Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

monitorizare/comanda temperatura

Myhayxx

Postări Recomandate

Ceea ce vreau eu sa fac este de a mentine temperatura constanta (aproximativ 370 grade C) la un aparat (pistol) cu aer cald pentru lipit cu plastic. Pistolul respectiv are in el o rezistenta 1000w/230va.c. am reusit sa fac automatizarea si e functionala doar ca firul de la termocupla este foarte scurt aproximativ 40 cm si eu as avea nevoie de 8 m. Am vazut ca exista cablu de compensare pentru termocupla.

Intrebarea mea este: la o lungime de 8 m mai am precizie de masurare a temperaturii? Exista riscul de a se induce din cablul de alimentare al rezistentei in cablul de masurare a temperaturii si astfel sa masor eronat temperatura deoarece aceste doua cabluri cel de alimentare si cel ce vine de la termocupla sunt unul langa altul?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Myhayxx

4

• adryano

2

• Fulgerik

1

Sigur ca vor aparea date eronate. Problema o rezolvati, utilizind un convertor tensiune-frecventa (CTF). Schema arata asa: Termocuplu->amplificator->CTF->uC. Astfel puteti ajunge si pina la 150 de metri :-). A se tine cont ca CTF-ul trebuie sa fie cit mai aproape de amplificatorul termocuplului.(nu mai mult 1-3cm.)

Editat de adryano
Link spre comentariu

tocmai de amplificatorul respectiv vreau sa scap deoarece acest pistol este trantit frecvent de persoana care lucreaza si se strica destul de des. Vreau sa fac comanda de pe un tablou fix de unde voi alimenta pistolul cu aer, setare temperatura si alimentare rezistenta iar in pistol sa existe doar rezistenta si termocuplul.asa ma gandeam ca va fi mai durabil si se va strica mai rar. daca pistolul topeste plasticul la 370 de grade si eu vad 400 grade C nu-i o problema important este sa am o temperatura constanta. credeti ca va merge cu cablul de compensare sau neaparat trebuie amplificator?

Link spre comentariu

Am lucrat cu lungimi ale cablului de compensare de 50m fără probleme deosebire. Am lucrat şi cu lungimi mai mici şi prelungite cu cablu normal de cupru. Tensiunea electromotoare obţinută este data de diferenţa intre temperatura jonctiunii calde şi a jonctiunilor reci( REFERINTA). Pentru aplicaţii de precizie zona jonctiunilor de referinta era o incinta termostabilizata la 25grade.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări