powerlight Postat Martie 9, 2015 Partajează Postat Martie 9, 2015 Salut,am nevoie din nou de ajutorul vostru deoarece sunt in dubii. Detin montajul respectiv http://picprojects.org.uk/projects/ledchaserpwm/index.htm#Description si daca as putea sa "il modific" sa pot adauga 5 leduri in loc de unul. Detin bd137 13 bucati in caz ca ma ajuta.ledurile sunt de 3v.Imi puteti explica mai pe intelesul meu daca exista vreo modalitate? Multa stima si respect. Link spre comentariu
mihaicozac Postat Martie 9, 2015 Partajează Postat Martie 9, 2015 Nu e foarte greu... în loc de ledurile originale de pe schemă plasezi tranzistoarele, baza în locul anodului şi emitorul al catodului. Cele 5 leduri pe care vrei să le ai pe canal le poţi apoi conecta în 2 feluri: toate 5 paralel, de la alimentarea de 5V prin rezistenţă de limitare în colectorul BD-urilor, sau toate 5 în serie, dar în acest caz ai nevoie de o tensiune de alimentare separată, de minim 18V. Link spre comentariu
powerlight Postat Martie 11, 2015 Autor Partajează Postat Martie 11, 2015 Am montat bd-urile in locul led-urilor de pe pcb,pinul din mijloc al bd-ului am facut legatura la minusul led-urilor,led-urile le-am inseriat cu o rezistenta de 1kohm si le-am alimentat din sursa cu care alimentez pcb-ul cu 18v,placa avand un stabilizator diferit ca cel de pe site care spun ca merge la 12v a mea merge si la 18v,doar ca led-urile nu par a avea destula viata,sau mi se pare mie,daca pun rezistenta mai mica de 1kohm se incinge deci cred ca raman asa cum sunt. Link spre comentariu
mihaicozac Postat Martie 11, 2015 Partajează Postat Martie 11, 2015 La 1k ai doar 3mA prin leduri, e prea puţin, rezistenţa potrivită ar fi de 150 ohmi, la 20mA disipă 0,06W, nu are cum să se încingă. Link spre comentariu
powerlight Postat Martie 11, 2015 Autor Partajează Postat Martie 11, 2015 Toate ledurile sunt de 3v 100%.albastru alb si rosu se aprind ok cat de cat dar cele verzi si galbene....abia abia. Cele rosii,albastre si albe cu rezistenta de 1k merg bine. Celelalte la 1k sunt ok se aprind dar cand scad de ex la 560ohmi se incinge resistenta de nu pot tine mana pe ea.Am testat cu 5 led-uri inseriate cu o rezistenta de 150 ohmi separat de montajul meu la aceiasi sursa si mi-au crapat led-urile in 5 secunde iar rezistenta ardea ca draq.Asa ca n-am mai incercat alte teste pentru ca nu detin decat 80 led-uri,si daca se termina trebuie sa-mi comand de pe internet caci la mine in oras un led costa de la 4ron in sus,nu conteaza ca-i de 3v 12 sau de culoare...hotie Link spre comentariu
mihaicozac Postat Martie 11, 2015 Partajează Postat Martie 11, 2015 Ceva nu e în regulă, ledurile le-ai legat serie sau paralel? Link spre comentariu
validae Postat Martie 11, 2015 Partajează Postat Martie 11, 2015 Vezi că ledurile de diverse culori au diverse căderi de tensiune pe joncțiune. Astfel, va trebui să ții cont la dimensionarea rezistențelor de limitare în funcție de acest parametru. Cele mai ,,sensibile,, sunt cele roșii, care încep să lumineze chiar de pe la 1,6V și acestea vor funcționa bile și cu rezistențe de limitare mai mari ca valoare. Cele mai ,,puturoase,, sunt cele galbene și verzi, care se aprind pe la aproape 2V și au nevoie de un curent mai mare pentru o luminozitate comparabilă cu celelalte, deci vor necesita o rezistență de limitare mai mică valoric, dar de putere mai mare. Link spre comentariu
powerlight Postat Martie 12, 2015 Autor Partajează Postat Martie 12, 2015 Pai si in cazul meu ce-i de facut daca cu o rezistenta de 1k abia se aprind iar cu rezistente mai mici se incing?Am testat pe 2 surse de curent diferite si aceiasi chestie cu resistenta de 560ohmi si mai mica se incing rezistentele. Link spre comentariu
mihaicozac Postat Martie 12, 2015 Partajează Postat Martie 12, 2015 N-ai răspuns cum ai legat ledurile, paralel sau serie? Link spre comentariu
validae Postat Martie 12, 2015 Partajează Postat Martie 12, 2015 Dacă legi ledurile în serie, (5 leduri a câte 3V cădere pe fiecare) atunci vei avea nevoie de o tensiune de alimentare de peste 15V pentru ele. Dacă le legi în paralel, le poți alimenta de la o tensiune mai mică, dar trebuie pusă câte o rezistență de 560-1000 Ohmi pentru fiecare led, nu una pentru toate. Te poți inspira de aici: https://www.google.ro/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0CAcQjRw&url=http%3A%2F%2Fletsmakerobots.com%2Fnode%2F4948&ei=PGUBVZKFMND1armugbgP&bvm=bv.87920726,d.d2s&psig=AFQjCNGN1ceaRNmQfGg1dcVtPLu4uufbJg&ust=1426241211954917 Link spre comentariu
powerlight Postat Martie 12, 2015 Autor Partajează Postat Martie 12, 2015 (editat) ledurile sunt inseriate cate 5 pe fiecare coloana iar la fiecare grupare le-am inseriat cu cate o rezistenta Mai exact 40 led-uri Editat Martie 12, 2015 de powerlight Link spre comentariu
validae Postat Martie 12, 2015 Partajează Postat Martie 12, 2015 Din cauza eficienței lor slabe, ledurile galbene și verzi vor necesita o rezistență mai mică de limitare, dar curentul trebuie totuși menținut sub 20 mA. Poți încerca și varianta legării lor în paralel, dacă sursa de 18V permite un curent consumat mai mare. Dezavantajul legării în paralel e că fiecare coloană va consuma până la 100 mA (20mA x 5 leduri) dar luminozitatea poate fi reglată separat pe fiecare led din șir. La varianta de legare în serie, curentul e egal prin toate ledurile șirului (maxim 20 mA), dar din cauza dispersiei de caracteristici, unele leduri pot lumina mai slab ca altele, chiar la un curent egal. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum