Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Restaurare Marantz 250

paul_ral

Postări Recomandate

Intenționez să merg pe varianta originala, fără modificări pe cablaje. Dacă nu găsesc componente originale, cred ca singurele modificări vor fi la nivelul transformatorul și vumetrelor.

Editat de paul_ral
Link spre comentariu

Astazi m-am pus pe treabă și am facut lista componentelor lipsă (condensatori și rezistori). In cazul condensatorilor incerc sa pun numai Nichicon TVX pentru păstrarea originalității. Sper să găsesc valorile din schemă. 

A doua placă ce trebuie confecționată este a vumetrelor. Avem tranzistorii MPSA20 (2buc) și 2N4250 (2buc) pentru care am comandat 2N3904 și 2N3906, diode zener 1N964B  la 13V, zener 1N753A la 6,2V și faimoasele MM8005 care nu stiu ce dracu sunt! :tv

Link spre comentariu

Am studiat schema de la Marantz 250M la care schema vumetrului este mult mai simplă. Pe schema sunt 4 diode cu germaniu 1N270. Cam aceeasi configuratie a diodelor este si la 250, deci, după părerea mea, pot folosi acolo un echivalent pe germaniu. Ce îmi recomandați? As vrea niste diode care pot fi cumparate din țară.

Link spre comentariu

Cauta orice dioda cu germaniu (sunt in sticla incapsulate) din seria AA,OA. Le mai gasesti prin radio,aparate de masura cu ac. Ceva gen AA143,AA112,1N34A.Le recunosti si dupa caderea de tensiune pe ele Uf=0,2V. Uneori merg si schottky gen BAT46,BAT48.Nu se intampla nimic deosebit daca nu functzioneaza corect in schema.

Link spre comentariu

Sunt perfecte astea 1N60.Uneori piesele de pe placi sunt o adevarata mina de aur,si eu am strans catziva metrii cubi si_mi pare rau sa le defrisej tot din cauza asta.Cand ai nevoie urgent de ceva stii unde potzi gasi.

Link spre comentariu

Exact,de cate ori nu am furat_o cu chinezarii ieftine luate chiar de la Reichelt. 100 bucatzi comandate si sa nu potzi selecta cateva perechi de tranzistori. De atunci fac comenzi doar la Mouser,macar am certitudinea ca sunt originale iar la comanda peste 65€ transportul e gratis pe cand la Reichelt egal ca faci comanda de 200€ tot 5€ e transportul iar pretzul pe bucata e fix egal ca iei 100 buc sau doar 10 .La Mouser cu cat iei mai multe din acelasi sortiment e pretzul mai mic. Cand am dubii cu functzionarea unei piese apelez la ...placi,macar acolo stiu sigur ca sunt originale.

Link spre comentariu

Am luat în urma cu cateva zile niste placi pe care apare inscriptia MERAMAT si data (anul 1977) ce cred ca au fost pe un calculator, pline cu BC211, BC158B, 2N2369, MAA502, integrate UCY produse de CEMI, rezistori de precizie dar si diode cu carcasa din sticla. Ma intreb daca or fi cu germaniu sau siliciu. Am făcut ceva poze, poate le dam de cap.

Editat de paul_ral
Link spre comentariu

Diodele cu germaniu fizic sunt mai lungi si caderea de tensiune pe ele e de cca 0,2V masurate pe multimetru fatza de siliciu pe care cade 0,65V.Asteptam pozele.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări