Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformator aparat sudura


Vizitator mercas

Postări Recomandate

Vizitator mercas

Buna ziua!Detin un aparat de sudura cu transformator(produs/confectionat acum cine stie cat timp in urma),iar pentru infasurarea primara am scoase 4 fire.Problema este urmatoarea: Nu stiu care din cele 4 fire este inceputul/sfarsitul infasurarii, avand in vedere ca toate cele patru fire au rezistenta unul fata de celalalt.Multumesc anticipat pentru ajutor!

P.S. Specific ca transformatorul este unul  de genul celui din poza atasata.

post-229799-0-19929500-1426079963_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • galacticul

    5

  • validae

    5

  • blazeu

    1

  • Fulgerik

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Aplică o tensiune oarecare  ( 3 - 6- 9 -12V ) de la secundarul altui transformator (de redresor auto de exemplu) la bornele secundarului și măsoară tensiunea între capetele firelor primarului. Cele două capete ale primarului între care vei găsi cea mai mare tensiune măsurată, vor fi începutul și sfârșitul. Acolo vei avea o tensiune de maxim 50V în funcție de tensiunea aplicată secundarului, fiindcă acum traful  se va comporta ca un  ridicător de tensiune. Restul procedeului cred că poți să-l deduci...  Între prizele de reglaj vor fi tensiuni mici

Atenție !!! Nu face măsurători cu aparatul digital decât după cuplarea sub tensiune a trafului de sudură și a celui de tensiune scăzută. Dacă pui mai întâi testerele pe traf și apoi alimentezi, vârfurile ridicate de tensiune ce apar pot distruge instantaneu aparatul. 

Link spre comentariu
Vizitator mercas

Multumesc!Referitor la prizele de reglaj:Ele sunt caracterizate print "iesirI" ale  aceleiasi  infasurari(a primarului),dar in trepte progresive din punct de vedere al lungimii infasurarii,nu?.Prin urmare,prin folositea unei infasurari mai mici a primarului,va fi permis un curent mai mic in secundar.Gresesc?

Link spre comentariu

Bobinajul primar este realizat continuu, dar are un număr de ,,prize mediene,, de reglaj. 

Primarul se calculează pentru tensiunea rețelei de 230V. Să zicem că pentru 230V are 230 spire (1 spiră/V) . La acest număr de spire el oferă în secundar tensiunea de circa 50V la care curentul de sudură e considerat ca maxim. Noi ne dorim însă și curenți mai mici, pentru suduri fine, deci tensiuni mai mici în secundar (conform Legii lui Ohm). Facem asta bobinând peste acel număr de 230 spire, un număr de spire suplimentar pentru modificarea raportului de transformare. Astfel la un raport de 230/50= 4,6  (în exemplul dat)  rezultă că la circa 5 spire adăugate în primar (peste cele 230 necesare) tensiunea secundară va scădea cu circa 1V. Atunci facem prize cam din 2 în doi Volți, adăugând câte 8-10 spire și scoțând câte o mediană de reglaj. Deci cu cât adăugăm mai multe spire în plus la primar, cu cât tensiunea secundară scade, astfel scăzând și curentul de sudură. Când vrei să sudezi cu cel mai mic curent posibil, atunci alimentezi traful între începutul bobinajului (prima spiră) și ultima spiră a bobinajului (ultima priză mediană). Când vrei curentul maxim, alimentezi între începutul bobinajului și prima priză mediană. Sper că ai înțeles acum.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Sau exprimand un pic altfel chestiunea, un numar mai mare de spire in primar

inseamna o inductanta ceva mai mare si o inductie mai mica in miez.

Astfel ca, inductanta mai mare din primar "reflectata" in secundar va "limita"

curentul la o valoare mai mica, inductia mai redusa avand acelasi efect de

diminuare a energiei arcului.

 

Totusi calitatea sudurii depinde enorm de "mana" sudorului.....

Link spre comentariu

Buna! Am si eu un aparat de sudura defect si la o prima vizualizare a montajului electronic am observat ca din traf ies doua fire mai subtiri care sunt cuplate pe placa,iar intre cele doua puncte e o notatie de intrerupator deschis,mentionez ca intre cele 2 fire nu am continuitate. Intrebarea mea este daca nu cumva firele vin de la o piesa de protectie in caz de temperatura ridicata pe traf si s-a intrerupt? As putea face o legatura directa,dar am zis totusi sa intreb mai intai sa nu fac o prostie. In rest totul ar parea ok,tiristorii,are 2 leduri care se aprind,ventilatorul functioneaza dar lipseste tensiunea pe comanda. Acele doua fire,notatia de intrerupator,fac,sau ar trebuie sa faca,legatura,conform montajului,intre plusul de la o punte redresoare spre partea de comanda. Pun si poze.post-175939-0-30505700-1427879521_thumb.jpgpost-175939-0-53594600-1427879569_thumb.jpg

Buna! Am si eu un aparat de sudura defect si la o prima vizualizare a montajului electronic am observat ca din traf ies doua fire mai subtiri care sunt cuplate pe placa,iar intre cele doua puncte e o notatie de intrerupator deschis,mentionez ca intre cele 2 fire nu am continuitate. Intrebarea mea este daca nu cumva firele vin de la o piesa de protectie in caz de temperatura ridicata pe traf si s-a intrerupt? As putea face o legatura directa,dar am zis totusi sa intreb mai intai sa nu fac o prostie. In rest totul ar parea ok,tiristorii,are 2 leduri care se aprind,ventilatorul functioneaza dar lipseste tensiunea pe comanda. Acele doua fire,notatia de intrerupator,fac,sau ar trebuie sa faca,legatura,conform montajului,intre plusul de la o punte redresoare spre partea de comanda. Pun si poze.Posted ImageIMG_20150401_120539182.jpgPosted ImageIMG_20150401_120623114.jpg

cele doua fire se cupleaza langa potentiometru
Link spre comentariu

Trebuia să specifici modelul exact al transformatorului, din poze nu putem să depistăm ce ai acolo.Ceva cunoștințe de electricitate sau electronică ai ?  Ca să știm cum trebuie să abordăm situația.Foarte posibil ca la cele două fire să fie o siguranță termică tip bimetal (cu revenire) .

Link spre comentariu

Modelul trafului sau modelul aparatului de sudura. Daca ar fi o sig.termica tip bimetal, aceasta cum ar trebui sa fie cu contact normal inchis sau normal deschis?

Link spre comentariu

Modelul aparatului de sudură...am zis transformator de sudură fiindcă asta e piesa de bază, restul sunt de reglaj. Din ce văd pe fotografie ar fi cu contact deschis, dar nu pot fi sigur de asta.Siguranțele termice văzute până acum în diverse aparate erau normal închise, dar există și bimetale normal deschise, asta e sigur.

Link spre comentariu

O sa dau si modelul acestuia dar mai intai vreau sa spun ca transformatorul in partea de sus,cele doua infasurari reprezinta primarul si sunt cuplate in serie.Am masurat bobinele si cea din stanga are 540 ohmi iar cea din dreapta,curios,are 0 ohmi.In bobina din dreapta sunt cele doua fire subtiri de care am zis. In partea de jos a trafului sunt tot doua bobine care e secundarul si acestea sunt cuplate in paralel.Montajul electronic are doi tiristori 16ria40 cuplati in serie cu primarul. Nu mi-e in clar cu tiristori,am masurat cu ohmetrul si au intre G si K 10 respectiv 11 ohmi.Eu am doi tiristori noi dar la 25a,600v,care masurati au intre G si K 28 ohmi fiecare.Rog,cine are tiristori,sa masoare si sa-mi spuna daca acestia sunt buni?O sa incerc sa verific si transformatorul,alimentand secundarul acestuia. Mai pun o poza cu etichetapost-175939-0-37461600-1427894646_thumb.jpg

Link spre comentariu

Tiristorii nu se măsoară, se testează. Cum se arată de exemplu aici: https://www.google.ro/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0CAcQjRw&url=http%3A%2F%2Fwww.circuitstoday.com%2Fhow-to-test-an-scr&ei=WfcbVdvyJYneaqWXgLgM&bvm=bv.89744112,d.d2s&psig=AFQjCNFKsUrzPfaoU_FJM8X2bdeR9rf5MQ&ust=1427982557849477

Nu e nevoie de cine știe ce tehnică, un bec, o sursă de alimentare și o rezistență.Se poate și cu o lampă de continuitate făcută din baterii sau acumulatori de  3- 9V și un beculeț cu tensiunea corespunzătoare.Se pune plusul lămpii pe anodul tiristorului, minusul pe catod și se face un scurtcircuit momentan între plus și poartă.Becul se va aprinde și trebuie să rămână aprins, dacă curentul prin lampă e suficient pentru menținerea tiristorului în conducție.

Link spre comentariu

Dupa ce am analizat mai bine montajul,verificat tiristorii si transformatorul,am facut contact intre cele doua puncte unde erau conectate cele doua fire subtiri despre care am zis mai sus si aparatul a pornit.Deci cele doua fire erau de la o sig.termica pe care nu o pot inlocui fiindca e plasata sub infasurarea din primar. Vreau sa montez o sig. de protectie bimetal care la o supraincalzire sa decupleze si as vrea sa-mi spuneti ce model si la ce temperatura.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări