Costin Aurel Baluta Postat Martie 3, 2015 Partajează Postat Martie 3, 2015 Salutare, vreau sa deschid acest topic pentru ca am ceva nelamuriri...legate de difuzorul de ,,joase'' la o boxa Detin o pereche de boxe Technics model Sb-Cs 75 cu specificatiile: 60W Din/120W Music/8Ohm, Aseara am vrut sa vad care este limita maxima la un volum foarte ridicat. Am selectat decat o boxa (left) si o melodie cu bass greu, (membrana/calota difuzorului se misca foarte tare de parca mai avea un pic si ,,iesea afara''.. La cateva minute mi-a venit un miros de ars nu foarte profund dar se simtea pe langa boxa.Am oprit statia am pus degetele pe calota si era calda spre incinsa,(m-am speriat un pic am zis ca gata am l-am ars..) abia ce le-am cumparat 600 lei Ron in gandul meu gata s-au dus , Mentionez ca dupa ce sa racit dif-ul,am dat drumul iarasi la un volum normal si se aude bine fara distorsiuni sau gajaituri sa zic asa, totul pare normal,am desfacut si dif-ul din boxa,m-am uitat la el,nu mirosea,filtrul in stare ok. -Difuzorul a suferit modificari? -Pe viitor se incinge mai repede? -Nu se va mai auzi cum se auzea inainte? Multumessc. Link spre comentariu
marius75 Postat Martie 3, 2015 Partajează Postat Martie 3, 2015 O poza cu filtrul daca se poate. Eu, din proprie experienta, am observat ca bobina dif-ului se incalzeste atunci cand lipseste din filtru bobina din sarma de cupru emailat de 1mm (sau mai groasa) aferenta fiecarui difuzor in parte. Trebuie verificat si daca aceea bobina este pe firul de + care vine de la amplif...aici nu stiu sigur, dar am impresia ca daca e pe firul de masa tot se incalzeste dif-ul (in cazul in care s-a intervenit la filtru de fostul proprietar) . Vezi ce mai spun si colegii la spectul asta... Verifica legaturile dintre boxa si amplif...sa nu fi legat invers firele din greseala. Cu o baterie de 1,5 V atingi firele de la boxa (fara sa fie legate la amplif) si vezi sa impinga diful de bas, atunci firul care este la - baterie, este firul care trebuie legat la - amplif. Nu este normal sa se incalzeasca bobina difului de bas(sau de medii/ inalte), eu le tin o noapte la volum maxim si nu se incalzesc deloc, dar am filtre facute de mine. 1 Link spre comentariu
Costin Aurel Baluta Postat Martie 3, 2015 Autor Partajează Postat Martie 3, 2015 Marius75, aseara cand m-am filtrul are 2 bobine de cupru , nu ma pricep foarte bine si sunt 3 fire legate de difuzor, unul vine din legatura externa si celelalte erau legate de filtru nu-mi mai aduc bine aminte revin cu poze la filtru cand ajung acasa.. dupa 16 Link spre comentariu
marius75 Postat Martie 3, 2015 Partajează Postat Martie 3, 2015 Pe de alta parte, daca depasiti puterea maxima admisa, difuzorul se va incinge indiferent de filtru. Conteaza si amplificatorul sa nu fie prea fortat...daca intra in distorsiuni, poate sa distruga difuzorul...de regula cedeaza cel mai slab(dif-ul de inalte). Ce amplif aveti la aceste boxe? Link spre comentariu
Costin Aurel Baluta Postat Martie 3, 2015 Autor Partajează Postat Martie 3, 2015 (editat) Boxele nu au fost desfacute niciodata, provin de la o cunostinta din Germania,filtrele nu prezintau urme de desfacere erau bine intepenite ,boxele au fost bine conservate, de aceea am avut inceredere si le-am achizitionat Reciver Technics Sa-Gx 130 Ma gandesc ca am dat prea tare, cred ca am depasit limita de 60w membrana facea ca toti dracii, intrebarea me este: Crezi ca a avut un impact grav? adica nu o sa se mai auda ca inainte? Acum dupa intamplarea asta nu o sa mai dau asa tare dar ma gandesc la difuzor si la acel miros de ars... Editat Martie 3, 2015 de Costin Aurel Baluta Link spre comentariu
tomalex Postat Martie 3, 2015 Partajează Postat Martie 3, 2015 Pacat ca aparatele astea nu pot sa isi pocneasca utilizatorii atunci cand sunt abuzate... sau macar sa injure ca tot e difuzor!!! Dupa descrierea ta ai incins bine bobina difuzorului de bas, deci ai scurtat duraat de viata a difuzorului. Boxele alea au si ele o plaja de frecvente in care lucreaza iar daca tu ai pus o melodie cu un bas mai jos decat pot suporta difuzoarele alea in mod normal, nu e nevoie sa ajungi la puterea maxima a difuzorului, e suficient si jumatate din putere sa il faci praf, mai ales daca ii mai dai un boost pe bas. In stanga e a ta acum, in dreapta e cum ar trebui sa fie: https://c1.staticflickr.com/3/2585/3863592563_5e6a166897.jpg Link spre comentariu
Emil 1986 Postat Martie 3, 2015 Partajează Postat Martie 3, 2015 masoare impedanta sa vezi daca s-a modificat.poate ai noroc si doar sa copt lacul de pe sarma dar nu atat de tare incat sa se curete de el si sa se puna spire in scurt Link spre comentariu
Costin Aurel Baluta Postat Martie 3, 2015 Autor Partajează Postat Martie 3, 2015 (editat) ok verific impedanta sper sa fie totul ca inainte... Editat Martie 3, 2015 de Costin Aurel Baluta Link spre comentariu
Dominicue Postat Martie 3, 2015 Partajează Postat Martie 3, 2015 (editat) ok verific impedanta sper sa fie totul ca inainte... Sigur bobina difuzorului nu mai este ca inainte , chiar daca pe aparat va masura bine . Cum spunea colegul Tomalex ai scurtat durata de viata a difuzorului ....e doar o chestiune de timp pana va crapa definitiv . Bobina difului tau arata exact ca cea din imaginea postata de Tomalex si ma refer la cea din stanga in imagine ...unde nu s-a copt doar lacul de pe bobinaj ci si adezivul care tine spirele bobinei pe carcasa ..........concluziile le tragi tu singur . P.S. mai bine gandeste temeinic la rebobinarea difuzorului in cauza , mai ales ca esti din Bucuresti poti sa iei legatura cu Claudiu Urban si il rezolva Editat Martie 3, 2015 de Dominicue 1 Link spre comentariu
Costin Aurel Baluta Postat Martie 4, 2015 Autor Partajează Postat Martie 4, 2015 Salutare, am stat de vorba cu unul dintre inginerii de la Dynacord,om de onoare si de omenie,putea sa ma cheme cu el la rebobinat sa-mi ia banii... mi-a spus in felul urmator: Cat timp nu distorsioneaza,haraie , sau vreun zgomot ciudat cand apas calota sau cand este in lucru/conectat la reciver .. nu are rost sa-l rebobineze, Odata ce se aude bine(si aici ma refer ca se aude bine si la un volum ridicat) dupa acel incident, nu este nevoie de nicio interventie. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 4, 2015 Partajează Postat Martie 4, 2015 Am spus-o de trilioane de ori si o repet; puterea marcata pe spatele difuzoarelor, nu reprezinta o valoare absoluta, scoasa din context, ci capabilitatea unui traductor de a rezista mecanic/termic, un timp T, in anumite conditii de test. Ce a patit difuzorul tau e ceva normal, pana intr-un punct. S-a supraincalzit bobina... asta nu inseamna in mod absolut ca exista distrugeri grave. Nu se poate sti. Dar, atata timp cat functioneaza perfect, este o ineptie sa-l rebobinezi. Data viitoare intelege ca Tehnics nu e Focal. A fost un brand cu adresabilitate larga, cu produse de calitate buna, dar nu de inalta performanta. Nu mai face experimente inutile... Link spre comentariu
Dominicue Postat Martie 4, 2015 Partajează Postat Martie 4, 2015 S-a supraincalzit bobina... asta nu inseamna in mod absolut ca exista distrugeri grave. Nu se poate sti. Timpul va spune cel mai bine cat de " grave sunt distrugerile " in ce priveste bobina difuzorului in cauza . In ce priveste firma Technics subscriu , au avut produse de calitate buna insa nu de inalta petformanta . Link spre comentariu
Costin Aurel Baluta Postat Martie 6, 2015 Autor Partajează Postat Martie 6, 2015 Ok am inteles,Multumesc Nomikos,exact la fel mi-a spus si D-ul Urban, experimente inutile sigur de acum nu o sa mai fac... dati-mi cateva exempe de produse de calitate buna, de inalta performanta, din anii 86-94? sunt tare curios... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum