Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

electric industrial


Postări Recomandate

Probabil numai aici pot pune intrebarea asta , la care eu deja am raspunsul , dar vreau sa-l aflu si pe al vostru. 

Intr-un echipament industrial am doua circuite separate --monofazic 220v si dc 24v . Ambele merg pe o distanta de sa zicem 15m alaturate fizic . Poate induce curentulmonofazic 220v o tensiune in circuitul de 24v...?( ele sint separate galvanic ) .

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Top autori în acest subiect

Da. Un traseu de curent alternativ alaturat altu-i circuit radiaza un curent electromagnetic circuitului vecin cit si prin efect capacitiv cu atit mai mare raportat la curentul ce este absorbit prin circuitul de curent alternativ.Am dat un raspuns destul de simplist si pe scurt.

Link spre comentariu

De fapt corect spus este "se radiaza un camp electromagnetic" de catre un conductor prin care trece un curent alternativ, acest camp electromagnetic poate induce conductorilor alaturati anumite tensiuni, acuma cat anume n-as putea spune, cert este ca poate exista un anumit zgomot suprapus peste tensiunea continua. Efectul capacitiv este cred eu redus deoarece si frecventa este redusa si cuplarea capacitiva nu poate fi una semnificativa avand in vedere ca exista totusi izolatie semnificativa intre cele 2 conductoare, deci cel mai probabil domina zgomotul indus electromagnetic dar asa cum am zis, cat de mare ar putea fi, eu unul nu ma pot pronunta...

Link spre comentariu

Ok, sa reformulez ! Avem un cablu lung de 15m cu trei fire in interior toate intr-o manta . Doua dintre ele au monofazic , iar al 3 lea e liber . Ce tensiune electromotoare se genereaza ?

poate fi considerat cel de-al 3lea conductor secundarul unui trafo cu aer..?

Am masurat fata de nul pe cel de-al 3-lea cablu 140v ca .....

Link spre comentariu

Dacă al treilea fir e în gol , o tensiune de circa jumătate tensiunea rețelei e normală și datorată cuplajului capacitiv între firele active și cel de-al treilea. Dacă firul e legat cu un capăt la nul/pământ tensiunea va coborâ la zero . ( Măsurat fașă de punctul de conectare al celui de-al treilea fir ). 

Dacă firul face parte dintr-un circuit închis - între capetele lui punem o sarcină prin alte fire considerate neinfluențate de primele două - atunci putem vorbi de un transformator . Problema este că prin primele două fire curentul este egal și de sens opus deci fluxurile generate se vor anula aproape integral deci tensiunea indusă în cel de-al treilea fir va fi foarte redusă.

Link spre comentariu

Observ că a_sorien  a deschis  un alt topic și la Instalații Electrice cu același subiect.  S-a răspuns și pe celălalt topic, așa cum bine a zis UDAR, tensiunea indusă capacitiv este cauza acelei valori măsurate cel mai probabil cu un multimetru digital, a cărui rezistență internă foarte mare constituie o sarcină infimă pentru acel curent indus. Capacitatea foarte mică a condensatorului format de cablurile alăturate opune o reactanță imensă la frecvența rețelei, de aceea curentul e foarte mic, de ordinul miliamperilor sau mult mai puțin. Dacă se va testa cu un creion de tensiune (șurubelniță cu bec neon) sigur acesta va lumina ca și cum prin acel conductor ar trece faza rețelei. Dar la fel se va întâmpla și testând talpa unui fier de călcat, asta nu înseamnă însă că e vreun pericol.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări