Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Automatizare lift sau elevator

Vizitator vitus

Postări Recomandate

Vizitator vitus

Buna ziua lucrez la o firma de automatizari sunt incepator si mi-au dat o tema . Sincer as avea nevoie de niste sugesti din partea cuiva care se pricepe.

In principiu este vorba despre un santier unde este o cladire in constructie cu 6 nivele si este nevioe de un elevator sau lift pt a cara materiale. Acel lift este dar trebuie facuta automatizarea , este un panou cu 2 butoane pt urcare si coborare  si un muncitor estimeaza cand ajunge la un anumit etaj si il opreste. Ce echipamente imi mai trebuiesc pt a face o automatizare cu releu programabil logo de la siemns si treaba mea ar fi sa fac logica din logo.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ratza

1

• miron1947

1

• Ticu

1

• cristianvalentin

1

un panou cu 2 butoane pt urcare si coborare  si un muncitor estimeaza cand ajunge la un anumit etaj si il opreste

Cea mai simpla solutie ar fi un panou de afisaj comandat de senzori, pentru momentul cand a ajuns in statia dorita.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Pai daca vrei sa functioneze la fel ca un elevator pentru persoane iti mai trebuie cativa senzori in plus si niste butoane. Motorul care antreneaza elevatorul este un motor cu doua viteze. La ficare etaj ar trebuii sa ai un senzor ca  PLC-ul sa stie unde e platforma astfel incat cu un etaj inainte sa comute viteza motorului pentru a frana . Ar trebuii sa ai un senzor de prezenta care sa depisteze daca sunt persoane/materiale in lift , un senzor pentru usi , plus niste butoane in cabina  de selectare a etajului dorit si butoate la fiecare nivel pentru a chema elevatorul. Asta ar fii o idee de automatizare :aplauze :aplauze

Link spre comentariu

Atentie si la responsabilitatea pe care ti-o asumi. Instalatia trebuie certificata ca respecta toate normele de siguranta. Daca are cineva un accident esti bun de plata.

Link spre comentariu

E treaba care implica si autorizarea ISCIR . Mai mare daraua decat ocaua . Ar trebui ceva omologat de la vreun furnizor . Schema e mult mai complicata ... Te - ai gandit ce se intampla cand se " ia " tensiunea ? Si cand revine ? ... Ca de , e santier ... Limitator de greutate maxima  , masuri de siguranta , inclusiv mecanice ... se mai rupe cate ceva , eventual axul motorului de antrenare ... cabluri , role ..  Sefii ce zic ? - ar trebui sa fie la curent cu reglementarile ... nu de alta , dar sant riscuri majore . Accidentele de munca si regulile NTS au si o componenta penala , in caz de ... Parerea mea ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

google sa traiasca:

https://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=6&ved=0CC4QFjAF&url=http%3A%2F%2Fwww.eea-journal.ro%2Fincludes%2FshowArticle.php%3FidentificatorArticol%3D117&ei=IjYFVarZGYLSaN6_geAN&usg=AFQjCNHsc_Rsa3FH-z5Oainexk8YacA3BA&bvm=bv.88198703,d.d2s&cad=rja

este un start bun. mai multe chestii vei gasi daca o sa cauti dupa interogarea: <<automatizare lift>>

atentie insa la cele de mai sus: iti cam pui capul pe butuc.

legislatie: http://www.iscir.ro/doc/legislatie/PT_R17_2003.pdf (interogarea <<lift materiale legislatie>>)

poti observa acolo ceva cerinte tehnice de indeplinit.

poti vedea, de asemenea, in ce conditii te poti apuca de proiectat asa ceva.

te poti juca in logo descarcand logo comfort 8 de pe net, dar nu e cine stie ce filosofie (hint: "Flag blocks" o sa te ajute in implamentare - ca sa nu cauti de nebun chestia asta). se poate descarca de la http://w3.siemens.com/mcms/programmable-logic-controller/en/logic-module-logo/demo-software/pages/default.aspx (interogare google <<logo comfort windows 8 download>>)

logica logo depinde de fapt de implementarea aleasa (senzori, partea de forta, partea de siguranta etc)

subscriu in mare masura la cele spuse de ratza  :rade:  (cu totii am fost cu pluta la un moment dat si am avut nevoie de ajutor; ajutorul insa nu se va materializa insa intr-un proiect moca; in masura in care prezinti ce ai facut, vei primi indrumari pentru mai departe, sunt convins)

iti sugerez ca pe fiecare chestie care tine de siguranta/securitate sa pui cate un releu de siguranta (pilz, de exemplu; interogare google <<releu de siguranta pilz>>).

succes!

note: 

1. interogarile google pot fi, bineinteles, imbunatatite.

2. unii cred ca logo este un PLC.

Link spre comentariu

Subscriu la cele scrise mai sus dar fac o completare. Daca liftul este omologat de ISCIR cu acele doua butoane eu recomand asa sa ramana. In schimb se pot adauga senzori la fiecare etaj care sa indice muncitorului etajul si momentul cand trebuie sa ridice degetul de pe buton (presupun ca asta intereseaza) printr-o semnalizare acustica sau luminoasa. Acest montaj fiind unul ajutator, complet separat de cel al liftului nu trebuie certificat la ISCIR. Practic, cand becul care indica etajul lumineaza atunci se apasa pe stop sau se ridica degetul de pe buton. Asa se pastreaza certificarea ISCIR  si in acelasi timp se aduce o imbunatatire acelui lift prin aceasta semiautomatizare eliminand comenzile scurte de "potrivire" la etaj. Totusi trebuie gandita partea mecanica a senzorilor astfel incat sa nu interfereze cu mecanismul liftului eventual prin detectia optica a etajului corespunzator.

PS: pe santier exista un reprezentant responsabil cu protectia muncii care probabil are si atributii la capitolul legislatie ascensoare. Roaga-l sa afle situatia reala a acelui lift in special in privinta panoului de comanda si a accesoriilor acestui lift. Asa veti sti unde sa interventiti (mai mult unde sa nu interveniti) si cum veti adauga acest montaj ajutator. Prima intrebare pentru acest montaj, daca va hotarati pe aceasta metoda, este "ce trebuie sa faca?" si apoi "unde se plaseaza senzorii astfel incat sa nu interfereze cu functionarea liftului" apoi "programare releu" si la sfarsit "cum fac interfata cu circuitul liftului". Ultima intrebare este subinteleasa, iesirea din releu va indica muncitorului ce sa faca cu acele doua butoane. Asta inseamna ca se poate realiza schema logica a unui lift dar fara partea de comanda pe forta, aceasta sarcina revenind muncitorului, ca intermediar, pentru a pastra autorizarea ISCIR a acelui lift.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări