Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Celule solare

Ovidanie

Postări Recomandate

salut. ca sa nu mai deschid alt topic, am pt scoala un proiect si anume: niste panouri solare care debiteaza undeva la 21-22V, iar eu am nevoie sa incarce un acumulator (auto cred). deci as vrea sa stiu ce folosesc sa scad tensiunea de 22V la 14V/3A (noua ne-a zis la 16V/3A, dar sincer mi se pare un pic prea mult)? stiu ca sunt niste stabilizatoare de tensiune care fac chesti asta, problema e ca nu le stiu numele si daca se poate si o schema (daca nu asta e, exista google sau alldatasheet)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 63
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Incepator

6

• Ovidanie

5

• MiniTehnicus

4

• ADiN

4

Top autori în acest subiect

dac? ai s? te ui?i la schemele de înc?rc?toare pentru baterii auto, ai s? observi c? tensiunea nominal? e ceva mai mare ca tensiunea maxim? pe baterie...

ok ... tinut minteiar la ceea ce am intrebat eu, se poate face ceva? cu specificatia sa-mi stabilizeze la 16V3A...
Link spre comentariu

Salut,Nu cred ca ai nevoie sa reduci tensiunea. Celulele solare sunt surse de curent (a nu se confunda cu surse de tensiune) si pot fi conectate direct la acumulator. Tensiunea in gol de 20-22V nu face decat sa garanteze sensul de curgere al curentului, de la celula la acumulator.Daca vrei sa fii foarte riguros, probabil ca un comparator cu putin histerezis, ca sa nu oscileze in jurul pragului si un releu/tranzistor care sa deconecteze complet celula cand bateria e incarcata ar fi suficient. Asta in ideea sa nu supraincarci, dar la curentul mic pe care il scoate celula, nu cred ca merita.Cirip

Link spre comentariu

salut.

ca sa nu mai deschid alt topic, am pt scoala un proiect si anume: niste panouri solare care debiteaza undeva la 21-22V, iar eu am nevoie sa incarce un acumulator (auto cred). deci as vrea sa stiu ce folosesc sa scad tensiunea de 22V la 14V/3A (noua ne-a zis la 16V/3A, dar sincer mi se pare un pic prea mult)? stiu ca sunt niste stabilizatoare de tensiune care fac chesti asta, problema e ca nu le stiu numele si daca se poate si o schema (daca nu asta e, exista google sau alldatasheet)

Panourile solare se comporta ca generatoare de curent, nu ai nevoie de circuite care sa scada tensiunea. conectezi pur si simplu panourile solare pe acumulator, iar cind acumulatorii sunt incarcati decuplezi panourile solare. Binenteles, exista o electronica care sa faca asta.
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator andrei2186

As vrea si eu sa-mi iau un panou solar 13.5v 0.35A si as vrea o schema pt un regulator de incarcare pt un acumulator 12v 7Ah Lead acid battery.Mentionez ca as vrea sa-mi fac o mini instalatie sa-mi tina seara 2-3 ore un neon 12v 8w.Multumesc

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator Capacea

@nelu f am si eu o intrebare. De ce panou am nevoie sa pun la schema pe care ai puso mai sus?Ce baterie tre sa cumpar?Ce scoate U=?V, I=?A ??Multumesc Anticipat

Link spre comentariu

Pentru Capacea, panoul este de 12V (vezi ca in gol poate sa aiba spre 17V la borne, dar nu este o problema pt ca bateria limiteaza tensiunea).Functie de MOS-ul utilizat pe post de comutator poti folosi panouri de puteri diferite. Cu cel din schema, curentul furnizat de panou nu trebuie sa depaseasca 10A.Ca baterie, varianta mai ieftina, poate fi utilizata si una auto sau varianta mai scumpa una ce permite descarcare profunda.

Link spre comentariu

ovidanie, felicitari pentru realizare.de asemenea generatorul eolian arata bine, cand ai timp te rog posteaza mai multe detalii despre bobinaj.cum ai calculat unghiurile pentru elice? ma gandesc la o constructie asemanatoare, pe baza de magneti puternici (neodymium).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări