulele de pe E-bay, iar panoul sa-l confectionezi cum poti mai bine. Diferenta de pret intre un panou cumparat gata si unul facut cu celule comparate e destul de mare. Pe mine m-a costat un astfel de panou facut sub 300 roni.

Am pus aici niste poze cu pasii pe care i-am facut:

http://cumsefaceunaalta.blogspot.com/20 ... r-diy.html

Numai bine,

Mihai

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
Vizitator PinArt

...buna....:)...un prieten are de vinzare panouri solare de 180W/29V/8,36A in gol,respectiv 23V si 7.82 A in sarcina maxima la dimensiunea de:1310 pe 990 mm la 2 euro/w ,sper ca am scris ce trebuie... :sparge:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări