Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

AD 111M.

iuli10

Postări Recomandate

La 12.06.2020 la 23:47, doru3160 a spus:

Atunci dacă e atât de greu detectabila bănuiesc și pericolul nu e la fel de mare ca la o sursa concentrata. 

Ba de loc. Cind spuneam ca e greu detectabila, ma refeream la limitatile aparaturii. Sondele GM, sunt, de exemplu, compensate in energie, adica au un filtru care taie sub 100 KeV. Radonul emite alfa, pe care nu o poti detecta cu un GM obisnuit. Eficacitatea unui GM este de cam 1%, adica din 100 radiatii, ca sa zic asa, gama, el detecteaza doar una. Normal, doza de radiatii este proportionala cu activitatea sursei, dar trebuie sa o masuram corect. Tritiul, de exemplu, este imposibil de detectat cu sonde obisnuite, dar radiotoxicitatea lui este mare, punind probleme la ingerare. 

Radiu a avut o poveste interesanta, de la descoperirea lui. Era considerat benefic, fiind introdus in pasta de dinti, rujuri, creme de tot felul, perne electrice sau medicamente! Femeile care pictau cadranele, ca sa aiba un virf ascutit la pensula, o introduceau in gura. Asa au aparut probleme nasoale la cavitatea bucala, lucru care a tras semnalul de alarma. 

Acum, vrem nu vrem traim intr-o lume radioactiva. Proful meu de radioprotectie avea o butada: "radioactivitatea a ruot coada la maimuta!" Nu trebuie sa vedem in radioactivitate un bau-bau, dar nici nu e bine sa ne jucam cu ea! Tutunul a omorit mai multi, mult nai multi oameni decit radiatiile, dar e bine sa lasam manipularea surselor, in seama celor se stiu sa o faca!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• icar

7

• iuli10

4

• doru3160

2

• George

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Eu ma refeream la potențială doza de radiație din faianță, gresie, cești sau cărămizi, unde circula legendele urbane cu radiații de tot felul, nu la surse ce trebuiesc manevrate. Sursele firește ca au regimul lor, și de regula vin ambalate corespunzător și cu avertismentele de rigoare. Cine vrea sa le poarte în buzunar, e problema lui. 

Link spre comentariu
Acum 10 minute, doru3160 a spus:

Eu ma refeream la potențială doza de radiație din faianță, gresie, cești sau cărămizi, unde circula legendele urbane cu radiații de tot felul, nu la surse ce trebuiesc manevrate. Sursele firește ca au regimul lor, și de regula vin ambalate corespunzător și cu avertismentele de rigoare. Cine vrea sa le poarte în buzunar, e problema lui. 

Nu e cazul de astfel de temeri. Sunt nefondate. Radiatia lor naturală nu depaseste nici jumatate din maximul admis. Mai mare este la casele din cărămidă sau chirpici. Gresia, marmura, faianța nu ies prea mult in evidență. Erau intr-adevăr periculoase sticlele, porțelanurile si gresia/faianța cu continut mare de oxizi de uraniu...erau de un portocaliu viu, aprins. Au disparut de prin anii 50, iar pericolul era prezentin momentul spargerii lor si a ingerarii sau aspirarii acestor particule. Portelanurile respective se numesc fiestaware iar sticlele cu continut mare de oxizi de uraniu erau de obicei luminiscente in lumină ultravioleta. De multe ori mansona sticla normală in jurul bornelor lampilor de mare putere.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

@icar Nu stiu dacă aveți cunoștință de acest caz, a făcut mare vâlvă in Statele Unite la un moment dat...dar astfel de copii cu o astfel de genialitate sunt specii pe cale de dispariție.

Link spre comentariu

Radiul din gresie, faianta, unele ceramici, betoane,  boltari, nu este legenda urbana. Ca expunere externa, nu fac decit sa ridice nitel nivelul fondului de radiatii. Insa, Radiul se dezintegreaza, ajungind in Radon, care se dezintegreaza prin radiatie alfa. Radonul este un gaz, patrunde usor in plamini, prin respiratie. Este al doilea potential cancerigen, dupa fumat, radiatia alfa emisa avind energie mare.

Acum 2 ore, Misstretz a spus:

mare este la casele din cărămidă sau chirpic

Eroare, in caramida si chirpici nu prea are de unde fi Radiu. Uraniu si descendentii se gasesc in granit.

Acum 2 ore, Misstretz a spus:

spargerii lor si a ingerarii sau aspirarii acestor particule.

Din nou eroare. Sarurile de Uraniu sunt incorporate chimic in sticla, nu se pot dispersa. Nu pot ajunge in plamini, decit daca inhalezi sticla marunt pisata. Alta e problema. Uraniul, prin dezintegrare ajunge in Radiu, apoi Radon. Restul, vezi mai sus.

La lampile de mare putere, catozii erau din Thoriu sau Ceriu, ambele radioactive.

Detectoare de incendiu, cu Americiu, nu se nai fabrica demult.

Nu am auzit de un asemenea caz, dar am mari indoieli. Oricum, nu cred nici 10% din "informatiile", de orice natura, care circula pe net! 

Link spre comentariu

Si totuși, locuințele din chirpici si cărămidă au valori de 0.23-0.26 uSv/ora spre deosebire de BCA sau betoane unde până si in orasele greu poluate se trece de 0.18 uSv/ora. Si nu vorbim de Radon atâta timp cât nu aveam un tub special pentru alfa. Chestii testate la Igiena Mediului in timpul facultatii. In porțelanuri in afară de fiestaware nu stiu sa se detecteze valori peste normalul de fond. Si problema nu era la ceramica in sine ci la vopseaua roșu / oranj aprins careia "ii mai sarea smaltul". Iar personajul in cauza este actualmente axat pe tehnică de onco si radioterapie. L-am cunoscut personal la un congres la Bratislava, prezenta trasoare cu Tc99 pentru ganglioni santinelă si aparatele aferente pentru detectie.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

P.S. 99% din detectoarele de fum la 25 de lei bucata Made in China au tot Americiu la bază, ca sa nu mai vorbim de ușurința comandarii de pe AliExpress a lor si a surselor in sine, scutind efortul desfacerii detectorului.

Screenshot_20200614-212155_AliExpress.jpg

Cred că totusi ar trebui sa stergem acest topic si sa continuam in privat orice altă discutie, asa că rog administratorii sa ia actiune. Ar fi trist sa ne trezim cu surprize din dorinta de a face bine si de a discuta pe aceste teme.

Link spre comentariu
Acum 23 ore, Misstretz a spus:

Si totuși, locuințele din chirpici si cărămidă au valori de 0.23-0.26 uSv/ora

O analiza spectrometrica a facut cineva? Nu cumva fundatia e din granit.

Pentru madurarea radonului trebuie detectori speciali, cu membrana permeabila. Am lucrat cu asa ceva, aduse de prin Ungaria. In gresie si faianta detectezi Radiul. La farfuri poate fi de vina caolinul. Am masurat, spectrometric, faiante, detergenti, gresie, guano, fosfogips, coltari, betoane.

In privinta detinerii de surse, cititi siteul CNCAN, sau faceti-le o vizita si aratati ce surse detineti. 

Discutiile pe teme de radioprotectie, nu sunt sanctionate de nimeni.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări