Marian Postat Martie 1, 2015 Partajează Postat Martie 1, 2015 Poate ca este de inteles de unde discutia asta, pana la urma faptul ca se poate folosi doar o simpla dioda in loc de tranzistor poate reprezenta un mar al discordiei. Oricum ceea ce conteaza in orice discutie in contradictoriu este ajungerea la un consens, si in cazul de fata atat simularea cat si testul meu au demonstrat cele ce erau de demonstrat, deci si consensul vine de la sine, si atata vreme cat rezultatul final este unul productiv atunci totul este in regula. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 1, 2015 Partajează Postat Martie 1, 2015 Uite asa si eu uneori simt nevoia sa arat filmare sau poza, care demonstreaza ca am dreptate cind sustin ceva cu tarie. Acum sper sa intelegi cum este cind desi stii bine (ma refer ca persoana, nu tu in mod special) ca ai dreptate, altii spun contrariul desi tu ai experimentat acel circuit cu piese pe placa si aparate de masura si stii cum lucreaza exact. Este o chestie simpla, prin orice element SERIE intr-un circuit electric, va trece un curent cit de mic, de infim. Altfel degeaba au existat unii ca ohm sau kirchoff. Link spre comentariu
franzm Postat Martie 1, 2015 Partajează Postat Martie 1, 2015 Daca vreti sa analizati in amanunt functionarea, va sugerez sa folosti un simulator . Eu as sugera sa masoare practic, nu cu simulatoru'. Si sa poarte echipament de protectie adecvat - batic, nu basca ;-) Va recomand sa cititi o carte de amplificatoare operationale cum ar fi Gray . E si in limba romana. Recomand manualul de fizica pentru clasa a zecea (acolo se trata tranzistorul pe vremea mea). Ofera si raspunsul la întrebarea: de ce functioneaza tranzistorul în regim de saturatie, adica cu jonctiunea BC polarizata invers? Link spre comentariu
Marian Postat Martie 1, 2015 Partajează Postat Martie 1, 2015 Da Leco, intr-adevar uneori testele practice fac toti banii, oricum desi a fost prima data cand am testat asa ceva practic ( ma refer la masurarea curentului de colector al referintei ), totusi stiam de la bun inceput ce voi obtine, asa cum Dl Franzm a spus, tranzistorul pur si simplu este saturat. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 1, 2015 Partajează Postat Martie 1, 2015 Da, dar ca sa fie deschis sau saturat trebuie sa treaca si un curent prin baza, iar acesta nu poate fi zero, ever. Uite hai sa pun si eu o intrebare simpla. La un etaj final complementar, luam clasica AB, dupa spusele multora, ampliful ar trebui sa lucreze corect pina la saturatia finalilor, cind ar intra in clipping. Totusi tensiunea out nu este +/- Vcc (presupunind ca fiind stabilizata sau ideala deci nu scade 1mV in sarcina) din care scadem caderile E-C la finali si rezistentele din emitoare, ci este mult mai mica. De ce oare? Mai explicit aici: http://www.crownaudio.com/media/pdf/amps/grbgpapr.pdf Link spre comentariu
Marian Postat Martie 1, 2015 Partajează Postat Martie 1, 2015 Evident, am si aratat ca exista un curent de baza, am masurat 50uA. si aia doar prin baza tranzistorului cu baza la colector, inca 50uA merg la celalalt si deci 100uA curent tras din Iprog de catre baze, si deci o eroare in impartirea corecta a curentului intre cei 2 tranzistori si de asta am zis in pagina anterioara ca pentru combaterea acestei erori se foloseste un al 3-lea tranzistor de acelasi tip care asigura tocmai acest curent de baza, fara ca el sa mai fie tras din Iprog. Pot desena o schema daca nu se intelege la ce ma refer. Link spre comentariu
sk24bpo Postat Martie 1, 2015 Partajează Postat Martie 1, 2015 Marian, eu nu mai inteleg unde este neantelegerea. Ti-am spus pe scurt ca oglinda de curent nu depinde de tranzistorul T16. In locul sau poate sa fie o simpla dioda. Principiul oglinzii de curent este cel al unui balansoar care se autoechilibreaza si se bazeaza pe catacteristica V/A a jonctiunilor de pe cele doua ramuri. Pentru a usura intelegerea mecanismului este mai usor sa se puna T16 o dioda in loc de tranzistor. Mai departe , dupa ce stapanesti principiul de functionare al oglinzii poti sa pui T16 un tranzistor. In acel moment nodul din catodul diodei care era "la vedere" se muta on intrriorul tranzistorului si va functiona dupa regulile acestuia, reguli particulare in cazul de fata. Omul vrea deocomdata functionarea oglinzii de curent, lasa-l sa priceapa ideea de baza sj abia apoi treci la particularitati.In mod evident ca jumatate din curentul diferentialului va trece prin T16 dar deocamdata fa-i reductia la dioda ca sa priceapa oglinda. Link spre comentariu
Marian Postat Martie 1, 2015 Partajează Postat Martie 1, 2015 Kreator a intrebat asa: http://www.elforum.info/topic/101218-intrebare-despre-diferentiale/?p=1137835 Multumesc Marian. Dar Ic16 = 0 sau nu? Adica il intereseaza in mod express curentul care este tras prin colectorul T16, iar tu Raimond ai sustinut ca si anume curentul se scurge prin sarma, si ca T16 este de fapt o simpla dioda: .In realitate nu exista T16, chiar daca-l pui acolo ca tranzistor. Acolo este practic doar o simpla dioda Eu ti-am demonstrat ca te inseli, si deci ca T16 chiar este un tranzistor si nu o amarata de dioda, e cat se poate de simplu, si refuz sa-ti mai dau apa la moara doar pentru a-ti peria tu orgoliul! Link spre comentariu
sk24bpo Postat Martie 1, 2015 Partajează Postat Martie 1, 2015 Daca eu am lucrat cu oglinzi de curent cum sa spun ca nu curge curent prin T16 ? Problema e ca omul a intrebat principiul de functionare al oglinzii , nu principiul de functionare al tranzistorului. In loc sa-i faci reducerea la principiu te-ai afundat in teorii fara legatura cu ceea ce te-a intrebat. L-ai zapacit mutandu-i nodul din catodul diodei in interiorul tranzistorului, practic schimbandu-i regulile jocului fara sa i le spui. El nu stapaneste fizica tranzistorului si bietul om vedea ca voi incalcati legile electricitatii. Tocmai din acest motiv am mers pe logica lui , tocmai de aceea am si ales dioda in locul tranzistorului, ca sa nu i se pare ca se violeaza legile electricitatii. Abia dupa ce stapanea functionarea tranzistorului putea sa vada ansamblul mai larg al functionarii oglinzii si sa treaca la tranzistor in loc de dioda fara sa i se mai para ca ceva e in neregula. Marian, ca sa citam toti din D.Self este floare la ureche, asta nu ne face profesori. Daca vrei sa ajuti un om sa inteleaga pune-te in locul lui si fa-l sa priceapa cu logica lui, nu te apuci sa ii trantesti niste chestii pe care nu le stie si il bagi si mai mult in ceata. In privinta cunostiintelor mele mi-e teama ca te inseli amarnic. Eu nu stochez informatie in cap, eu doar o procesez. Niciodata nu stiu pe dinafara cat face 1+1. Citesc azi ceva si in 5 minute am uitat tot. Eu ma bazez exclusiv pe rationament. Chestia asta ma ajuta sa invat in 5 minute cat inveti tu intr-un an.Deci "dezamagirile" tale sunt egale cu zerooooo, conteaza doar rezultatele finale iar aici ne diferentiam drastic :-) Link spre comentariu
Marian Postat Martie 1, 2015 Partajează Postat Martie 1, 2015 Nu se face ca tocmai eu sa ii fac munca grea colegului Sharky astfel incat nu-ti mai spun decat atat Raimond, sper sa nu ajung niciodata asa ca tine. Revin cu schema despre care vorbeam, respectiv felul cum se combate eroarea introdusa de 2xIb ( curentul de baza pentru cei 2 tranzistori: Am folosit schema initiala postata de Kreator pentru o referinta clara la care am adaugat T1 si R1, aici T1 asigura curentul de baza necesar celor 2 tranzistori din oglinda, curentul acesta nu se mai trage din iprog ci direct prin T1 catre masa, adica din alimentare. Si aici exista un curent de baza pentru Ib care este tras din Iprog, numai ca acesta este IC1/hfe, adica curentul de baza necesar celor 2 tranzistori din oglinda impartit la hfe, ceea ce face curentul de baza tras de T1 din Iprog foarte mic, deci si eroarea se reduce substantial, devenind practic nesemnificativa, de aici mai mult ar conta diferentele de hfe si mai ales de temperatura intre cei 2 tranzistori din oglinda decat eroarea ce mai ramane datorita Ib1. Link spre comentariu
Kreator Postat Martie 1, 2015 Autor Partajează Postat Martie 1, 2015 (editat) Haideti sa trecem la chestii practice. E Ok acest tip de diferential pentru un amplificator audio? Sau daca stiti amplificatoare audio care au pe intrare diferentiale mai "destepte" va rog frumos sa le indicati. @Marian R1 ce valoare (estimativ) ar trebui sa aiba? Multumesc Editat Martie 1, 2015 de Kreator Link spre comentariu
Marian Postat Martie 2, 2015 Partajează Postat Martie 2, 2015 R1 in schema pusa de mine asigura un curent minim permanent prin T1, dimensionarea ei tine cont de tensiunea de alimentare ( in speta ramura pozitiva fata de masa ) si acel curent minim dorit, tinand cont ca si anume cu cat alegi acest curent mai mare, cu atat mai mult tragi prin baza T1 din Iprog ( curentul de colector al T14 ), dar nici foarte mic nu poate fi pentru ca si anume tranzistorul are nevoie de un curent minim de colector pentru a se mentine deschis, este parametrul Collector Cut-off Current din pdf. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 2, 2015 Partajează Postat Martie 2, 2015 Tranzistorul nu este saturat,atasez numai un mic document. Link spre comentariu
Sharky Postat Martie 2, 2015 Partajează Postat Martie 2, 2015 Mai, saturat, nesaturat si daca ar fi o dioda, sau un tranzistor, oare care sunt sansele pt o imperechere mai buna? Nu uitat ca Vbe conteaza aici! Cum il nimerim mai bine, cu un tranzistor + o dioda oarecare? Sau cu 2 tranzistori din acelasi lot? Ne zgarcim la 50bani si la o gaura si un traseu in plus pe cablaj? Link spre comentariu
franzm Postat Martie 2, 2015 Partajează Postat Martie 2, 2015 (editat) "Nu uitat ca Vbe conteaza aici!" Cum evolueaza VBE în comparatie cu VF? Este oare neaparat necesar sa realizam o oglinda perfecta, sau e mai nimerit sa cautam o caracteristica complementara fata de cea a etajelor urmatoare si astfel sa compensam neliniaritatea acestora (predistorsionare, ar spune colegii lampari)? Asta ar fi o tema demna de un simulator. N-ar strica nici o analiza a tensiunii diferentiale maxime admisa pentru cele trei configuratii de LTP (cu sarcina rezistiva, cu oglinda de curent si cu oglinda de curent si rezistoare în emitori). Întrebare ajutatoare pentru #22 si #33: Ce este zona de sarcina spatiala a unei jonctiuni p-n? Acuma puteti explica si de ce, la aplicatiile în comutatie la tensiuni mici (choppere), se inverseaza colectorul cu emitorul. Editat Martie 3, 2015 de franzm Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum