Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Scurgere chiuveta bucatarie infundata


one

Postări Recomandate

Salutare,

 

am de ceva timp probleme cu scurgerea la bucatarie. Imobilul este relativ nou, are cam 7 ani, dar locuiesc de cateva luni, inaintea mea a locuit altcineva.

In ultima vreme scurgerea se facea din ce in ce mai greu, am remarcat ca atunci cand era putina apa, se ducea imediat, dar daca se acumula mai multa, impresia mea este ca se scurgea foarte greu.

Asta-seara am demontat tuburile de sub chiuveta, sifonul si le-am controlat. Era ceva mizerie, dar in nici un caz infundate. Am introdus in gaura din perete "sarpele" cam 2.5m, dupa care s-a oprit. Probabil a ajuns intr-un punct unde nu putea merge mai departe (un alt sifon?), oricum punand totul la loc acum nu mai curge deloc.

Este posibil sa fie un dop pe care eu, cu sarpele, sa-l fi impins mai rau? Maine voi reincerca sa bag sarpele, dar daca tot nu merge, cam ce as putea sa fac ? Geluri gen MisterMuscolo am incercat, au avut un efect slab. Oare ar trebui sa incerc ceva mai puternic ?

 

Care ar fi explicatia ca apa inainte se ducea mai repede daca era putina?

 

Multumesc pentru eventualele raspunsuri.

Link spre comentariu

OK.  Dar este foarte greu sa ne dam cu parerea atata timp cat nu cunoastem traseul scurgerii.  Cum arata apartamentul? Baia, unde este amplasata?  Un plan pus aici, sa ne dam seama.

  Daca vrei orezolvare rapida si scurgerile sant de PVC, poti turna niste acid. Dar  ,, ATENTIE" este periculos.  Mai bine pune o schita ceva cu traseul scurgerii, felul in care sant amplasate baia si bucataria.

Link spre comentariu

La 2,5m daca scurgerea e in jos e cam in dreptul teului unde intra scurgerea vecinului de sub tine in coloana.Daca nu stai la parter.Daca e asa e posibil ca dopul sa fie acolo,daca e un vecin cu care te intelegi il rogi sa te lasa sa demontezi si la el si incerci sa bagi sarpele in sus catre apartamentul tau.De obicei  ramificatia de conectare la coloana are o inclinatie in jos  deci e destul de dificil sa faci asta.E doar o parere bazata pe presupuneri,e posibil sa gresesc.

Link spre comentariu

 Asa cum am spus, mai intai trebuie sa stim felul in care este amplasata bucataria  fata de baie.  De regula, scurgerea de la cada, chiuvete, nu este separata, adica nu coboara la vecinul. Undeva se unesc toate si de acolo pleaca in conducta aceea mare de la Toaleta.

Link spre comentariu

Asa e,daca nu cumva baia nu e perete in perete cu bucataria.Caz in care au scugeri separate.Am locuit intr-un apartament care avea asa ceva,se unea scurgerea de la bucatarii cu cea de la bai doar in subsol.

Editat de loleksibolek
Link spre comentariu

Daca "sarpele" s-a oprit atunci e posibiul ca in scurgere sa fi ajuns cine stie ce dop,(nu neaparat dop de mizerie)care s-a blocat Acidul nu rezolva nimic,cu atit mai putin soda caustica.Multi incearca sa curete scurgerile aruncind in scurgerile de la bucatarie, soda caustica,fara sa stie ca soda caustica in contact cu grasimile, va produce sapun.Sapunul se indeparteaza foarte greu din scurgeri.Inainte de '89 se gasea la magazinele de chimicale cutii, asemanatoare cu cutiile din plastic in care se gaseau  "bomonelele "CIP,in care erau bucatele de sirma din Al.Bucatelele de sirma din AL erau turnate in sifonul de la chiuveta.Imediat se turna o solutie(soda caustica) dintr-o sticluta.Avea loc o reactie care infierbinta sifonul la o temperatura suficient de mare ca sa nu poti tine mina pe el(sifon).Totodata se producea  spuma.Cind inceta reactia, se turna apa calda iar sifonul era curat,curat.Cred ca ar trebui incercata acea metoda,la scara mai mare, si sint convins ca o sa mearga si in cazul tau.Daca nici asa nu merge apeleaza la "nea instalatorul"."Mister muscolo" e pistol cu apa.Parrea mea.

Bafta multa

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Mda...

intr-adevar nu am dat detalii.

Bucataria se afla cam pe acelasi perete cu baia, pe aceeasi parte a peretelui.

Locuiesc la parter. Scurgerea de la bucatarie banuiesc ca este comuna cu cea de la lavoarul din baie, dusul, bideul si WC-ul se pare ca sunt separate.

Ieri am reincercat si am reusit sa bag sarpele complet, cred 3m, fara sa reusesc sa extrag nimic. In urma acestei experiente, am descoperit ca s-a blocat si scurgerea de la baie, de aici afirmatia de mai sus.

Este foarte posibil ca de la bucatarie, scurgerea in perete sa mearga in jos cateva zeci de cm, apoi lateral spre baie, astfel se poate presupune ca am impins dopul astfel incat am blocat si baia. 

Am turnat circa 1l de acid sulfuric la bucatarie si incepuse sa se duca, dar a trebuit sa intrerup circa o ora, apoi cand am pus inapoi scurgerea de la chiuveta am descoperit ca eram inapoi la punctul de plecare - nu se ducea deloc.

Confirm ca soda impreuna cu grasimile face sapun, caci la baie nu am mai avut acid si in disperare am pus circa 400g soda caustica (granule) pe care le foloseam pentru developare placi de circuit imprimat fotosensibile  :tryre . Dupa aceasta, impingand cu ventuza aceea pentru defundat, am scos la iveala o gramada de fulgi de sapun.

Binenteles ca nu am pus imediat dupa acidul din bucatarie. Am demontat la bucatarie si am avut surpriza totusi sa remarc ca apa de la baie nu curge la bucatarie, cu scurgerea demontata la nivel mai jos. Dupa experienta cu soda, a inceput sa duca incet apa pe scurgere la baie.

 

Astazi am mai luat 2 litri de acid sulfuric si o sa incerc unul la baie si unul la bucatarie, dupa ce administrez substanta o sa incerc sa fac flux de apa sa nu mai las sa se solidifice inapoi, va spun ce am realizat.

 

Motivul pentru care am pus intrebarea pe forum nu era ca sa aflu unde este infundat, evident dvs. nu puteti ghici cum sunt tevile la mine, din pacate nici eu nu stiu.

 

Eram mai curios daca s-a intamplat cuiva sa aiba apa putina care sa se duca repede iar cantitate mai mare sa se scurga greu - vreo perna de aer ceva ?

Unica explicatie pe care am gasit-o eu este ca era o iluzie. Cand era apa putina, aceasta umplea tevile care avusesera timp sa se goleasca intre 2 utilizari. La o cantitate mai mare, dupa ce se umpleau tevile de scurgere, nivelul ajungea vizibil si astfel viteza de scurgerea parea mica.

Aceasta explicatie mi-a venit ieri, dupa ce am postat pe forum.

 

Acum, dupa patania de la baie, imi este clar ca nu e nici o bula de aer, ci un dop serios pe conducta pe care eu l-am impins cu sarpele...

 

Multumesc pentru raspunsuri, va tin la curent.

 

@GEO, solutia prezentata e deosebit de interesanta, dar tevile sunt din plastic (imobilul este nou) si cred ca fac mai putin rau cu acid sulfuric decat riscand o supraincalzire, oricum si acidul cred ca incalzeste pe unde arde.

Editat de one
Link spre comentariu

.......................................................................................................................................................................................

@GEO, solutia prezentata e deosebit de interesanta, dar tevile sunt din plastic (imobilul este nou) si cred ca fac mai putin rau cu acid sulfuric decat riscand o supraincalzire, oricum si acidul cred ca incalzeste pe unde arde.

 Tevile de la scurgeri sint din PVC,care din fericire nu prea reactioneaza cu mai nimic.Exista adeziv, care dizolva superficial PVC-ul pentru a-l putea lipi.Temperatura  la care se plastifiaza(se  inmoaie pentru a putea fi extrudat) PVC-ul, depaseste 180*C.Deci nici un pericol pentru teava.Instalatiile de scurgere,mai nou se fac cu tevi din PP,care se monteaza prin mufare.Nu stiu sa existe adeziv pentru PP.Poate sa fie, dar eu,sincer, nu am auzit.

Link spre comentariu

Daca e asa cum spui,cred ca e cazul sa chemi un instalator.Daca ti se infunda canalizarea de la baie (nu inteleg inca,esti la parter sau cum poate merge scurgerea de la bucatarie cativa zeci de centimetrii in jos si apoi lateral spre baie,n-ai o ghena sa te uiti cum e facuta?)e nasol,exista sansa sa te pomenesti prin casa cu...Si daca spui ca sarpele a intrat cam 2,5m unde ai atata conducta de canalizare daca bucataria e perete in perete cu baia?Un dop pe conducata de 110 de la baie nu prea o sa-l dai gata nici cu mama acidului,apeleaza la un instalator bun ,te costa ceva dar crede-ma ca nici o buda refulata in casa nu e placuta si nici ieftin de sters urmarile.

Link spre comentariu

Daca aveai scurgerea la comun cu ceilalti locatari de la etajele superioare, (asa cum era prevazut blocul), erai inundat demult.

Cine a mai locuit inaintea ta acolo sigur si -a facut o scurgere separata. Se practica metoda scurgerii separate pentru cei ce locuiesc la parter. Probabil ca lucrarea nu a fost facuta in mod profesional, nu sa dat o panta de scurgere normala, coturi multe. etc.etc.

Sfatul meu este sa intri in subsol, sa urmaresti traseul tevii/tevilor tale de scurgere spre canalizare si sa vezi unde se imbina cu scurgerea generala.

Poate ca respectivul meserias a lasat si ceva guri de vizitare in caz de necesitate. 

Link spre comentariu

Daca sunt cam 2m intre baie si bucatarie si dupa operatiunea de "impingere" a dopului s-a infundat si la baie atunci aveti in subsol cam 2m de teava orizontala si cred ca are panta suficient de mica sau chiar contrapanta (ridicata spre canalizare) si asa resturile de mizerie si chiar var si nisip de la zugraveala (blocul este nou, nu?) impreuna cu par si alte "chestii" s-au depus acolo si asa dopul a trecut de cotul care uneste si baia la teava orizontala si asa s-a infundat si la baie. Cand se trage apa in vasul de wc iese prin sifonul de pardoseala sau balteste in vasul de wc? daca nu atunci mai este o lungime de maximum 1m in care trebuie sa impingeti dopul sau ce este ca sa ajunga la teava principala (cea de la WC) si sa "o ia la vale". Simplist, va trebuie o sarma mai lunga cu care sa impingeti dopul.

 Sarma de desfundat are "apucator" in capat adica sarma rasfirata ca o gheara? daca este dreapta trebuie desfacuta putin. Procedura de scoatere a dopului este ca atunci cand vreti sa apucati dopul trebuie sa mentineti sarma impinsa pana simtiti ca "apuca" adica se roteste din ce in ce mai greu. Atunci, fara sa slabiti sarma (adica sa rotiti in sens invers), incepeti sa trageti de ea afara, constant si fara zmucituri. Asa veti scoate un dop de carpa sau par mai usor pentru ca rotatia acestuia ii micsoreaza diametrul facandu-l usor de extras.

Daca sarma inainteaza usor si apa nu se duce atunci aveti grasime sau nisip pe teava intr-o zona orizontala a scurgerii.

Va recomand sa intrati in subsol si sa cautati instalatia de scurgere a baii dv. si apoi sa urmariti teava pana dati de o gura de vizitare care sa va permita introducerea sarmei in sens invers. Daca nu exista gura de vizitare atunci aveti doua variante. Prima este sa incercati cu o sarma mai lunga sa apucati dopul sau sa-l impingeti pana la teava principala (WC) si a doua varianta este desfacerea uneia din tevile de scurgere dinspre bucatarie ca sa va permita sa bagati sarma spre cotul de la baie ca sa impingeti sau sa trageti dopul afara.

PS: ati avut ajutor la sarma? pentru ca de unul singur este mai greu de desfundat. Daca unul roteste celalat impinge de sarma si este mai usor de apucat dopul. Nu sunt instalator dar am facut destule desfundari si scriu din experienta ca este mai bine asa, sa fie doua persoane la desfundare.

PS1:daca este scurgere separata asa cum scrie dl. PINTI atunci ar trebui sa mai aveti cam 3-4m pana la canalizarea de afara si nu cred ca WC-ul este inclus acolo.

Editat de The Stressmaker
Link spre comentariu

   Oameni buni!  In baie, macar, trebuie sa existe o gura de vizitare, robineti de siguranta.  Trebuie doar sa te uiti si sa vezi cum vin tevile de scurgere.  Daca nu exista asa ceve, ceea ce nu este normal,  coboara la subsol sa vezi de unde si unde duc tevile.

Link spre comentariu

@pauly -------In baie, macar, trebuie sa existe o gura de vizitare, robineti de siguranta. 

Despre ce robineti de siguranta vorbim aici? Ai vazut vreodata robineti montati pe teava de scurgere de la o baie sau bucatarie? 

Te rog sa vii cu detalii despre acesti robineti.

Link spre comentariu

La instalatia de scurgere de la baie, se foloseste teava de 110 mm.La ea sint racordate tevile de scurgere tevile de la chiuveta,cele de la cada si scurgerea din pardoseala(sifonul).La bucatarie scurgerea e facuta cu teava de 40mm.Pericolul cel mai mare il reprezinta coloana de 110mm prin care se scurg pe linga apa uzata si toate dejectiile.Acea coloana are imediat dupa iesirea din masca ,in subsol,o piesa de vizitare cu capac filetat,din PVC sau PP.Instalatorii nostri, nu s-au sinchisit sa dea o panta tevii de 110mm pentru a nu se colmata coloana.La aceeasi coloana este racordata si coloana care colecteaza apa pluviala(la blocurile fara acoperis sau mansardate).Un sfat pentru locatarii de la parter.La baie faceti-va scurgere separata pentru buda.Veti fi scutiti de surprize neplacute.Habar nu aveti ce pot obtura tevile respective,tampoane,pempersi,spalatori,furculite, linguri si mai stiu eu ce alte obiecte scapate din gresala odata cu apa deversata in buda.La fel in scurgerea de la bucatarie nu mai aruncati grasimea arsa si pe urma turnati soda caustica.O sa iasa un spaun de toata frumusetea,care o sa va dea de furca.La fel montati un cot la 45* imediat dupa iesirea la subsol si teava sa aiba o panta .Montarea tevilor din PP au avantajul montarii si demontarii foarte usoare.In plus teava din PP nu se sparge fiind maleiabila,comparativ cu teava din PVC,care este mult mai casanta.Asa de "control" puteti monta valve de siguranta care previn refularea scurgerilor.In cazul in care lipsiti mai mult de acasa,acele valve pot fi blocate in pozitia "inchis".Cit despre robineti de garda pe scurgeri nu am auzit pina acum.Sint robineti de garda la coloana de apa calda si rece, care pot fi inchisi in cazul in care bateria(bateriile) se defecteaza.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări