Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Strung CNC

Vizitator ovy_constanta

Postări Recomandate

Vizitator ovy_constanta

Salutare!

Am o rugaminte.

Daca se poate sa ma ajutati,va rog.

MI-am  cumparat un mini strung si am avut ideea ca sa-l fac cu comanda numerica prin mach3.

Am reusit pana acum sa ii pun motoare pas cu pas pentru cele doua axe. In timp o sa ii schimb (nu stiu denumirea exacta) filetul  fara sfarsit pe axa X.

Conexinile si comanda din Mach3 este OK. Si calibrarea este OK. 

Deci pana acum sunt bucuros de realizarea mea. 

problema mea cea mare este ca vreau ca motorul universalului sa il pot controla de pe Mach3 atat viteza cat si sensul.

Am citit pe 1000 de site-uri despre unele placi integrate ce se adauga  dar nimic concret.

Va rog daca cineva ma poate indruma cum sa fac si ce componente mai trebuie cumprate ca sa imi termin proiectul.

voi incerca sa atasez niste poze...

Multumesc

Editat de ovy_constanta
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• 89-CEC

3

• bogdan_luben

2

• La Trovanti

2

• cnc_step

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Motor trifazic si VFD.

Ambele se gasesc ca atare, trebuie doar sa le legi.

VFD-ul il comanzi din Mach3.

Ideal e sa pui si un ecoder, ca sa poata citi Mach3 turatia reala, altfel trebuie sa pui intarzieri mari din burta ca sa fii sigur ca a ajuns la turatie inainte de a intra cutitul in material.

Link spre comentariu
Vizitator ovy_constanta

Ideea este ca nu vreau sa schimb motorul... doar in locul potentiometrului si al comutatorului de sens sa le potschimba in asa fel incat sa fie comandate din program...

Link spre comentariu

Daca ai placa cu 5 axe poti pune un stepper pe potentiometru si pe una din iesiri un releu sa-ti dea sensul. Calibrezi cumva cursa stepperului sa nu dea potentiometrul peste cap.

Link spre comentariu

Controlul universalului se face tot cu servomotor si nu cu simplu motor trifazic si convertizor (0-10V), deoarece acest tip de controler nu schimba sensul de mers ci doar turatia. Pentru schimbarea sensului de rotatie ai nevoie de un servomotor (AC sau DC), de regula cu turatie de pana la 6000 rpm si controlerul aferent (-10/+10V).

Link spre comentariu
Vizitator ovy_constanta

...asa arata strungul...

potentiometrul , inversorul de sens si indicatorul de turatie... trebuie sa existe cumva o placa integrata sa se poata face conexiunea cu mach3

am gasit ceva pe net dar nu da prea multe detalii si nici schema...

post-230891-0-66088800-1425755227_thumb.jpg

Link spre comentariu

Fara servomotor nu cred ca vei putea face modificarea pe care ti-o doresti.

Mi-am luat si eu un Quantum 250x550 si ma bate gandul sa-l fac CNC. Am un servomotor AC cu encoder de 1kW si driverul pentru el. As mai avea nevoie inca 2 axe controlate.

@ 89-CEC gresesti, poti controla si sensul de rotatie al motorului trifazic cu acel controler, poate avea si frana chiar. Eu l-am pus pe strungul meu si functioneaza perfect.

Editat de bogdan_luben
Link spre comentariu

Ceva ciudat, am mai scris o data, dar vad ca nu s-a afisat.

Deci motorul tau este dc. Atunci iti cumperi un encoder si un servodriver dc, sau universal ac-dc ca cel din poza, si ai rezolvat problema. neaparat sa stie de step-dir

post-198311-0-98874900-1425761458_thumb.jpg

Link spre comentariu

Si eu la acelasi motor clasic trifazat am facut referire. Nu e o afirmatie eronata.

Se poate controla sensul de rotatie si chiar frana, dar asta nu inseamna ca poate fi controlat precum un servomotor AC sau DC

Editat de bogdan_luben
Link spre comentariu
Vizitator ovy_constanta

Ceva ciudat, am mai scris o data, dar vad ca nu s-a afisat.

Deci motorul tau este dc. Atunci iti cumperi un encoder si un servodriver dc, sau universal ac-dc ca cel din poza, si ai rezolvat problema. neaparat sa stie de step-dir

recomadare pentru cazul de fata?

eu ma gandeam la inlocuirea potentiometrului cu un circuit electronic legat la programul mach3.....

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Daca vrei sa controlezi doar viteza si sensul cum te-ai exprimat; e suficient sa pui o automatizare pe controlerul de turatie si sens cu care vine masina. Eu ti-am sugerat un motor pas cu pas pe potentiometru si un releu controlat din program sa dea sensul. De ce nu esti fericit cu solutia?

Daca vrei sa-l faci axa cu pozitionare trebuie stepper sau servo

Editat de La Trovanti
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări