Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

trafo PP 6P3S

vera

Postări Recomandate

I-a spune-ne cum il anulezi pe Xc aici la amplificatoarele noastre, practic, nu filosofic! Cine crezi ca consuma putere X sau R?

Cum am spus mai inainte, Z=R+jX. Daca ne spui ceva de Z, spune-ne si de X; adica cati ohmi are, ori ceva sa ne lumineze. Daca zici ca Zaa=10K, este vorba numai de partea reala, adica R? Pentru ca X  este functie de frecventa. Frate, daca te uiti in fizica de clasa a XI-a o sa vezi cum sta treaba, nu trebuie sa cauti documentatie pe internet, adica trebuia sa stii.

Am mai spus, transformatorul de iesire, aduce rezistenta de sarcina la valoare Raa; celelate sunt efecte parazite si se trateaza separat. De ce trebuie adusa Rsarcina la valoarea Raa, asta trebuie sa ne spui dumneata.

In concluzie, nu trebuie sa gandim mai complicat decat este cazul. Daca vrei complicat, sa o facem complet, nu sa facem un amalgam fara substanta. Din pacate, e o arta sa faci lucrurile atat de simple cat este necesar, pentru ca majoritatea se reped sa le faca mai complicate decat este necesar!

Editat de sebi_c
Link spre comentariu

Nu il anulez pe Xc, ci efectele (postul 29-conditiile sunt date de T Tanasescu in vol. 2, pag. 400).Discutam probleme de principiu. Dupa ce le rezolvam pe acestea, trecem la ex. numerice."Pentru ca X este functie de frecventa" transformatorul de iesire, nu este perfect liniar, in toata banda audio."transformatorul de iesire, aduce rezistenta de sarcina la valoare Raa"-calitativ cum (rezistenta de sarcina este pur rezistiva, toata banda de frecventa, liniar, etc)?"celelate sunt efecte parazite si se trateaza separat"-probabil atunci cand il calculam."De ce trebuie adusa R sarcina la valoarea Raa, asta trebuie sa ne spui dumneata"-numai dupa ce citesc manualul de chimie de clasa XI.Eu am avut curajul sa afirm, ca transformatorul prezinta la bornele primare un Z, care prin anumite conditii impuse la calcul, se apropie cat mai mult (nu se identifica) cu un consumator rezistiv. V-am cerut parerea, pe care evitati sa o dati.

Link spre comentariu

N-avem acelasi limbaj, asa ca ar trebui sa o lasam moarta! Ce vrei sa-ti explic, cum fac eu? Nu pot sa o fac in cateva randuri!

Alte confuzii: "liniar in banda audio". Corect e "constant in banda audio". Cand ne referim la liniar, ne gandim ca o marime de la iesire depinde liniar de cea de la intrare. De ex. Uiesire=K*Uintrare.  Un etaj de amplificare poate fi liniar sau poate avea usoare neliniaritati, care generaza distorsiuni datorita aparitiei fenomenelor multiplicative. Un ex de etaj neliniar este detectorul (o simpla dioda, sau mai complicate), un mixer(de la receptoare, de ex), etc. Deci neliniaritatea unui amplificator apare ca o defectiune a caracteristicii de transfer.

Distorsiunile unui transformator apar ca urmare a defazajului introdus asupra unor semnale de frecventa diferita, tocmai datorita marimilor parazite introduse de traf. Inductanta de dispersie are impact la frecvente inalte sau inductanta insuficienta a primarului la frecvente joase. Un test cu semnal dreptunghiular evidentiaza aceste deficiente. De ce? Pentru ca acest semnal e o suma de semnale armonice. Daca aceste semnale sunt defazate diferit, cand se vor recompune la iesire vor genera un alt semnal diferit de cel cu care este excitat prmarul.

Nu numai transformatorul introduce limitari la frecvente inalte ci si amplificatorul, datorate capacitatilor parazite intre electrozii tubului, dintre care cea mai importanta este Canod-grila, care va fi majorata de efectul Miller. O capacitate de 2pF, poate ajunge la 200pF pus in paralel cu intrarea, daca etajul amplifica cu 100 in tensiune. Astfel ca, limitarile introduse de lampi si cumulate cu cele produse de transformator pot produce efecte negative importante. Pentru a mai remedia lucrurile se introduce mecanismul reactiei negative.

Uite un rezultat asupra unui semnal dreptunghiular la frecvente joase http://www.elforum.info/uploads/monthly_12_2013/post-17079-139829724299.jpg si la frevcente inalte http://www.elforum.info/uploads/monthly_12_2013/post-17079-139829724317.jpg .

Editat de sebi_c
Link spre comentariu

Eu vorbesc despre transformator, dvs. despre alte alea.Aveti dreptate, nu vorbim ac. limba:"mediu de transfer"-este si mama Omida, care transfera banii credulilor in buzunarul ei.Si eu cred, ca trebuie s-o lasam moarta.Sanatate

Editat de vera
Link spre comentariu

Daca vorbim despre energie ,"mediul de transfer" sigur nu este al mamei Omida. Dealtfel, ca si mediul de izolare . Sau ar putea fi si al mamei Omida daca este reclamata unde trebuie. :rade:

P.S. Chiar as vrea sa citesc ceva util si sa tratam separat , transformatoarele de putere  de transformatoarele pt adaptare . In cazul amplificatoarelor de AF , ambele fac parte din categoria tranformatoarelor monofazate .

Mama Omida parca se bucura de prea multa mediatizare .

Mai pun inca odata link-ul catre capitolul care a fost referinta pt toti inginerii de pe planeta asta , in care sunt descrise foarte clar calculele de baza pt transformatoarele folosite in AF . Sunt formulele celor care au inovat aceste transformatoare (precum  Partridge) condensate intr-un singur capitol . Bineinteles ca ele pot fi extinse , dupa caz .

http://www.paleoelectronics.com/RDH4/CHAPTR05.PDF

Distorsiunile in cazul tranformatoarelor de medie sau mare putere nu cred ca sunt de interes .

Editat de gg101
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări