Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Uscare cherestea natural


Vizitator costel0406

Postări Recomandate

Vizitator costel0406

Buna ziua.

Sunt nou pe forum, sper ca am postat unde trebuie.

In acest an doresc sa imi refac acoperisul vechi.

Lemnul l-am cumparat, saptamana viitoare ar trebui sa ajunga, insa este verde, cel uscat era prea scump, vreau sa pun lemnul la uscat in podul casei, vara acolo sunt 60-65 grade.

Cum ma sfatuiti sa procedez?

Lemnaria este alcatuita din lateti,scanduri de 2,5cm grosime si capriori de 10x10cm.

Stiu ca se aseaza in starturi cu sipci intre ele, dar mie imi este frica de indoire si incovoierea lemnului.

Astept pareri.

Stima.

Link spre comentariu
Vizitator andrei stefan
  La 08.03.2015 la 15:15, costel0406 a spus:

 

Stiu ca se aseaza in starturi cu sipci intre ele, dar mie imi este frica de indoire si incovoierea lemnului.

 

Exact asa cum zici. Dar nu-i nevoie sa lemnul urci in pod la caldura. E suficient sa-l stivuiesti afara pe un plan drept si sa-l acoperi cu ceva impermeabil deasupra.

Posted Image

Editat de andrei stefan
Link spre comentariu

pentru a nu se incovoia scandura se pune distantiere de 2 max 3 cmm la fiecare m de scandura ..si preferabil si legate cate 8 cu sarma in 3 puncte si astfel nu o sa aveti probleme .la capete de scandura daca vreti puteti sa dati cu un penson ceva var pt a nu crapa scandura ..si neaparat invelite contra ''umezelii''exterioare

Link spre comentariu

In pod se vor usca mai repede insa, intr-o vara calduroasa, si cu ceva ventilatie ca umezeala sa se poata evacua . altfel nu se usuca repede . Se vor elimina cantitati mari de apa. Nu ventilati prea mult, se usuca prea repede si crapa lemnul.

Am cochetat demult cu ideea de a usca lemn. Pachetul  de schinduri trebuie asezat pe un plan . sipcile destul de late sau chiar tot din scindura ca cea pe care o uscati. Am avut neplacuta surpriza sa constat ca in zona sipticilor scindura s-a contractat 5mm fata de restul.

cei care vind scindura pun sipci ca ei vind repede totul si nu au timp sa se usuce lemnul.

Eu am facut asa, am pus schinduri de 4m perpendiculare unele pe altele. Unele au tinut loc de sipci . Distanta la stratul care era drept sipca 1m maxim . Stiva nu trebuie sa fie foarte inalta , se taseaza . Acum depinde si ce pretentii aveti. Aveam o magazie de tabla care se incalzea de la soare foarte puternic peste 40gr. in vreo 2 luni era ok. suplimentar ar trebuii strinsa cu chingi stiva, dar eu nu am avut si nu s-a inmtimplat nimic.

Uneori scindurac crapa la capat si se da cu parafina sau se prinde cu scoabe. Dar eu nu am constatat fenomenul asta la schindura de 2,5cm . Dar am vazut la altii, mai ales la dulapi.

Link spre comentariu

Ca să nu crape la capăt, şipcile transversale (care se pun pentru distanţarea scândurilor) trebuie puse exact pe capătul scândurilor, de asemenea trebuie puse perfect una sub alta de jos în sus, altfel scândurile se vor înstrâmba. Nu-mi place stiva din poza colegului andrei stefan că nu-s puse pe capete. Probabil este ceva provizoriu, că  dacă rămân aşa vor crăpa extremităţile.

La scânduri de 4 metri am pus 4 leaţuri transversale, două pe capete şi două la mijloc.

Stiva am făcut-o lângă o şură, în faţă la soare, acoperiş din 3 coli de azbest.

La vară fac şi eu aceeaşi operaţiune de refacere a unui acoperiş vechi.

Pun mâine o poză cu stiva mea, făcută săptămâna asta.

 

Link spre comentariu
Vizitator andrei stefan

Totusi.... E pentru astereala,nu pentru mobila.

Daca le stivuiesti acum si le pui intr-un loc unde e mai ''curent'' ,ventilatie , la inceputul verii le poti pune in opera fara probleme.

Aia pentru saceac trebuie aleasa dintre cele mai bune,trasa si montata cu grija.

Este importanta ventilatia si nu neaparat caldura.

Editat de andrei stefan
Link spre comentariu
Vizitator costel0406

Multumesc tuturor pentru sfaturi.

O voi usca in pod, se usuca mai repede, afara imi este frica, ca nu se usuca suficient, nu am spatiu unde bate soarele pe ea prea mult timp, in pod insa dupa cum am spus e foarte cald, ventilatie, are ceva, acoperisul este in 2 ape si pe o parte am usa podului, care un sfert mi-a rupto un vant puternic, deci o sa o las asa, si in cealalta parte pe lungimea capriorilor, intre zid si tabla este spatiu  de se vede afara, deci ceva curent ar fi..

Editat de costel0406
Link spre comentariu

Nu te complica cu podul, dacă scândurile sunt "verzi" sunt destul de grele şi până se usucă ai o greutate în plus în pod.

În 2-3 luni calde se vor usca suficient pentru ceea ce avem de făcut cu ele. Eu intenţionez prin iulie-august să mă apuc de treabă.

Link spre comentariu
Vizitator costel0406

Cu scandura am inteles ideea, dar ramane problema latetilor, care nu sunt putini, vreo 700 metri si capriori de 10x10 cam 200 metri.

Eu lateti m-am gandit sa-i fac legaturi de cate 10-12 bucati si sa-i stivui ca si pe scandura, insa capriori daca stivui ca pe scandura se pot incovoia,stranba pe orizontala, deaceea ma gandesc sa-i stivui tot asa, doar ca la fiecare metru din lungimea lor sa bat lateti in cuie astfel incat sa ramana distanta egala intre capriori si sa nu se incovoaie cum vor ei.sa fac un fel de "grilaj", e ok asa?

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 3 ani mai târziu...

Nu ma pricep prea mult la lemn, dar o logica (destul de) simpla imi spune ca lemnul crapa din cauza uscarii (prea) rapide:

lemnul gros (grinzi, capriori) se usuca de la suprafata spre interior; efectul e ca exteriorul s-ar strange, dar interiorul e inca umflat,

rezulta crapaturi pornite de la suparafata. Lemnul <subtire> (scandura), dar si cel gros crapa (si) de la capete, unde uscarea mai rapida

il strange, in timp ce spre centru e inca umflat.... Recomandarea cu pensularea unui agent de colmatare pe capatul fibrelor (aracet)

e de asemeni logica....  Uscarea lenta e solutia <buna>, pornita din criterii economice (fara adapostire prea bine izolata, fara sursa

de incalzire sau cheltuieli cu ventilatie fortata), insa costa....TIMP, pe care cateodata nu-l avem!

Editat de blazeu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări