Vizitator DSN-Tuning Postat Martie 11, 2015 Partajează Postat Martie 11, 2015 Salutare, sunt nou pe aici, nu stiu daca e sectiunea potrivita de aceea am facut un topic nou. am un ventilator de pc, de la o sursa si vreau sa-l pun la aerisire la toaleta. Pentru ca vreau sa fie ceva mic, sa nu ocupe mult spatiu gen transformator, m-am gandit ca se poate face asta prin rezistente sau diode, dar nu stiu exact cate rezistente/diode sa folosesc si de cat sa fie ele. Daca aveti idee si ma puteti ajuta si pe mine, multumesc! Link spre comentariu
Vizitator cobru Postat Martie 11, 2015 Partajează Postat Martie 11, 2015 Salut, am avut aceeasi idee ca tine, din motive de umezeala in baie (toti vecinii au ventilator mai putin eu), atat ca la mine a fost un pic diferita realizarea: - am folosit un ventilator de 12V 0.7A nou (tot pentru surse pc cred), l-am cumparat de pe un site cu componente pentru ca avea datasheet si era specificat debitul de aer (m-am orientat ca debitul sa fie cam cat la un ventilator de baie din ala traditional 220V de la dedeman sau praktiker). Am ales asa si pentru ca nu aveam loc sa instalez un ventilator clasic cum gasesti prin comert (am o baie foarte mica). Si e si mult mai silentios decat unul clasic (il aud pe al vecinului, el nu-l aude pe al meu) - am alimentat dintr-un alimentator in comutatie 12V 1A (pun eu in priza cand vreau sa dau drumul la ventilator), ceva de genul http://i.imgur.com/OEpMFHb.jpg (pe unele site-uri il gasesti de cumparat ca "transformator", ceea ce e incorect, la dimensiunile astea mai mult ca sigur ca e alimentator in comutatie) - priza nu este in baie, este afara, dar aveam deja o gaura prin perete (pentru evacuarea de apa de la masina de spalat care si ea este fix langa usa de la baie), au incaput pe acolo firele (s-ar fi putut si pe sub usa, dar nu arata frumos) Nu am loc de tras fire aditionale prin baie si, de meserie, nu sunt electrician (nici electronist) deci nu am vrut sa ma joc cu tensiune de la retea (mai ales prin baie), iar improvizatii de genul "prin rezistente sau diode" nu-ti recomand daca nu te pricepi. Da, am vazut leduri legate la 220 prin condensator si rezistente si alte solutii de genul, personal le incadrez la "solutii asa-si-asa"... adica "aproape ok" DACA te pricepi si stii ce faci, stii riscurile si cum sa micsorezi acele riscuri (pentru "utilizator"). Deci, recomandarea mea personala ar fi sa folosesti acel "transformator" (e destul de mic, nu ocupa asa mult spatiu), stiu ca nu asta ai intrebat dar am zis ca poate te ajuta sa mai vezi o abordare. Poate o sa vina cineva mai priceput si cu alte idei de realizare. Spor! Link spre comentariu
validae Postat Martie 11, 2015 Partajează Postat Martie 11, 2015 Se poate face și fără transformator, consumul unui ventilator de PC fiind destul de redus, circa 120 mA, dar având în vedere locul de utilizare.....cel mai sănătos e tot un alimentator la 12Vc.c. de orice tip dar separat galvanic de rețea ( cu transformator, în comutație, gen ,,încărcător telefon,, etc). Altfel, riști ca din cauza umezelii să fii electrocutat mortal. Poți găsi unul foarte ieftin prin talciocuri, târguri de vechituri, chiar pe la colegii de forum.... Dacă ai în plus prin sertare două încărcătoare de telefon mobil de 5V, le poți înseria secundarele și obții circa 10V, suficient pentru funcționarea ventilatorului. Unele încărcătoare de telefon cu tensiune nestabilizată, oferă tensiuni chiar mai mari de 5V în gol sau la consumuri mai reduse decât cel nominal. Link spre comentariu
Vizitator DSN-Tuning Postat Martie 11, 2015 Partajează Postat Martie 11, 2015 Nu e problema umezeala pentru ca le voi pune intr-o cutie lipita pe ventilator cu silicon si scot doar cablul de alimentare deci condensul/aburii nu vor afecta asta. E o idee buna cu incarcatoarele puse in serie. pe mine ma interesa sa aiba ceva forta ventilatorul, pentru ca acum il am pus pe un transformator de 12v nu stiu cati amperi dar nu functioneaza la puterea lui maxima (nu se simte sa traga cine stie ce), ma intereseaza asta pentru ca am un vecin (inteligent) care are pusa pe aerisirea de la toaleta hota, si cand da drumul la hota vine un miros de mancare... pffff... Link spre comentariu
miron1947 Postat Martie 11, 2015 Partajează Postat Martie 11, 2015 acum il am pus pe un transformator de 12v nu stiu cati amperi Dar n-are o eticheta? O poza cu el? Link spre comentariu
Vizitator DSN-Tuning Postat Martie 12, 2015 Partajează Postat Martie 12, 2015 cutia e de la alt transformator, pe transformator scrie doar 12 v... atat si nimica mai mult... are amperaj mic si banuiesc ca de asta nu are prea mare forta... Link spre comentariu
miron1947 Postat Martie 12, 2015 Partajează Postat Martie 12, 2015 O poza? Cum adica cutia, este incapsulat, ce dimensiuni are miezul? Link spre comentariu
Vizitator DSN-Tuning Postat Martie 12, 2015 Partajează Postat Martie 12, 2015 o carcasa de plastic de la alt transformator... iar transformatorul, rectific e de 12x2v 400mA... Link spre comentariu
miron1947 Postat Martie 12, 2015 Partajează Postat Martie 12, 2015 (editat) Eu nu cred ca nu sunt suficienti cei 400mA, ce scrie pe ventilator? Uzual ventilatoarele de incinta PC nu consuma peste 200mA, deci debitul mic nu se datoreaza alimentarii. Ventilatoarele pentru PC trebuie sa indeplineasca anumite conditii de zgomot, care presupun un pas redus al elicei, ceea ce afecteaza si debitul. Editat Martie 12, 2015 de miron1947 Link spre comentariu
validae Postat Martie 12, 2015 Partajează Postat Martie 12, 2015 Ce fel de redresare ai făcut ? Ai pus și condensator de filtraj ? Sau ai folosit placa cu redresorul de la vechiul transformator ce echipa acel alimentator ? Acel traf de 2 x 12V poate fi folosit mai eficient prin montarea a doar două diode redresoare, fiecare pe câte o ramură de 12V, așa-numita redresare cu priză mediană.http://o.quizlet.com/i/UhJVctfshzDOx9Og88hcbA_m.jpg Nu pot crede că acel transformator nu ar face față, e chiar mai mult decât trebuie ca putere. Ventilatoarele de sursă uzuale nu prea depășesc un consum de 200mA Link spre comentariu
bmwh548 Postat Martie 12, 2015 Partajează Postat Martie 12, 2015 Depinde. Se duc lejer si spre jumatate de amper cele de 120mm din sursele de firma. Personal nu m-as obosi cu adaptari de genul. Un ventilator de PC care sa mute ceva aer costa destul de mult. Iei in considerare si pretul sursei si s-ar putea sa constati ca in aceiasi bani pui unul de 220v proiectat special pentru conditiile din baie si care va avea un debit de aer net superior majoritatii ventilatoarelor pentru PC. Daca se respecta niste reguli elementare de utilizare si cablare riscul electrocutarii e cam zero. Link spre comentariu
Vizitator DSN-Tuning Postat Martie 12, 2015 Partajează Postat Martie 12, 2015 (editat) Pe ventilator nu scrie nimic, iar legatura e directa, transformator-ventilator pentru ca am vazut ca merge si fara am zis sa nu mai pun nicio punte redresoare sau altele. Iar ventilatorul e de 80 mm pentru ca teava e de 110 si nu ar incapea unul de 120mm, se vede in poza de mai sus... ma gandeam daca as putea sa leg cumva cele doua oesiri de 12v sa imi dea 24v, legata o rezistenta sa-mi dea vre-o 14v si aia e... Editat Martie 12, 2015 de DSN-Tuning Link spre comentariu
miron1947 Postat Martie 12, 2015 Partajează Postat Martie 12, 2015 legatura e directa, transformator-ventilator pentru ca am vazut ca merge si fara Pai este motor de curent alternativ? Link spre comentariu
Vizitator DSN-Tuning Postat Martie 12, 2015 Partajează Postat Martie 12, 2015 Nu stiu, banuiesc ca are cva in ventilator care il transforma... Link spre comentariu
miron1947 Postat Martie 12, 2015 Partajează Postat Martie 12, 2015 (editat) De unde il aveti, sau in ce aparat a functionat? Puteti atasa o poza cu ventilatorul si cu cealalta fata? Editat Martie 12, 2015 de miron1947 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum