Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tuner defect sau emisii slabe?

cosmin65397

Postări Recomandate

Va salut colegi. Intampin urmatoarea problema, la un tuner  Sansui T-1000 , in mod mono aparatul receptioneaza si se aude fara nici un fel de intreruperi,cauta si fixeaza atat automat cat si manual posturile rapid iar calitatea sunetului este foarte buna, in schimb pe stereo sunetul se intrerupe, cand pe melodii apar sunete joase  se stinge si becul de stereo iar calitatea sunetului este execrabila,simptomele au aparut in urma cu 3-4 luni si nu stiu daca ori aparatul este defect sau emisiile de unde sunt bruiate.La tuner folosesc o antena exterioara simpla dipol,facuta de mine, din doua antene telescopice de 50 cm si cablu coaxial de 75 ohm pe care o folosesc si la sitemul home cinema cu care prind majoritatea posturilor foate bine, tunerul il am de foarte multi ani,a fost reparat 1 singura data ,transformatorul de alimentare s-a ars si a fost schimbat in rest a functionat fara probleme. exista posibilitatea unui defect la tuner? ce ma sfatuiti sa fac? 

Link spre comentariu

Parerea mea este ca s-a atenuat cumva emisia posturilor, cea mai probabila varianta ar fi construirea unor noi cladiri, imobile, magazine, plantarea unor copaci etc ce ar putea atenua semnalul de radiodifuziune.

Sau, mai poate fi posibila defectarea etajului decodor stereo sau dezacordarea unor circuite oscilante.

Incercati sa duceti tunerul si receptionati posturile in alta locatie, dar pastrand aceeasi antena. Astfel va lamuriti care este cauza.

Editat de Untold
Link spre comentariu

E mica sansa ca decodorul sa fie defect, mult mai posibil sa fie de vina semnalul sau antena.

De aceea v-am recomandat sa probati receptorul in alt loc.

Succes!

Link spre comentariu

Am incercat si am probat tunerul si cu alta antena si in alta camera si la fel se prezinta,de la antena nu cred sa fie pt ca a functionat perfect,iar home cinema-ul cu aceeasi antena prinde majoritatea posturilor.

Am facut un filmulet in care sper ca se observa mai bine problema.Parerea mea este ca are un defect pe partea decodorului stereo...

https://www.youtube.com/watch?v=xW9-5nUGHak

Link spre comentariu

Va salut,Referitor la simptom poate fi un defect firesc si caracteristic unor componente afectate de "varsta" ( de regula condensatoare )care pot afecta si functionarea decodorului. Citit cu atentie primul post , arata ca transformatorul "a fost schimbat" fata de "am schimbat". Intuitiv exprima ca altcineva este cel care a intervenit , sau urmeaza sa intervina in aparat si care, trebuie sa aiba o minima dotare si cunoastere in utilizare. Nu este clar daca se vrea un sfat spre consultarea unui expert in domeniu ( care oricum stie ce are de facut) sau indrumari asupra unei eventuale interventii personale.Deci in context, dupa modul impersonal exprimat, sfatul cel mai bun ar fi primul.Daca unul din mesaje ar fi fost de genul: "am ceva cunostinte in domeniu si sper ca prin intermediul ..ajutorul etc ..", sfatul ar fi fost mai aproape de a doua varianta ,care necesita dialog, schema etc,etc, multa rabdare si .. sper ca am reusit sa exprim oarecum ca de fapt "n-am inteles ce doriti " .

Link spre comentariu

Daca pe mono semnalul e bun, ar fi de verificat traseul de la alimentare pana la alimentarea decodorului...poate fi un condensator buclucas care s-a uscat. Tunerul fiind destul de vechi, nu i-ar strica o revizie la condensatoarele electrolitice...daca puteti gasi schema, verificati tensiunile de alimentare, e posibil chiar sa fie mai scazuta alimentarea generala...in aceste conditii partea de RF continua sa functioneze, dar decodoarele sunt mai pretentioase si e posibil sa functioneze incorect la o tensiune mai scazuta.

Imi amintesc ca acum cativa ani am avut un tuner care facea cam la fel - doar ca fasaia urat de tot pe stereo si pe mono era perfect sunetul...a fost de vina o dioda zenner din stabilizatorul alimentarii pentru decodor...

Link spre comentariu

Am masurat tensiunile pe decodorul RF-IF ,un IC LA3410 ,tensiunile de la pinii 1-8 sunt bune si apropiate ca si cele din schema tunerului cat si din datasheetul integratului(alimentare,input MPX,amplif output, amplif input) dar diferente sunt la restul pinilor 10-16,valori mai mari sau mici pe pini si diferite fata de schema si datasheet (pinii se refera la Pilot sync detecter,separation adjust,pll input si loop filter).

Am schimbat cativa electrolitici,am pus Elna de aceeasi valoare( cei incadrati cu verde din poza) si sunetul nu se mai intrerupe pe mod stereo decat pe cateva posturi radio,ma gandesc sa-l las asa dar nu stiu de ce sunt diferentele mari pe restul pinilor de la decodor,(tensiunile de semnal de  intrare si iesire sunt bune).

Ce pot face mai departe? 

Datasheet decodor LA3410 -  http://pdf.datasheetcatalog.com/datasheets/480/499548_DS.pdf

post-230028-0-00940200-1426496298_thumb.jpg

Link spre comentariu

Nici condensatorii ceramici, sa nu mai vorbim de filtrele ceramice, cele pe 10,7 MHz nu sunt eterne...eu am un tuner Pioneer F-225 foarte reusit, merge perfect, dar nu e nici pe jumatate la fel de sensibil ca o chinezarie de 15 lei no-name, ma indoiesc ca era asa de la inceput, batranetea, deh...

Link spre comentariu

Am cumpărat alt tuner sansui,digital, și nu prea se aseamănă sunetul chiar și la cel bolnav pe un post stereo tot nu e cum trebuie... În concluzie cred ca ma depășește reparația lui,dacă este dispus cineva din București care are timp sa se uite la el și să-l repare as fi recunoscător .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări