Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Electric industrial

a_sorien

Postări Recomandate

Probabil numai aici pot pune intrebarea asta , la care eu deja am raspunsul , dar vreau sa-l aflu si pe al vostru. 

Intr-un echipament industrial am doua circuite separate --monofazic 220v si dc 24v . Ambele merg pe o distanta de sa zicem 15m alaturate fizic . Poate induce curentulmonofazic 220v o tensiune in circuitul de 24v...?( ele sint separate galvanic ) .

Link spre comentariu

Daca sunt paralele nu se induce nimic in reteaua de 24V. Dar daca pe lungimea asta de 15 m din pozare (din intamplare) cablul de 220V se rasuceste pe dupa cel de 24 V de 2-3 ori ar putea sa apara si ceva tensiune alternativa. Valoarea este dependenta de diferenta de potential la cele 2 capete ale circuitului de c.a. (sa zicem 220v la intrare, 219V la iesire, deci o cadere de 1V; daca este rasucit de 3ori ar putea sa se induca 333mV)

Link spre comentariu

Ok, sa reformulez ! Avem un cablu lung de 15m cu trei fire in interior toate intr-o manta . Doua dintre ele au monofazic , iar al 3 lea e liber . Ce tensiune electromotoare se genereaza ?

poate fi considerat cel de-al 3lea conductor secundarul unui trafo cu aer..?

Am masurat fata de nul pe cel de-al 3-lea cablu 140v ca .....

Link spre comentariu

Se poate considera al treilea fir ca o bobină desfășurată, sau linie inductivă față de celelalte. Asta fiindcă firele sunt paralele și apropiate. Însă la frecvența rețelei, tensiunea alternativă indusă în această linie inductivă va fi extrem de mică dată fiind lipsa unui miez magnetic concentrator de flux. Dar valoarea tensiunii măsurate de dvs. este afectată foarte mult de impedanța uriașă a multimetrului (cel mai probabil digital) pe care l-ați folosit.Astfel va conta mai mult  tensiunea  indusă capacitiv între fire.Dacă încercați aceeași măsurătoare cu un multimetru analogic ce are o rezistență internă mult mai mică, veți avea o tensiune mult mai mică indicată. Dacă măsurați între capetele libere ale celui de-al treilea fir ce tensiune vă arată ?  Încercați cu un creion de tensiune pe al treilea fir, va lumina sigur. Asta denotă o tensiune indusă capacitiv, reactanța imensă a condensatorului creat de dielectricul creat de izolația firelor limitând curentul la ceva de ordinul microamperilor.Sau mai puțin chiar.

Link spre comentariu

intr-o doza de legaturi sau intr-un tub de protectie putem folosi mai multe circuite (prize iluminat simnalizare)dar la aceeasi tensiune de lucru niciodata joasa tensiune (pina la 100v) si circuire de foarte joasa tensiune (pina la100v)sau curenti slsbi (60v 1a)

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator mariuselectric

intr-o doza de legaturi sau intr-un tub de protectie putem folosi mai multe circuite (prize iluminat simnalizare)dar la aceeasi tensiune de lucru niciodata joasa tensiune (pina la 100v) si circuire de foarte joasa tensiune (pina la100v)sau curenti slsbi (60v 1a)

Indicat ar fi sa nu se ajunga in situatia data!

In tub nici vorba de asa ceva.

Electrician autorizat sector 3 Bucuresti  http://www.electrician-sector.ro .

Link spre comentariu

Ceea ce spune v67 si mariuselectric sunt masuri in special de electrosecuritate si nu motive tehnice. Nu o sa se intample nimic daca prin acelasi tub vor trece circuite de tensiuni diferite. Totul e sa fie bine izolate si sa pui fire de culori diferite ca sa nu incurci circuitele. O sa-mi spuneti ca asa scrie cartea. Si eu va spun ca in carte sunt prevazute unele masuri pt ca si un electrician mai slab pregatit sa nu se electrocuteze sau sa faca alte boacane (circuite incurcate, etc).

Link spre comentariu

norme tehnice de proectare(autorizare anre)-"se admit doze comun e pentru circuitelede iluminat normal ,de prize de comanda si semnalizare daca acestea functioneaza la aceeasi tensiune  Incaz de accident cel ce a proectat ,executat instalatia electrica  raspunde .

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

buna ziua!

Daca aveti indoieli in privinta izolatiei cel mai sigur este sa incercati cu un consumator..de ex o lampa de control cu becuri.Aveti tensiune la un aparat  cu rezistenta interna f mare deoarece conductoarele sunt armaturi iar izolatia, dielectricul unui condensator plan.deci se induce capacitiv o tensiune...Daca tensiunea este direct de la retea legati al treilea fir la pamant  si nu veti mai avea tensiune

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări