Patefon Postat Martie 11, 2015 Partajează Postat Martie 11, 2015 Am înțeles filozofia. Ideal ar fi sa pun doua LM3886 sa debiteze pe primarele a doua transformatoare SE pentru 6C33C si secundarele in antifaza pe primarul trafului PP cu rezistorii serie aferenți. Partea neplăcuta este ca am tot ce trebuie (kit-utile cu 3886, OT-utile de 6C33c si traful de alimentare pentru 3886) numai timp nu găsesc.In alta ordine de idei, dacă masor inductanta de leackeage si inductanta primarului cât de aproape sunt de realitate dacă fac o simulare SPICE? Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 11, 2015 Partajează Postat Martie 11, 2015 Este mult mai simplu d-le Patefon, in amplificatorul SS se injecteaza semnalul de masurat iar la iesirea lui se intercaleaza un rezistor serie cu secundarul OT de masurat egal cu impendanta de iesire a acestuia (se determina din masurari si de regula au valori 4-8 ohm). Primarul OT se inchide cu un rezistor (3880 Ohm ) pe care se citesc datele transformatorului pentru diverse puteri injectate de amplificatorul SS si suportate de rezistorul de 3880 ohm in acest caz. Metoda de aflare a impendantei de iesire a unui amplificator se gaseste pe net, nu vreau sa intru in amanunte... Este mult mai simplu d-le Patefon, in amplificatorul SS se injecteaza semnalul de masurat iar la iesirea lui se intercaleaza un rezistor serie cu secundarul OT de masurat egal cu impendanta de iesire a acestuia (se determina din masurari si de regula au valori 4-8 ohm). Primarul OT se inchide cu un rezistor (3880 Ohm ) pe care se citesc datele transformatorului pentru diverse puteri injectate de amplificatorul SS si suportate de rezistorul de 3880 ohm in acest caz. Metoda de aflare a impendantei de iesire a unui amplificator se gaseste pe net, nu vreau sa intru in amanunte...Daca se masoare inductanta de pierderi si inductanta primarului sau a secundarului intrebarea este cit de apropiate sint datele de simulare de masuratorile reale Link spre comentariu
Patefon Postat Martie 11, 2015 Partajează Postat Martie 11, 2015 Ceva îmi da cu virgula. Dacă in funcționare normala am un generator de tensiune cu o rezistența interna de valoarea Raa a lămpii ce este cuplat la primar si o sarcina de 8 Ohmi la secundar, atunci la funcționarea inversa nu cumva ar trebui sa am o sarcina de 8 Ohmi multiplicata cu raportul Primar/Secundar la bornele primarului si un generator de tensiune cu rezistența interna Raa a lămpi împărțită la raportul Primar/Secundar (nu musai 8 Ohmi) in secundar? Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 12, 2015 Partajează Postat Martie 12, 2015 (editat) Domnilor dacă avem un transformator de ieşire(adaptor de sarcină) conceput/realizat pentru 20W transfer putere utilă în sarcină nu trebuie să ne "minunăm" cât de bine se comportă transformatorul în situaţia 4mW putere utilă în sarcină(determinările de până acum sunt irelevante în special datorită acelor 4mW putere utilă în sarcină ,1/5000 din puterea angajată ).Cel mai simplu şi precis se conectează transformatorul în montaj (etajul final 6p3s-pp pentru test necesită aproximativ două ore). Editat Martie 12, 2015 de Vizitator Link spre comentariu
vera Postat Martie 12, 2015 Autor Partajează Postat Martie 12, 2015 (editat) @valderama, aveti perfecta dreptate, numai ca acum lucrez la transformatorul de retea. Abia saptamana urmatoare, voi avea toate piesele si voi putea face masuratorile in montaj.Va multumesc Editat Martie 12, 2015 de vera Link spre comentariu
gheo23 Postat Martie 12, 2015 Partajează Postat Martie 12, 2015 Nu cu foarte mult timp in urma am construit un amplificator cu 6P3S-E PP si am bobinat transformatoarele de iesire exact pe aceleasi tipuri de tole , E14 si cam de aceeasi sectiune. Am calculat Zp/Zs 6k2/4 si 8 ohmi.Rezultatele nu m-au dat pe spate . Intr-adevar banda era , la +/- 3dB , 14hz-42Khz ceea ce in prima instanta ar parea super dar sa vezi strambaturi cand intra miezul in saturatie sub 30 de hz ! Asta la puterea nominala de 21w sinus nelimitat. Asa ca bine zice Valderama , trebuie testat in amplificatorul caruia ii este destinat si vazut si cum raspunde in dreptunghi caci acolo este durerea. Un transformator la 14 cmp(ma refer la tole obisnuite !) nu este suficient de "potent" pentru 6P3S poate pentru 6P6 ! Cum bine s-a spus mai sus nici impedanta nu e potrivita decat clasei A2. Daca nu e pentru auditie si e pentru chitara e absolut ok. 1 Link spre comentariu
Patefon Postat Martie 12, 2015 Partajează Postat Martie 12, 2015 Cred ca m-am prins si eu (intr-un glorios sfârșit) despre ce este vorba. Singurul grafic relevant pentru un transformator ar trebui sa fie Pin vs Pout la puterea nominală in funcție de frecventa. In felul acesta se poate pune in evidentă calitatea adaptării sarcinii si neadaptarile rezultate din saturatii, rezonanțe si defazaje. Restul tine de adaptarea generatorului de semnal la adaptorul de sarcina (adică transformator).Ca sa zic așa, multesc pentru insistenta cu care mi-ați băgat mințile in cap... Link spre comentariu
sebi_c Postat Martie 13, 2015 Partajează Postat Martie 13, 2015 Pai daca-i vorba de Zaa, sa ne spuna si cat e Xaa! Zaa=Raa +/- jXaa. Link spre comentariu
hpavictor Postat Martie 13, 2015 Partajează Postat Martie 13, 2015 Pai da , de parca modulul era problema aici , nu metoda ( ? ) determinarii valorilor care caracterizeaza parametrii trafo out ! Link spre comentariu
sebi_c Postat Martie 13, 2015 Partajează Postat Martie 13, 2015 Pai da , de parca modulul era problema aici , nu metoda ( ? ) determinarii valorilor care caracterizeaza parametrii trafo out ! Hai ca, ma distrezi! Modulul impedantei este o marime virtuala (calculabila), utilizabila in expresia z=|Z| *e^(j*Fi), unde FI=arctg(X/R). Practic modulul este egal cu R, daca X=0, pentru ca |Z|=sqrt(R^2+X^2). Asta inseamna ca, daca X=0, |Z|=srt(R^2)=R. Partea imaginara X, care poate fi reactanta capacitiva(X cu-) sau inductiva(X cu+), nu consuma putere ci produce un defazaj. Practic, reactanta (X), impiedica ca sarcina rezistiva sa consume putere introducand un cosFI. Parerea mea e ca, e bine sa nu folosim termeni care nu definesc ceea ce ne dorim si mai mult sa nu-i folosim daca nu avem habar de ei. Da, daca avem o sarcina complexa (de ex o antena), atunci Z are relevanta, pentru ca vrem ca ea sa absoarba toata puterea. Pentru asta trebuie sa introducem un circuit care sa anuleze partea imaginara (complex conjugata impedantei sarcinii). In acest fel, SWR=1 si avem transfer maxim de putere. Totul are loc in fundamentarea transferului de putere. Eu nu am vazut nici un circuit de adaptare in audio (sa anuleze X), atunci de ce sa vorbim de Z? Notiunea de impedanta apare atunci cand vrem sa facem referire la comportamntul functie de frecventa al unei sarcini si trebuie sa o exprimam corect. Transformatorul de iesire introduce o reactanta, dar in banda de frecvente de lucru, nu are o contributie importanta. Totusi, se ia in seama o inductanta de dispersie care produce o reactanta ce se adauga sarcinii rezistive de le iesire, dar totusi acest ansamblu nu este tratat ca o impedanta, pentru ca nu se urmareste anularea reactantei produse. Mai degraba, se observa efortul realizatorilor de traf-uri de a minimiza aceasta reactanta parazita astfel incat ca lucrurile sa nu devina complicate. In RF, nu mai e loc de intors! Link spre comentariu
hpavictor Postat Martie 13, 2015 Partajează Postat Martie 13, 2015 In functionare normala sarcina are o impedanță variabilă , ceea ce înseamnă ca si Raa va varia in primar , conform funcției de transfer care guvernează trao out in studiu . Dar repet , analiza Dvoastră este prea avansată , aici este in discutie o eroare de măsură ! Dacă masuram diagonala mesei pe care este asezat trafo out si o înmulțim cu vârsta bunicii lui Decebal , rezulta armonica a cincea a frecventei de rezonanta serie pe sarcina cu sau fără " modul " dar neapărat j-ul este număr irational . Asa , ca sa fie treaba clară . Scuze , dar la puterea de 4 miliwati acel trafo trebuia sa meargă si in DC , ca sa fie o excepție de la regula . Daca e gluma , sa fie până la sfarsit ! Link spre comentariu
vera Postat Martie 17, 2015 Autor Partajează Postat Martie 17, 2015 (editat) Imi cer scuze ca nu am raspuns mai devreme, dar am avut unele probleme.Legat de transformatorul de iesire-acesta este unul mai special, care trebuie sa indeplineasca unele conditii. Vrem nu vrem, el functioneaza dupa aceleasi legi, ca transformatorul monofazat:http://i60.tinypic.com/15zp3wkhttp://i59.tinypic.com/j8efeuCircuitul echivalent al cuplajului prin transformator:http://i59.tinypic.com/24cxfgzFactorul de distorsiuni de frecventa este:Mi=1+Rei/wL1Qc-jRei/wL1 unde w=omegaAnularea efectului Xc:http://i62.tinypic.com/21kjb5ds.a.m.dTransformatorul meu de iesire, asa cum este (fara nici o modificare), poate functiona ca transformator ridicator (coborator) in retea si poate alimenta orice tip de consumator.Transformatorul de iesire poate fi caracterizat ca o R sau Z ???Pt. toate acestea, este raspunzator @Victor, care nu a precizat varsta bunicii lui Decebal (o tine numai pt. el). Editat Martie 17, 2015 de vera 1 Link spre comentariu
hpavictor Postat Martie 17, 2015 Partajează Postat Martie 17, 2015 De fapt formula de calcul este deosebit de complexa , si contine coeficienti neliniari cum ar fi X la puterea N , unde x este factorul de multiplicare iar n este numarul exact de intermediari ( dar luat ca modul ! ) de la producatorul ceainiz al lampilor 6P3S pana la utilizatorul final audiofil ( sau audiofool , dupa puterile fiecaruia de rationalizare , cu conditia sa se indeplineasca cumulativ urmatoarele criterii eliminatorii : dorinta , putinta , vointa si interes ) , coeficient care se numeste in termeni tehnici impozitul pe prietenie , adica cu cat esti mai prost informat cu atat coeficientul este mai mare ! Va rog respectuos sa le spuneti si userilor lobotomizati ca acest text este o gluma , nu de alta , dar sa stie si ei cand sa inceapa sa rada . Link spre comentariu
sebi_c Postat Martie 17, 2015 Partajează Postat Martie 17, 2015 Vera, tu ne-ai trimis la niste pagini pentru a ne arata ca stii sa cauti! Nu faci nici o referire cantitativa si calitativa, cam ce-ar insemna formulele si graficele de acolo. Cei mai multi dintre noi stim in general cam ce-ar insemna aceste lucruri. In primul rand, un transformator e un mediu de transfer al puterii, cel putin in cazul nostru particular al amplificatoarelor cu lampi. Adica, face ca Raa sa se potriveasca rezistentei de sarcina, tocmai pentru a realiza transferul de putere. In general, in banda frecventelor medii el se comporta destul de bine, transferand cu pierderi mici, puterea pe sarcina. La frecvente mici lucrurile se inrautatesc datorita inductantei primarului care nu poate fi prea mare. S-a mai discutat acest aspect destul de intens pe forum. La frecvente mari, trafo de iesre introduce o inductanta de dispersie (leakage), care limiteaza functionarea la frecventele inalte. Mai sunt si niste capacitati parazite, dar care nu sunt atat de importante ca inductanta de dispersie. S-a discutat despre asta pe forum, as zice, excesiv de mult! In concluzie, transformatorul de iesire este un mediu de transfer care la frecvente joase si inalte introduce elemente de circuit parazite, sarcinii. Link spre comentariu
vera Postat Martie 17, 2015 Autor Partajează Postat Martie 17, 2015 (editat) @sebi c va multumesc pt. apreciere (ca stiu sa caut).Formulele de "acolo" demonstreaza ca transformatorul de iesire este caracterizat de Z si ca indeplinind anumite conditii de proiectare (ex: anularea efectului Xc),se poate apropia (nu identifica) de un consumator rezistiv.In concluzie, cum caracterizati dvs. ac. transformator (R sau Z)? Editat Martie 17, 2015 de vera Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum