pegas Postat Ianuarie 22, 2007 Partajează Postat Ianuarie 22, 2007 Buna ziua!Am un prajitor de piine ALASKA, luat din METRO, cu urmatoarea problema: nu mai sta apasata "maneta" de prajit.adica, in mod normal apasai acea maneta, care se bloca la baza, si sarea cind era prajita piinea.am desfacut aparatul si am vazut ca in momentul in care maneta era apasata, aceasta facea contact cu tolele unui transformator in E. deci probabil inchidea circuitul si era atrasa de forta electromagnetica.insa acum, nu mai e atrasa. eu suspectez ceva defect la transformator, insa nu stiu ce ar trebui sa masor la el si ce rezultate ar trebui sa obtin.ma puteti ajuta? Link spre comentariu
MishuL Postat Ianuarie 22, 2007 Partajează Postat Ianuarie 22, 2007 ????Straniu... ce am mai vazut eu era cu un bimetal, se incalzea-se stramba-dadea drumul la carlig pe al 2-lea opritor care da drumul sa sara painea cand se raceshte bimetalul, se intr contactul... iar durata o reglezi din lungimea pintenului (deci cat de mult se str bimetalul ca sa sara).Ma gandesc sa nu fie la tine un electromagnet shi un termostat care il comanda.... De prafit prajeshte daca il tzii apasat cu mana? Link spre comentariu
pegas Postat Ianuarie 22, 2007 Autor Partajează Postat Ianuarie 22, 2007 da, prajeste daca tin cu mina.din cite am vazut pe acolo si am dedus, aceasta maneta e un buton on/off, fara valori intermediare. mai are un pinten care anclanseaza un releu.durata cit trece curent prin circuit e determinata de un potentiometru, care cred ca seteaza un numarator. Link spre comentariu
psanyi Postat Ianuarie 22, 2007 Partajează Postat Ianuarie 22, 2007 Cele pe care le reparasem erau facutu cu un simplu temporizator electronic cu potentiometru . In momentul cand apasai maneta actiona un microcontact care la randul lui dadea un impuls la acel temporizator facut cu un CI 555 ori cu un simplu tranzistor si condensator electrolitic, care comanda aceea bobina (pe tole E)si tinea maneta "jos" La unele se defectase condensatorul electrolitic (se devaloriza) sau tranzistorul. Link spre comentariu
Vizitator Mircel Postat Ianuarie 22, 2007 Partajează Postat Ianuarie 22, 2007 Acele "tole E" sunt de fapt miezul unui electromagnet ce este comandat de un tranzistor. La randul lui, tranzistorul este comandat de temporizator.Verifica alimentarea: din 220V o celula R-C reduce la 12-14 V; redresorul + condensatorul electrolitic formeaza Ualim.De obicei C din celula este devalorizat...Schimba-l cu unul nou, de aceeasi capacitate (o,1-o,47 nano) dar la o tensiune mai mare.ATENTIE! Tensiunea 220V poata dauna grav sanatatii! Link spre comentariu
pegas Postat Ianuarie 23, 2007 Autor Partajează Postat Ianuarie 23, 2007 multumesc tuturor pentru raspunsuri. cum ajung acasa si am putin timp, incerc ce ati sugerat. Link spre comentariu
pegas Postat Februarie 5, 2007 Autor Partajează Postat Februarie 5, 2007 hmmm.... am incercat sugestiile de mai sus dar aparatul tot nu merge...stie cineva ce rezistenta ar trebui sa aiba acel minitransformator? macar ca ordin de marime. ma gindesc ca el ar fi ars. partea sa dinspre PCB e usor innegrita.nu se poate masura in circuit, nu? Link spre comentariu
Vizitator Mircel Postat Februarie 5, 2007 Partajează Postat Februarie 5, 2007 Nu ai inteles!Acel "minitransformator" este un releu alimentat printr-un tranzistor de la Ualim...Rezistenta lui trebuie sa fie 200-500 ohmi.Tranzistorul l-ai masurat?Ai schimbat condensatorul din celula RC de la intrare Uretea=220V?Dar rezistorul?Ai masurat Ualim dupa redresor (pe condensatorul electrolitic)?Exista? Este egala cu Ucolector? Link spre comentariu
q_acdc Postat Februarie 5, 2007 Partajează Postat Februarie 5, 2007 Poate ai nichelina intrerupta?(drept urmare ,montajul tau a luat tensiune mare) .Ai de schimbat tranzistoarele ,eventual si ceva diode.Montajul tau se alimenta in genul fierului de calcat(alimentarea becului). Link spre comentariu
Vizitator Mircel Postat Februarie 5, 2007 Partajează Postat Februarie 5, 2007 Metoda divizorului potentiometric ptr. Ualim. se mai foloseste doar la uscatoarelor de par... Link spre comentariu
q_acdc Postat Februarie 5, 2007 Partajează Postat Februarie 5, 2007 da pt alimentarea motorului!(am dat un exemplu fara detalii tehnice) Link spre comentariu
pegas Postat Februarie 6, 2007 Autor Partajează Postat Februarie 6, 2007 nichelina nu e intrerupta. sper sa fi inteles ce insemna nichelina. adica, firul care se inroseste si prajeste piinea. deci aparatul functioneaza foarte bine, numai ca trebuie tinuta acea maneta care era atrasa de tole, cu mina.atasez si o schema pe care am cules-o din aparat. mai sunt citeva conexiuni, dar nu sunt (cred) importante momentan. multe din ele duc la logica de comanda si la potentiometrul care regleaza intensitatea prajirii. Link spre comentariu
ionut20 Postat Februarie 6, 2007 Partajează Postat Februarie 6, 2007 cel mai simplu dezlipeste micutul transformator, care nu e altceva decat un electromagnet, si il alimentezi pe masa de la o sursa stabilizata de curent continu.poti sa ii dai 5V .. si pui ceva metalic in contact cu iesirea din tolele E, daca nu o atrage maresti tensiunea la 12V si verifici din nou, umpic trebuie sa atraga indiferent de tensiune. Daca nu atrage deloc, inseamna ca sa parlit, daca atrage ii verifici tensiunea pe el, cu el montat in circuit si circuitul alimentat.Mai poti verifica si placa metalica ce se tine de buton si care tine butonu jos, sa nu se fi deplasat de la locul ei, si nu mai intra in contact cu electromagnetu :DCu un electromagnet dinasta culegeam acu vro 2 ani carligele de rufe ce le mai scapa maica-mea pe geam ... erau ceva faine nemtesti, metalice si eu le culegeam cu un cablu lung si electromagnetul in capat. Totul alimentat la 12V :smt007 :partyman: Link spre comentariu
Vizitator Mircel Postat Februarie 8, 2007 Partajează Postat Februarie 8, 2007 Pegas, daca ai aripi, zboara la C=0,1-0,4 microfarazi din celula R-C de la intrarea 220 V, inlocuieste-l cu unul nou, la o tensiune mai mare si mai mult ca sigur vei rezolva micuta ta problema... Link spre comentariu
pegas Postat Februarie 9, 2007 Autor Partajează Postat Februarie 9, 2007 nu pre am mai avut timp sa ma ocup...insa, condensatorul l-am inlocuit dupa cum ati sugerat mai demult.numai ca eu acolo am 470u la 16 V. am pus unul nou la 25V dar tot nu merge. voi inlocui tranzistorul mai intii si pe urma am sa ma uit si la "releul" ala, insa nu prea mai am timp... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum