victordascalescu54 Postat Februarie 28, 2015 Partajează Postat Februarie 28, 2015 Are cineva o schema simpla si practica pentru masurat/imperechiat tuburi ? In mod specific ma intereseaza sa imperechez 6c33c si ef86 Multumesc anticipat Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 28, 2015 Partajează Postat Februarie 28, 2015 Este relativ simplu de masurat -imperecheat tuburile, trebuie sa alegi un generator de curent cunstant in catodul tubului de masurat la care se seteaza un curent si o tensiune aleasa din catalog de pilda 100mA /150v pt 6s33s, valoarea de tensiune citita pe acest generator este identica daca tuburile sint identice (grila 1 la masa)practic vor i trei parametrii Ua, Ik si -Ug ce trebuiesc comparati cu datele de catalog ( -Ug este valoarea citita pe generatorul de curent constant)Pentodele necesita o tensiune setabila in plus dar care trebuie sa fie mai mica decit Ua Link spre comentariu
sebi_c Postat Martie 1, 2015 Partajează Postat Martie 1, 2015 Este relativ simplu de masurat -imperecheat tuburile, trebuie sa alegi un generator de curent cunstant in catodul tubului de masurat la care se seteaza un curent si o tensiune aleasa din catalog de pilda 100mA /150v pt 6s33s, valoarea de tensiune citita pe acest generator este identica daca tuburile sint identice (grila 1 la masa)practic vor i trei parametrii Ua, Ik si -Ug ce trebuiesc comparati cu datele de catalog ( -Ug este valoarea citita pe generatorul de curent constant)Pentodele necesita o tensiune setabila in plus dar care trebuie sa fie mai mica decit Ua Metoda e buna cand tubul e absolut necunoscut. Dar cand ai un tub cunoscut, o rezistenta in catod si grila la masa e suficient pentru a imperechea/verifica lampi. Setezi valoarea rezistentei pentru curentul de mers in gol utilizat si poti incepe sa citesti valoarea tensiunii pe rezistenta sau curentul anodic. Daca e pentoda, valoarea tensiunii de pe rezistenta arata si curentul grilei ecran, asa ca poti intercala si o rezistenta in anod pe care sa citesti curentul anodic. Daca ai un simulator, poti afla mai usor rezistenta din catod si in acelasi timp poti verifica, dupa masuratori, cat de bine se potrivesc valorile date de model si cele din practica. 1 Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Martie 2, 2015 Partajează Postat Martie 2, 2015 (editat) Sunt posesorul unui catometru,ELPO 507,am măsurat mii de tuburi,măsurătoarea nu este întotdeauna elocventa,în montaje, tuburile funcționează la tensiuni și curenti mult diferite de ce folosește în catometru sau alt montaj de măsurare.Un tub poate fi ok pe masuratori, în funcționare poate fi jale,adică:am intilnit tuburi perfecte pe catometru dar microfonice,cu hummul,cu tot felul de pacanituri, hiriituri,zgomote suspecte.Masuratori se pot face dar tot în montaj se probează mai bine,tuburile.Faza cu împerecheatul este destul de relativa,din practica am observat ca tuburile nu se uzează la fel, in timp,putini iau în seama tolerantele componentelor pasive care sunt pe lingă tuburi,cine folosește componente cu 1% tolerante?!Pentru împerechere ai nevoie de multe tuburi,cam asta este marea problema,cel puțin pt 6C33C,ai nevoie de citeva zeci sa găsești doua/patru la fel,au o dispersie foarte mare a caracteristicilor, în plus la acest tub bâlbâie continuu biasul,este un tub dificil în audio dar bun ca regulator serie în stabilizatoare, pentru asta a fost proiectat,la fel și 6C13C, EC360 și alte tuburi bizare folosite în audio. Editat Martie 2, 2015 de viobio Link spre comentariu
victordascalescu54 Postat Martie 2, 2015 Autor Partajează Postat Martie 2, 2015 In situatia in care as avea suficiente tuburi (12-16 6c33c si 8-10 ef86) as putea sa apelez la dvs pentru a le "imperechea" in rest aveti perfecta dreptate fata de riscurile unui esec dar imi asum proiectul si cred ca poate fi interesant ceea ce urmaresc (un otl cu transformator pe iesire) Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Martie 2, 2015 Partajează Postat Martie 2, 2015 Nu fac testări de tuburi pentru alții,nu am timp,sorry. Link spre comentariu
victordascalescu54 Postat Martie 5, 2015 Autor Partajează Postat Martie 5, 2015 sper sa nu fie luata ca o ofensa...incep sa va admir incapatanarea cu care urmariti acest proiect .poate ca pana la urma o sa invatam cu totii ceva nou din asta, sper... http://www.imdb.com/title/tt0083946/ n-am inteles ce este cu link-ul http://www.imdb.com/title/tt0083946/ in ceea ce priveste invatatul....da, cu varsta vine...si...pleaca totul Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 5, 2015 Partajează Postat Martie 5, 2015 Nu e chiar asa de simplu de imperecheat niste tuburi,si spun asta din experientze proprii.Am avut la un moment dat de sortat 8 bucatzi 6H13C din vreo 40 noi noutze si mi_a luat vreo 2 zile. Am folosit un Neuberger RP270 si un montaj de test facut la repezeala.Asa cum a zis @viobio,e posibil ca la Ug´=0V sa aiba toate o valoare apropiata a curentului de bias. La o alta valoare Ug e totusi posibil sa o ia razna rau de tot. Cea mai buna solutzie pt imperechere si testare e folosirea unui curve tracer gen Tek_570_576...etc. In lipsa se construieste un montaj de test care sa poata modifica Ug,Ua si Ia apoi se trece la masuratori in pasi de 5V pt Ug si rezultatele se trec in tabele...munca de ...chinez batran.Treaba cu microfonia si humm_ul e alta poveste trista,sunt tuburi care dau bine la masuratori si in montaj o iau razna. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 5, 2015 Partajează Postat Martie 5, 2015 Cu testerul facut dupa schema lui Bench am masurat vreo 40 tuburi PL504 TFK si am ales patru curenti setati in generatorul de curent constant din catod corespunzatori a patru tensiuni de -Ug1 respectiv 20-40-60-80 mA pentru aceiasi tensiune anodica de 180v si intr-o ora am imperecheat 8 tuburi sub 5%Am marit si micsorat tensiunea anodica cu 40v si au ramas 5 perechi de tuburi sub 5% dar panta S si factorul de amplificare u au ramas la 2% totusi dar cred ca tuburile din familia 6n13s sint mai greu de imperecheat Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 5, 2015 Partajează Postat Martie 5, 2015 Cam asta am facut si eu in final numai ca am folosit schema se la sussex,foarte asemanatoare cu cea a lui Steve Bench. La 6N13S problema e ca o iau razna repede si se inroseste anoda sau fac scantei in balon la anumite valori Ug sau Ia,ori apare ceata albastra in jurul placii,nu prea te lasa sa te joci cu ele chiar daca sunt noi si folosite single functioneaza perfect. Cu ocazia asta am invatat cate ceva practic despre utilizarea tuburilor in paralel si avantajul grid_stopper_ului. A avut dreptate cine a zis ca fiecare tub are o personalitate proprie,e greu sa gasesti doua identice,iar caracteristicile din data sheet sunt generalizate si ''pe aproape''. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum