Vizitator Axel-B Postat Ianuarie 22, 2007 Partajează Postat Ianuarie 22, 2007 Am intalnit in diferite scheme de amplificatoare pe lampi (dar si pe tranzistoare) simbolul unei bobine ce era denumita CHOKE. Ce rol are, si unde as putea gasi asa ceva? Link spre comentariu
pusttiu Postat Ianuarie 22, 2007 Partajează Postat Ianuarie 22, 2007 e bobina de soch. pusa de obicei pe alimentare pt a reduce brumul. poate fi gasita si in finali in clasa ab, dar e de valoare f mica... Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 22, 2007 Partajează Postat Ianuarie 22, 2007 Se mai numeste si drosel in schemele pe lampi, exact ca la becurile cu neon. Link spre comentariu
Ovidanie Postat Ianuarie 22, 2007 Partajează Postat Ianuarie 22, 2007 Bobina aia unde era montata? In anodul tubului sau pe partea de alimentare intre doi condensatori?Eu cred ca ai vazut o schema de amplificator avind ca sarcina o bobina de soc.Etajul de amplificare cu bobina de soc se deosebeste de cel cu rezistenta prin faptul ca in locul rezistentei de sarcina exista o bobina de joasa frecventa cu miez de fier.Functionarea etajului amplificator cu bobina de soc este, in principiu, aceeasi ca si a etajului cu rezistenta.Amplificarea etajului cu bobina de soc in gama frecventelor audio depinde de frecventa si este mult mai neuniforma decit la amplificatorul cu rezistenta.Un alt dezavantaj este ca introduce distorsiuni mai mari datorate in principal saturatiei magnetice a miezului.Datorita dezavantajelor amplificatoarele cu bobina de soc se utilizeaza numai in montajele in care banda frecventelor de lucru este ingusta deci nu este utilizabil in audio. Link spre comentariu
Vizitator Sorin.Iassy Postat Februarie 10, 2007 Partajează Postat Februarie 10, 2007 Pentru mine, cel mai ingenios mod de a rezolva deodata doua treburi l-am constatat la un radioreceptor pe lampi Blaupunkt vechi: difuzorul, in loc de magnet permanent, era dotat cu o bobina cu multe spire, cu miez din fier moale, parcursa de curentul redresat de o dubla dioda cu vid, curentul ce alimenta circuitele. Bobina era electromagnet pentru difuzor, dar si parte din filtrul de dupa redresor, alaturi de doi condensatori electrolitici. Trebuie sa mai adaug ca difuzorul suna foarte nemtesc si nu parea a fi in dezavantaj fata de un difuzorul electrodinamic de aceeasi putere din acele vremuri...Tot astfel, mi-a placut solutia dintr-un magnetofon Tesla: pe statorul motorului erau bobinate mai multe infasurari: pentru motor si pentru alimentarea circuitelor, incat, la o prima privire, se parea ca cineva a sustras transformatorul de retea.Cele bune tuturor. Link spre comentariu
zal Postat Februarie 10, 2007 Partajează Postat Februarie 10, 2007 Nu era magnetofon Tesla, era ZK246, modernizat apoi in M2405. Astea erau poloneze, licenta Thomson. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum