Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sussex-Aparat de verificat tuburi electronice

Vizitator

Postări Recomandate

• Răspunsuri 37
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• THOMAS

3

• ALVIN

2

• bigpriap

2

• itube

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Buna ziua, daca mai e de actualitate sursa, pentru reducerea disipatiei se poate folosii un traf cu prize comutate de relee. Se fac prize de tensiune, cu tensiuni puterile lui doi , 1,2,4,8 ori o tensiune de baza . Apoi relele se comuta automat pe masura ce tensiunea de iesire creste cu un convertor A/D simplu de 2-3 biti cu citeva operationale si rezistente. Daca vreti va pot pune o schema ce nu am mai apucat sa o testez din diverse motive.

Link spre comentariu

post-181742-0-48442900-1426101888_thumb.png

Atasez schema corectata.

Pana la controlul din DAC putem folosi un potentiometru de 100k care culege 5v  dintr-un divizor de la + 24v sau daca vrem stabilizat de la un LM3336z5 de exemplu inseriat cu o rezistenta de 18k.

Cei ce au construit-o au folosit IRFPG40 regulatorul serie, BUJ303A pentru protectia la scurt STF5NK100ZN pt. M2 si LM358 pentru AO. 

Cum cu  becuri si rezistente nu imi place, pe langa artificul cu redresarea mono alternanta-/ dublare de tensiue ma gandeam sa mai folosesc doua montaje cu regulator serie mosfet pentru a "simula" inca 2 prize pe transformator- aceiasi disipatie dar scap de mosfeturi in paralel.

Solutia ideala cred ca ramane un transformator cu mai multe prize (6?) pentru a avea si tensiuni mari si curenti suficenti cu disipatie mica pe elementele active.

Schema de mai sus cred ca e un bun punct de plecare si cei mai priceputi ca mine ar pute-o imbunatati : curent reglabil, un multiplicator de capacitate poate sau un drosel la intrare. Avantajul e ca este testata practic si ca o putem controla cu 0-5 v - permite dezvoltare facila cu UC si ne scapa de potentiometru la tensiune mare.

Zic si eu...

Link spre comentariu

@bigpriap,schema de mai sus o cam stiu de ceva vreme,iar asta e versiunea originala :

Posted Image

si apare aici la Bartola

http://www.bartola.co.uk/valves/2012/10/20/600v-feedback-regulator-finished/

Mogliaa o prezinta si pe diyaudio adica aici:

http://www.diyaudio.com/forums/tubes-valves/219606-600v-bench-variable-supply-test-transmitting-valves-7.html

Mai interesanta o vad pe asta cu LR8

Posted Image

http://www.antiqueradios.com/forums/viewtopic.php?t=34581

eventual completata cu un reglaj de curent

sau o alta varianta cu TL783

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Tot sapind pentru realizrea unei scheme pentru comutarea optima a prizelor trafului am dat dat peste configuratia asta de la HP, care e mai simpla decit ce inventasem eu cu mult timp in urma si nepusa in practica. Eu folosisem relele cu contact normal inchis si deschis si aici se poate implementa cu relele simple sau optotriace.

O sa pun si convertorul analog digital de 2 bit care se preteaza la schema asta. Tensiunile infasurarilor trebuie alese in functie de pragurile convertorului si pentru o dispatie de putere constanta pe fiecare treapta.

Poate se poate modifica schema folosind o dublare de tensiune, cum e in exemplu pus de colegul aici. Asta ar Reduce tensiunile din secundarele trafului.

post-179898-0-99537300-1426489451_thumb.jpg

Editat de cristian1961
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări