mario_xx Postat Martie 7, 2015 Partajează Postat Martie 7, 2015 Probabil ar trebui clasicul capacitor la intrare. Q5-Q9 sunt piese de colectie dar probabil merg mje340/350 acolo.Nici mosfetii finali nu sunt usor de gasit. Daca esti asa prost sa bagi surubelnita prin piese cred ca meriti sa-ti sara integratele in fata. Link spre comentariu
nustiunimic Postat Martie 8, 2015 Partajează Postat Martie 8, 2015 Am si eu o nedumerire legata de schema asta, si e normal dupa cum mi-e numele. Ziceti-mi daca gresesc: un tranzistor bipolar functioneaza ca amplificator cand jonctiunea baza-emitor e polarizata direct, iar baza-colector este polarizata invers. Credeam ca in aceste conditii se manifesta fenomenul prin care electronii trec prin bariera jonctiunii baza-colector, si pot circula intre colector si emitor, cu relatia aceea intre curentul de baza, de colector, si beta (h21fe sau cum se mai noteaza factorul de amplificare in curent). La un NPN asta inseamna ca ai un voltaj cu ~0.65V mai mare in baza decat in emitor, iar in colector de obicei e un voltaj de ordinul voltilor mai mare de cel de pe baza. Punctul static de functionare al majoritatii bipolarilor este stabilit pe undeva prin mijlocul acelui grafic, se cauta diverse avantaje, excursie de tensiune, sau zgomot mic, dupa caz. Ei, in schema asta, bazele Q1 si Q2 zunt la zero volti, iar colectoarele sunt plasate la niste tensiuni foarte apropiate de zero volti ... eu am calculat 0.73V. PSF-ul lor este situat undeva mai aproape de axe, curenti mici, tensiune CE foarte mica (cam 1.4V). Ma intreb in conditiile astea, cat mai amplifica cei 2 tranzistori si cat se comporta doar ca doua diode care paseaza semnalul de la intrare la bazele Q3 si Q4? Intrebarea e scrisa aici in ideea ca nu exista intrebari idioate, sper sa-mi apreciati curajul! Link spre comentariu
flomar60 Postat Martie 8, 2015 Partajează Postat Martie 8, 2015 Colegu' nustiunimic, analizeaza , te rog , partea de schema adaptata de mine aici si apoi analizeaza situatia cand Q3 , Q4 sunt deschisi... Link spre comentariu
franzm Postat Martie 8, 2015 Partajează Postat Martie 8, 2015 (editat) Ma intreb in conditiile astea, cat mai amplifica cei 2 tranzistori si cat se comporta doar ca doua diode care paseaza semnalul de la intrare la bazele Q3 si Q4? Montajul ar functiona si daca în locul joctiunilor BE ale tranzistoarelor Q1 si Q2 s-ar folosi niste diode. Ar avea însa un curent de intrare mai mare. Aceasta varianta a si fost prima etapa în evolutia acestui circuit. Pe urma s-au adaugat cele doua tranzistoare Q1 si Q2 dar având colectoarele conectate la cele doua alimentari (J. E. Lindsay). La acest mod de conectare al colectoarelor, la semnal mare, efectul Early nu mai este neglijabil. Asa ca s-au redus variatiile tensiunilor BC prin conectarea colectoarelor colectoarelor ca în schema prezentata la început. Q1 si Q2 functioneaza foarte bine la asemenea tensiuni mici (ar functiona si la UBC=0). Editat Martie 8, 2015 de franzm Link spre comentariu
nustiunimic Postat Martie 8, 2015 Partajează Postat Martie 8, 2015 Colegu' nustiunimic, analizeaza , te rog , partea de schema adaptata de mine aici screenshot.39.jpg si apoi analizeaza situatia cand Q3 , Q4 sunt deschisi... Nu e deloc asa. Tensiunea pe colectorul lui Q2 fata de masa e tensiunea pe R8, care e R8 x Curentul prin R8. Curentul prin R8 e curentul prin R7 plus IB al Q3, neglijabil. Curentul prin R7 e dictat de tensiunea pe R7, adica jonctiunea BE a lui Q5 plus tensiunea pe R15, care e 8mA x 270 ohmi. In final iasa o tensiunea f mica, 0.7V aproximativ intre colectorul lui Q2 si masa. Emitorul lui Q2 e cam la minus 0.65 V. Daca functioneaza bine-mersi Q2 cu tensiune CE asa mica, bine. Chiar la 0V CE nu cred ca ar fi functionat ceva acolo, pentru ca ar fi fost o tensiune mai mica si decat tensiunea de saturatie. Nu mai e regim liniar sigur. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum