Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

UTIL , prelungirea axului unui potentiometru


flomar60

Postări Recomandate

               Buna seara , tuturor! 

 

 Va prezint o modalitate prin care putem prelungi axul unui potentiometru , necesitatea acestei lucrari fiind evidenta atunci cand axul potentiometrului este greu accesibil sau pozitionarea acestuia in interiorul carcasei se face departe de panoul frontal.

 Sunt necesare  :  - un electrod pentru sudura de tip supertit ,de 2,5 mm diametru

                               - un potentiometru mono sau stereo ,defect - din cele moderne , cu axul canelat

                               - cateva spire dintr-un arc de otel cu diametrul egal sau putin mai mic decat axul potentiometrului

                               - tub termocontractabil sau tub izolator( varnis ) pt. izolarea tijei prelungitoare

  In primul rand se demonteaza potentiometrul defect si se pastreaza axul si flansa de fixare . Se acorda atentie demontarii de pe ax suportului de plastic al cursorului- care este nituit pe ax- astfel incat sa nu deterioram axul sau flansa. 

   Se vad in poza doua modalitati de nituire :post-228380-0-10512100-1425751685_thumb.jpg

   in stanga , este cursorul dela un pot. stereo iar in dreapta dela unul mono , demontati cu atentie ca sa pastrati axul intact. 

  Asa arata axul liber : post-228380-0-16794000-1425751920_thumb.jpg

   Se scoate axul din flansa , se prinde in menghina si se gaureste cu un burghiu cu diametrul de 1...1,2mm , nu mai mare ,ca sa ramana suficient material pt. a se putea fixa tija prelungitoare . Atentie la pozitionarea gaurii fata de capatul care a fost nituit al axului , detalii aici : post-228380-0-75742200-1425752287_thumb.jpg

  Pentru gaurire se poate folosi cu succes minibormasina pt. cablaje , materialul este duraluminiu ( sau cel putin asa pare!) , oricum este suficient de moale sa poata fi gaurit fara probleme.

  Se prelucreaza tija prelungitoare din electrodul de sudura de pe care s-a indepartat fluxul ( pasta) , se curata, se slefuieste si se aplatizeaza la unul din capete cu un ciocan apoi se indreapta cu pila si se gaureste cu acelasi diametru ca la ax.

  Detalii aici  : post-228380-0-18074100-1425752996_thumb.jpg

    Atentie la potrivirea dimensiunilor partii aplatizate a tijei cu partea plata a axului pt. ca , acum , axul se poate deplasa axial prin flansa si , daca potrivirea nu e corecta, axul poate juca inainte / inapoi prin flansa , veti constata asta intr-un mod neplacut la montarea butonului de actionare.

  Se fixeaza provizoriu tija pe ax , se monteaza ansamblul pe carcasa si se stabileste lungimea tijei

  Se taie tija si se repeta operatia de aplatizare si la acest capat  .  In acest stadiu sunt necesare cateva probe pt a stabili dimensiunile corecte , trebuie sa tineti seama ca , dupa aplatizare , tija se lungeste.

  Dupa stabilirea dimensiunilor corecte , tija se fixeaza definitiv pe axul gaurit :post-228380-0-62302700-1425754027_thumb.jpg

        si se izoleaza ( daca este cazul ) , apoi se fixeaza pe carcasa .

   Se introduce, pe tija, arcul , apoi se fixeaza celalalt capat al tijei in decuparea axului potentiometrului de actionat ; se trag spirele arcului peste axul potentiometrului - cu grija , sa nu ne ranim!- apoi , pentru a evita vibratii / zgomote la actionare se pune putin silicon peste respectiva imbinare post-228380-0-83645100-1425754576_thumb.jpg

  Executand lucrarea cu atentie, diferenta de moment unghiular intre cele 2 butoane nu depaseste cateva grade, aproape insesizabil . Aici , aspectul final :post-228380-0-61210600-1425754966_thumb.jpg

   Cu putina indemanare si cateva scule / unelte pe care fiecare electronist ar trebui sa le aiba se poate face aceasta adaptare - zic eu - foarte utila!

     Spor !

   Ca sa testez soliditatea , am fortat serios butonul de actionare , a inceput sa joace butonul pe ax dar tija nu! 

  Daca sunt si alte idei / sfaturi legate de titlul acestui topic va rog sa le postati , dar sa fie la obiect ! 

            Multumesc!

Editat de flomar60
Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...

Cinstit, de frumos, nu`i frumos lucrat, profesional nu`i insa ca idee si utilitate eu zic DA, este util acest tutorial!

Nu uitati ca sint destui care abia pot inlocui o siguranta, pentru acel gen de oameni acest model de tutoriale este unt pe piine!

Bine ca se mai gasesc unii care sa aiba rabdare sa scrie pentru altii.

 

Multumesc @flomar60 !

 

Grig

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

Probabil multi constructori inraiti au recurs la solutii de genul, mai mult sau mai putin ingenioase, dar nu multi au gasit timpul si rabdarea sa scrie pentru cei cu mai putina experienta ori imaginatie, asa ca eu gasesc aceasta initiativa ca laudabila si sugerez continuarea, de ex cu o solutie de cuplare a 2 pot simple pt a forma unul dublu (v. oscilator Wien). Felicitari!

Link spre comentariu

Probabil multi constructori inraiti au recurs la solutii de genul, mai mult sau mai putin ingenioase, dar nu multi au gasit timpul si rabdarea sa scrie pentru cei cu mai putina experienta ori imaginatie, asa ca eu gasesc aceasta initiativa ca laudabila si sugerez continuarea, de ex cu o solutie de cuplare a 2 pot simple pt a forma unul dublu (v. oscilator Wien). Felicitari!

io am încercat asta, pe vremea lui Ceaşcă, dar puţin mai altfel: am cumpărat 3 potenţiometre, 2 mono, de valoarea potrivită, şi unul dublu, la care m-a interesat numai mărimea, să fie la fel ca cele 2... şi pur şi simplu am "transplantat" traseele celor două 2 potenţiometre pe axul celui dublu.cea mai mare durere a fost fixarea mecanică a celor două "obiecte", dar cu ceva chin, a mers, deşi n-a ieşit perfect.m-am cam enervat cu "potenţiometrul dublu" astfel obţinut, dar măcar mergea generatorul destul de bine... şi după câteva luni am găsit unul "de fabrică"...unde e generatorul acum?naiba ştie: a fost împrumutat, şi împrumutat a rămas!!! :rade:

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Mulţumim d-l Flomar60 pentru împărtăşirea experienţei d-voastră, pentru iniţiativă şi subscriu la aprecierile lui em2006.

Câte rezolvari găseste un pasionat în atelierul propriu şi bine ar fi să fie cunoscute şi de ceilalţi.

Unii au scos cărţi cu "experienţele" astea.

Cu stimă,

Link spre comentariu

Interesanta ideea ! Recunosc ca n-am avut niciodata nevoia de a prelungi axul unui potentiometru. Daca un coleg nu era multumit de estetica lucrarii, vin si eu cu o sugestie. Tija din electrod s-ar putea poate inlocui cu o teava de dural, cu diametrul interior putin mai mare ca axul potentiometrului. Teava prinsa de ax cu un stift, iar in capatul opus, poate ar merge chiar butonul unui potentiometru, cu diametrul interior majorat la diametrul exterior al tevii.

Link spre comentariu

Sigur ca se poate! Si , se pot imagina solutii mult mai elegante functie de materialele pe care le avem sau le putem procura si cat vrem sa investim...Ideea mea a plecat din start pe varianta minimalista adica materiale aflate la indemana oricui...orice elctronist ,incepator sau avansat, are un potentiometru defect prin sertare...un electrod de sudura se gaseste pe toate drumurile....un arc cu diametrul potrivit se gaseste si acesta usor...solutia a fost gandita din acest punct de vedere....

 PS. Multumesc colegului electropan pentru aprecieri!

Editat de flomar60
Link spre comentariu

Un exemplu de prelungire axe potenţiometre se practică în osciloscoapele analogice mai "bătrâne".

Acolo prelungirea axului s-a efectuat astfel:şi peste axul potenţiometrului şi peste axul prelungitor(de obicei cu acelaşi diametru sau apropiat cu al potenţiometrului) este montată o teacă tubulară cu şurubele transversale în ea.Se pune axul prelungitor în prelungirea axului potenţiometrului şi  se străng şurubelele atât cele din dreptul axului ptenţiometrului cât si cele de pe axul prelungitor.Astfel axul este prelungit.

În capătul de ieşire a axului prelungitor este practicată o gaură(lagăr) de ghidare şi axul prelungitor iese afară din carcasă si se pune buton de reglare pe el.

 

Dar, piesa principală este acea teacă de îmbinare, care, bănuiesc că se face mai greu în condiţii de atelier casnic.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări