Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

alimentare alternativa pentru becurile cu LED

Vizitator DavidB

Postări Recomandate

Vizitator DavidB

Salut.In ultima vreme am inceput sa schimb becurile din casa pe LED-uri de clasa A+ 5..8 W.M-am gandit ca, la un consum asa mic, se poate intercala un UPS intre iluminatul pe becuri si retea. Ca sa am o iluminare de urgenta de cateva minute cand raman fara curent de la Enel.Dar, citind pe internet, pare a nu fi o idee asa de buna. Pentru ca randamentul e mic, forma de unda nu e tocmai sinusoidala etc.Are cineva o solutie mai buna? Montaj sau gata facut?Multumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• blazeu

3

• Dxxx

2

• validae

1

• eugenbt

1

Top autori în acest subiect

Nu are treabă becul cu forma de undă a UPS-ului, că nu e motor asincron. Puteți pune în toată casa becuri cu leduri și vi le duce UPS-ul pe toate.

Link spre comentariu
Vizitator DavidB

Multumesc pentru raspunsuri.

Am mentionat de "sinusoidala" deoarece unele becuri cu led folosesc condensatoare pentru limitarea curentului. Si acestea merg cel mai bine cu sinusoidala.

Dar daca ziceti ca nu-i problema atunci nu-mi mai bat capu' :)

Ok, acu sa ma gandesc cum il "intercalez" intre tablou si becuri ...

Link spre comentariu
  • 5 săptămâni mai târziu...

Eu nu as fi asa de sigur. Pentru constructiile cu balast electronic, care incep cu un redresor, e ok, insa pentru becurile

ieftine si majoritare, cu balast capacitiv, nu mai sunt asa de sigur.

Oare unda dreptunghiulara din iesirea UPS-urilor ieftine nu se descompune dupa (oarecum) celebrul matematician

Fourrier (ala cu seriile!), intr-o fundamentala de 50 de Hz, PLUS destule armonici de 100, 150, 200, si urmatorii 

multipli de 50, pentru care reactanta acelui condensator e tot mai mica =>curent mai mare?

Poate ca timpul de "solicitare" va fi relativ limitat, insa, avand in vedere si calitatea ieftinataturilor de pe piata noastra...

Daca e chiar asa de critica lumina (si de dese penele), eu as opta pentru 1-2 lampi "de siguranta" (din alea cu acumulator,

sunt acum niste chestii cu LED care dau destula lumina si au si durata destul de mare pana la descarcarea acumulatorilor) 

sau, de ce nu, chiar cateva lanterne cu LED, exista numeroase variante, de la chestii ieftine pana la felinare de camping

cu generator (chiar daca ati uitat sa cumparati baterii sau sa incarcati acumulatorii, dati la manivela si aveti lumina)

Bafta!

Link spre comentariu

Eu chiar vad o solutie, inclusiv pentru observatiile judicioase, de mai sus.

Un UPS stocheaza energie in baterii pe care in caz de pana o reinjecteaza intr-un generator care la iesire mimeaza 220V~50Hz.

Dar la leduri ai trebui sa faci inca o conversie in CC - la fiecare conversie se pierde energie.

Deci solutia - preiei curent continuu de pe bateriile UPSului si cu drivere buck/boost dupa caz alimentezi ledurile. Tinand cont ca driverele in comutatie sunt solutia cea mai buna ca precizie a curentului debitat si randament = mai bine nici nu se poate.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Ca in bancul cu rabinul, stimabile coleg, aveti dreptate! Dar din punctul de vedere al unui electronist cu o oarecare experienta. Ori eu am impresia ca al nostru coleg, care pune aceasta problema, o abordeaza din unghiul unui utilizator mai putin familiarizat cu amanuntele si subtilitatile elctronicii, pentru el becul cu LED fiind o "chestie" care inlocuieste un bec clasic (eventual CFL), intr-o dulie alimentata la retea, adica 220 (oficial 230) volti, cam 50 Hz, nestiind cum anume functioneaza UPS in amanunt (destui electronisti cu pretentii nu sunt constienti ca TOATE echipamentele electronice contemporane (PC, TV, monitor, imprimanta, ruter si probabil si altele) sunt alimentate de surse in comutatie, care pot functiona si in curent continuu, primul etaj functional fiind un redresor, dar accepta la intrare si o variatie importanta de tensiune, gen 100-240 volti, sau chiar 85-280 volti!!! Constructiile recente au stabilizare care le permite sa functioneze cam oriunde in lume, fara a necesita comutarea tensiunii de intrare...

De aceea propusesem utilizarea acelor lampi de urgenta (la mine la serviciu s-au upgradat asemenea chestii recent).

Practic, mai eficienta este, din punctul meu de vedere o lanterna cu generator (am cumparat acum cateva zile cu vreo 20 de lei asa ceva, destul de compacta sa incapa in orice buzunar!

Toate cele bune!

Link spre comentariu

Prin condensator sunt alimentate doar becurile de mică putere, max. 2-3W, la 8W au în mod sigur driver în comutaţie, insensibil la forma de undă a reţelei, doar variatoarele (dacă ai) fac figuri la tensiunea dreptunghiulară.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Cred ca nu sunteti prea bine informat, domnu' Cozac!

Recent am disecat cateva becuri destul de populare cu LED

Putere afisata: 9 (noua) W; "balast": condensator; Calitate:

SUPER (1 decedat dupa 7 ore de functionare, celalalt dupa

vreo 30).

Va doresc succes in utilizarea acestor jeguri (modelul cu calota 

semisferica si zona oarecum conica cu nervuri pe generatoare,

si, mai ales cu atractivul pret de 1 leu/w il vad peste tot!)...

PS Domnu' Cozac, noi vorbim de Romania, nu de Austria...

Editat de blazeu
Link spre comentariu

Nu cred ca Mihai C a recomandat becuri cu limitare pe reactanta capacitiva, sunt chiar convins recitind postul ca recomanda sursele in comutatie cu iesire in curent constant, despre care a mai spus pe undeva ca la un pret atractiv isi fac functia bine si au rezistat ani de zile desi sunt made in China.

Cum spunea si el limitarea nu se face masurand curentul propriu-zis prin sarcina, ci indirect - prin consumul din primar.

In plus, pentru ca am studiat in ultimul timp problema uite si un mic rezumat, in curs de adaugire si perfectare:

- pret redus, volum fizic extrem de mic pentru puterea suportata

- tot ce am disecat avea IC made in China , si DS greu gasibile si numai in mandarina, asta face probleme

- in afara de limitarea curentului cam toate au: soft-start; limitare a tensiunii maxime (functionare in gol); limitare tensiune minima (sarcina prea puternica sau scurt-circuit pe sarcina)

- limitarile de tensiune se fac fie tot in primar, fie printr-o a treia infasurare

- secundarul este minimalist: o dioda (Shotky) si un condensator

Daca cineva vrea sa fie interventionist:

- modificarea pragurilor de protectie in tensiune minim/maxim este de evitat si nu mi-a mers decat cu rebobinarea trafului

- modificarea curentului merge - evident numai prin reducere - cam pana la 50% prin marirea rezistentei de sesizare, insa daca incerci mai mult sistemul se blocheaza.

Link spre comentariu

UPS-ul cel mai bun e cel cu forma de unda sinus pur.Am experiente destul de neplacute cu invertoare cu sinus modificat ,adica asa cum au foarte multe UPS-uri ieftine.Majoritatea becurilor cu led ,alimentate prin aceste invertoare cu sinus modificat ,s-au ars ,foarte repede ,de la cateva ore la cateva zile.

Toate becurile erau cu condensator ,inclusiv cele de Electromagnetica

In prezent ,mai am doar un singur bec cu led ,de pe vremea cand foloseam invertor cu sinus modificat ,cred ca acum vreo 7-8 luni.Folosesc invertoare cu sinus pur si becul acesta supravietuieste inca.

Conteaza forma de unda .Nu si in cazul becurilor cu filament.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări