Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Linux FAQ v.00001

MifTy

Postări Recomandate

1. Ce e Linux???

Linux este denumirea unui kernel creat de Linus Torvalds, ca o posibilă clonă de minix pe PC-uri compatibile IBM. Ulterior, a devenit o încercare de clonare a sistemului de operare UNIX, scrisă de la 0, de către sus-pomenitul Linus Torvalds, împreună cu un număr destul de mărişor de programatori de aiurea. Toată treaba s-a desfăşurat cu ajutorul internetului... destul de târziu s-au văzut şi la faţă...

Kernelul este o colecţie de funcţii I/O de bază, care permit unui ansamblu de componente hardware să lucreze împreună (definiţie care sper că permite şi unui n00b să înţeleagă ce e aia, fără să apelez la texte de facultate...), numărul de funcţii poate fi mărit prin intermediul modulelor de kernel (pot fi considerate ca "drivere").

Debian, Slackware, Ubuntu, etc. NU sunt Linux, ci DISTRIBUŢII BAZATE PE LINUX!!!

Asta înseamnă că o persoană sau mai multe au decis să folosească kernelul Linux ca bază, alături de un număr de aplicaţii, oferite sub aceeaşi licenţă, sau o licenţă care să nu fie în contradicţie cu cea a kernelului, formând o distribuţie. Mai multe amănunte despre o distribuţie anume puteţi găsi aici, şi, bineînţeles pe situl distribuţiei respective.

2. De ce l-aş folosi???

De-aia!! :yawinkle:

Un prim motiv ar fi că este gratuit, din punct de vedere strict pecuniar... deşi plătiţi totuşi, pentru conexiunea la net, cd/dvd, şi căutând manuale...

Alt motiv (cel care mă încântă pe mine personal!!) ar fi că pentru fiecare componentă a distro-ului ai cel puţin o alternativă.

De exemplu, vreau un browser de web.. am de ales între: lynx, links, dillo, konqueror, mozilla (şi derivatele, numai vre-o 3, plus încă vre-o 2 fork-uri de fiecare, din câte ştiu eu), galeon, şi încă câteva al căror nume nu-l mai reţin (şi pe care oricum nu le-am prea folosit).

Sau un soft de scris cd-uri/dvd-uri: pe lângă cdrtools (e o suită de soft de consolă care vă permite să scrieţi cd-uri, şi în versiuni mai noi, şi dvd-uri), mai există frontendurile lor grafice: k3b, graveman, gnomebaker, plus ioslaves care permit să arzi cd-uri direct din file managerul folosit de desktop managerul/window managerul curent...

DE/WM am spus???

Şi aici pot alege!!!

De la clasicele KDE şi Gnome, la chestii puţin folosite ca Blackbox, Fluxbox, IceWM, sau exoticării gen Enlightenment, AfterStep sau WindowMaker (exoticării din punctul de vedere al cui n-a văzut decât desktop de windows în viaţa lui...)... şi lista nu s-a încheiat nici pe departe!!!

Conform licenţei, puteţi să modificaţi orice din distro, cum vă doare mintea, numai să ştiţi cum, condiţia obligatorie ar fi ca modificările respective să ajungă la cunoştinţa creatorilor versiunii originale, excepţie fac distribuţiile comerciale, care au o licenţă asemănătoare cu cea a lui windows (aţi citit-o vre-odată??? :P).

Nu în ultimul rând, dacă aveţi nevoie de un soft anume, încă nescris, sigur veţi găsi măcar un programator care să găsească interesant să încerce, şi... another one stuff is born!! :supz:

Mai e ceva: ce sa fac cu el??

Linux a rupt gura târgului ca sistem de operare de server, ceea ce înseamnă că userul "de duminică", care vrea şi el să vadă un film sau să asculte un mp3 a fost mult timp ignorat...

Lucrurile s-au schimbat, însă... în prezent, unicul capitol la care Linux şchioapătă serios ar fi... jocurile... dar şi aici lucrurile încep să se schimbe spre mai bine...

3. Ce distro??? (greutatea alegerii:P)

Cei cu "vechime" în materie vor recomanda (evident) distribuţia lor preferată...

Unul va recomanda, SuSE, altul Mandriva, altul Ubuntu, altul... aveţi libertatea de a alege între câteva sute de distribuţii, fiecare cu scopurile ei, şi puncte slabe sau grase :P ...

Eu recomand cui nu ştie decât din auzite de Linux, şi vrea să încerce "minunea", să folosească întâi un live-cd, ca să poată vedea cu ochiul personal "ce e aia" fără să modifice nimic de pe hard!!!

Apoi... funcţie de gust şi scopuri.

Personal, când vine vorba recomand Kanotix ca live-cd, din 2 motive: capabilităţile de detecţie hardware sunt impresionante, iar modulele de driver rareori lipsesc, şi foloseşte KDE, care are un look familiar oricărui utilizator de windows.

Başca, dacă vă place chiar mult, poate fi şi instalat fără probleme pe hard!!!

Ca distribuţie instalată pe hard, recomand Debian (plain).

Asta pentru că sistemul de pachete şi dependinţe e cel mai bine pus la punct dintre toate distro-urile încercate de mine până acum, iar numărul aplicaţiilor disponibile este impresionant!!!

Debian este destul de uşor de folosit, uneori chiar prea uşor, cantitatea de scripturi incluse care verifică singure potenţiale probleme, şi le mai şi rezolvă, aproape că nu mai impun cine ştie ce cunoştinţe...

Dacă doriţi să ştiţi mai multe, însă, şi să pendulaţi între capabilităţile server şi desktop, şi să vă puneţi bibilica la contribuţie, folosiţi Slackware!!!

(Recunosc, am şi un motiv sentimental: e prima distribuţie linux folosită de mine, şi care, în ciuda problemelor cu dependinţele, rămâne încă "distribuţia mea de suflet"!!!)

4. De unde-l iau???

De pe internet!! :d

Există mai multe surse, puteţi găsi iso-uri şi pe DC++, şi pe torrenţi, dar recomand să folosiţi exclusiv ftp-urile oficiale ale distribuţiei alese!!!

Nu de alta, dar pe dc sau torrent vă puteţi alege cu un backdoor de toată frumuseţea, ca bonus!! :snakeman:

Există şi situri care vă oferă contra unei sume modice cd-urile sau dvd-urile cu distribuţia aleasă, arse corect, şi venite "de la mama lor". Mai nou, chiar chiar echipa care se ocupă cu distribuţia în sine oferă contra-cost cd-uri/dvd-uri (cel mai celebru exemplu e Ubuntu, doar că ei le oferă gratuit).

(chestia asta nu e finală, am să editez în continuare textul, dar nu vă aşteptaţi la cine ştie ce manual superamănunţit, că nu sunt mare guru în materie!!!)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 1
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• LostCell

1

• MifTy

1

Top autori în acest subiect

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări