Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

aparat masura defect?

turcu_dan

Postări Recomandate

Salutare..... am un aparat de masura ca cel din imaginea de mai jos. Ieri am observat ca nu mai pot masura tensiuni mari, adica atunci cand comut pe scara de 500AC, respectiv 500DC, fara sa fie conectat la vre-o sursa de U aparatul incepe sa indice o U de aproximativ 20-30V si valoarea creste pana la 400-450. In momentul cand spre ex vreau sa masor U din retea, face exact ca in descrierea de mai sus. Celelalte domenii de masura ale aparatului functioneaza corespunzator. Ce s-a intamplat, este stricat?

Multumesc anticipat.

post-211087-0-44978400-1425540413_thumb.jpg

Editat de turcu_dan
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• turcu_dan

5

• dan cod

3

• validae

1

• marianx

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Cel mai probabil comutatorul nu mai face contact. Se poate demonta si curata, cu atentie sa nu sara tablitele de pe el. Se mai poate incerca o rotire usoara stanga dreapta cand este pe scala nefunctionala, poate face contact intr-o pozitie decalata de gradatia de pe carcasa.

Link spre comentariu

Desfă-l și spală cablajul comutatorului, probabil s-a depus ceva pilitură între trasee.Ai de mult aparatul ? Ai depășit cumva accidental domeniul respectiv de tensiune, sau ai măsurat sarcini inductive (bobine de relee, motoare în funcțiune) ?

Link spre comentariu

Detin aparatul de cca 4-5 ani, l-am mai tinut si prin frig, in portbagajul masinii. In ultima vreme am masurat un circuit de alimentare al unor led-uri serie (75-80Vcc), circuitul de alimentare fiind cel cu condensator serie cu reteaua. Poate fi de la cuplari/decuplari repetate ale circuitului? Masuram curentul consumat de led-urile serie.....  Domeniul de masura mai mult ca sigur nu l-am depasit, o sa-i fac mai intai o curatare.  Multumesc....

Editat de turcu_dan
Link spre comentariu

in cele mai multe cazuri defectul se remediaza prin cumpararea altui aparat(sunt cam de unica folosinta)si eu am avut asemenea propleme si prea putine le-am rezolvat reparandule.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

in cele mai multe cazuri defectul se remediaza prin cumpararea altui aparat(sunt cam de unica folosinta)si eu am avut asemenea propleme si prea putine le-am rezolvat reparandule.

Eu am un aparat tot de la UNI-T pe care am dat o caruta de bani. Pe langa faptul ca sunt mega multumit de el, este foarte ok, masoara foarte bine, nu mi-ar veni usor sa il schimb de fiecare data cand sunt idiot si masor ca un bou anumite chestii. Asta poate daca as fi baiatu' lui Micula sau a lu' Bill Gates. Oricum... partea de condens prea putin probabil sa fie (actioneaza mai mult asupra display-ului nu atat a chipsetului). Mai degraba zic ca si colegu' marianx si validae. Curata bine cablajul :)

Link spre comentariu

Am incercat sa curat cablajul si comutatorul insa fara efect. Intre timp am achizitionat un Uni-T UT-60E. Aparatul vechi este utilizat inca, insa doar atat ca tensiuni alternative pot masura pana la domeniul de 200V. Cand comut pe un domeniu mai mare, aparatul arata o valoare de 10V care incepe sa creasca, fara conectarea la o sursa de 220VAC.

Link spre comentariu

Pai mai sus spune ca l-a curatat fara rezultat.Am si eu un UNI-T ceva 60 parca luat de cel putin 10 ani atunci l-am folosit intens acum (am trecut la alta clasa)sta pe raft de mai bine de 5 ani.Dar cele mai vechi cred ca erau mai calitate ca si cele de acum.

Link spre comentariu

Si cel in cauza are aproximativ 6-7 ani, si-a facut treaba, probabil l-am conectat cumva gresit intr-un moment de neatentie. Am trecut si eu la o clasa superioara de la aceeasi firma si nu regret.

Link spre comentariu

Pentru acest tip de defect recomand curatirea contactelor, adica a zonei de cablaj cu contacte aurite, prin spalare cu alcool izopropilic cu o pensula si apoi cu material textil inbibat in solutie de alcool izopropilic 95% SI ULEI SILICONIC 5%. Daca contactele sunt argintate recomand CONTACT 60.Nu recomand alcoolul tehnic pentru ca este impur si are in compozitie 30% apa iar dupa curatire suprafata nu este suficient de curata.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări