Vizitator Postat Februarie 28, 2015 Partajează Postat Februarie 28, 2015 Nu e vorba de Uce, ci de Ubc care-i 0. Cum Rbc <> 0 curentul nu-i fraier s-o ia prin jonctiunea BC ci ocoleste colectorul si se duce prin sarma. Ai o imagine simplista, prin care sarma sa o ia curentul? Trebuie sa studiezi atent regimurile de funct ale bipolarilor. Vezi ca la regiunea de trecere dintre RAN si saturatie exista si un moment in care Ube =Uce. Deci potentialul in colector este egal cu cel din colector, asa ca unirea B cu C nu influenteaza functionarea. Ubc =0, inseamna ca jonct BC nu este polarizata invers, deci nu santem in saturatie ci la limita RAN. In RAN Ic= beta x Ib. Curentul din colector T14 se bifurca in 3: o valoare mica in baza T16, aceeasi valoare in baza T15 si o valoare de beta ori mai mare prin colector T16. Este greu de intuit ca avem 2 curenti cand baza este legata la colector. Ib este curentul masurat de un miliampermetru inseriat cu terminalul bazei. Curentul de colector trece tot prin baza dar este recoltat la terminalul C. Asta este si principiul de functionare al tranz bipolar: injectam un curent mic in baza, aceasta este foarte subtire si purtatorii din E o traverseaza si sant captati de potentialul colectorului. Doua terminale legate impreuna au obligatoriu acelasi potential, dar curentii prin ele pot fi diferiti, nu interzice nimic aceasta. Link spre comentariu
Kreator Postat Februarie 28, 2015 Autor Partajează Postat Februarie 28, 2015 Eu il vad pe T16 asa Daca aplicam Kirchhoff in ochiul format prin unirea lui B cu C rezulta ca 0 = Ic16*Rbc16. Cum Rcb16 <> 0 => Ic16 = 0. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 28, 2015 Partajează Postat Februarie 28, 2015 Cat de dificil este sa dialoghezi cu nick-uri si nu cu persoane cunoscute. La depanare tv este mai simplu, ne leaga profesia, durerile... Asa, habar nu am ce pregatire ai, ce stii despre tranzistoare. Daca un tranzistor este format din 2 jonctiuni, nu inseamna ca sant 2 diode asa cum ai simbolizat. Tranzistorul este ca un organism viu, faptul ca el amplifica a adus omenirea la nivelul actual de comoditate tehnologica. Nu umbreste cu nimic celelalte realizari din fizica, dar el ne-a simplificat fantastic uneltele cu care noi controlam lumea inconjuratoare. Daca nu ai inteles ca tranzistorul poate fi in RAN si cand potentialul colectorului este egal cu cel al bazei luind emitorul ca referinta, nu avem cum sa ne intelegem. Asa si pe T15 ai putea sa-l reprezinti ca pe T16. Cum ar putea el conduce daca intre colector si emitor sant 2 diode in opozitie? Si daca eu am facut primul montaj la 17 ani, crezi ca la 27 stiam prea bine cum functioneaza? Cat timp imi functionau montajele sau reuseam depanarile eram convins ca sant as in electronica. Intalnirea cu un inginer adevarat m-a obligat sa fiu mai atent, dorinta de a ma numara printre apropiatii lui m-a facut sa nu mai fiu asa superficial. Forumul poate fi o sansa pt cei care nu au in apropiere un inginer electronist, alaturi de google este o sansa pt incepatori sa treaca mai usor peste etape. Link spre comentariu
sk24bpo Postat Februarie 28, 2015 Partajează Postat Februarie 28, 2015 Kreator ai perfecta dreptate, curentul curge prin sarma si Ic16=0. Electronistii au o boala sa uite electricitatea de baza ceva de groaza...In realitate nu exista T16, chiar daca-l pui acolo ca tranzistor. Acolo este practic doar o simpla dioda. In fapt poti linistit sa folosesti doar o dioda, oglinda va functiona. Se pune tranzistor din alte motive. Link spre comentariu
Kreator Postat Februarie 28, 2015 Autor Partajează Postat Februarie 28, 2015 (editat) @ miticamy Scuze daca am spus ceva gresit. Nu am pregatire teoretica in electronica, doar pasiune pentru ea. Ideea era ca doar incercam sa-mi dau seama cum functioneaza oglinda de curent. Sa stii ca am citit link-urile trimise de tine, pt care iti multumesc inca odata! Kreator ai perfecta dreptate, curentul curge prin sarma si Ic16=0. Electronistii au o boala sa uite electricitatea de baza ceva de groaza...In realitate nu exista T16, chiar daca-l pui acolo ca tranzistor. Acolo este practic doar o simpla dioda. In fapt poti linistit sa folosesti doar o dioda, oglinda va functiona. Se pune tranzistor din alte motive. Cred ca se pune pe motiv de compensare termica cu T15 si "simetrizarea" Ube. Editat Februarie 28, 2015 de Kreator Link spre comentariu
sk24bpo Postat Februarie 28, 2015 Partajează Postat Februarie 28, 2015 Exact. Cu cat caracteristicile V/A sunt mai apropiate cu atat erorile vor fi mai mici.Din acest motiv T16 este un tranzistor identic cu T15 si nu o dioda. Link spre comentariu
franzm Postat Februarie 28, 2015 Partajează Postat Februarie 28, 2015 Kreator ai perfecta dreptate, curentul curge prin sarma si Ic16=0.... Am trait s-o aud si p-asta. Oare cum functioneaza un tranzistor? Ce se întâmpla la UBC=0? Link spre comentariu
cristian1961 Postat Martie 1, 2015 Partajează Postat Martie 1, 2015 (editat) Daca vreti sa analizati in amanunt functionarea, va sugerez sa folosti un simulator .LTspice e foarte bun simplu si gratuit .Si foarte puternic . Are modele de tranzistori destul de sofisticate. Daca aplicati prea punctual Kirchhoff nu va veti lamurii de fenomene. Va recomand sa cititi o carte de amplificatoare operationale cum ar fi Gray . E si in limba romana. Si un tranzistor nu e format din doua diode pus nas in nas. Chestia asta am incercat-o si eu cu 40 de ani in urma, vazusem treaba asta intr-o carte . Nu a amplificat nimic si m-a pus pe ginduri treaba asta, in sensul de a studia in amanunt functionarea componentelor. Editat Martie 1, 2015 de cristian1961 Link spre comentariu
Marian Postat Martie 1, 2015 Partajează Postat Martie 1, 2015 Raimond si Kreator va inselati, IC16 nu este 0, si banuind ca n-o sa fiu crezut pe cuvant apelez la ceva care nu poate fi contestat: Va reamintesc o portiune din postarea mea din pagina anterioara unde explicam oglinda de curent: curentul de colector al T14 se imparte intre curentul de colector al T16 si Ib necesar celor 2 tranzistori. Aceasta eroare se anuleaza prin adaugarea unui alt tranzistor de aceeasi polaritate cu cei 2. Si multe ar mai fi de zis dar ma opresc aici. Chestia cu 2 diode puse cap in cap in interpretarea tranzistorului este mai degraba metaforica, si asta in ciuda faptului ca asa arata pe multimetru, asa cum Cristian mai sus a subliniat din proprtia experienta. Link spre comentariu
sk24bpo Postat Martie 1, 2015 Partajează Postat Martie 1, 2015 Alo, aici este vorba despre componente ideale. Strapul BC are 0 ohm, este un nod acolo. Ia puneti o dioda in locul tranzistorului si vedeti daca oglinda merge sau nu in simulator. Link spre comentariu
Marian Postat Martie 1, 2015 Partajează Postat Martie 1, 2015 Raimond ma dezamagesti, tocmai pentru a nu exista dubii cu privire la competenta mea am pus acel print, care am omis sa spun ca apartine lui Douglas Self ( cer scuze pentru omisiune ), si ca sa te lamuresti te poftesc sa testezi practic pe breadboard, ai nevoie numai de 2 tranzistori, 4 rezistente si un ampermetru, eu stiu care va fi rezultatul deci nu am nevoie sa testez. De acord merge si cu dioda in loc de tranzistor, insasi D Self spune asta dar tot el spune si ca prezinta dezavantaje care nu pot fi justificate, nici de simplitate si nici de reducerea costului. Link spre comentariu
sk24bpo Postat Martie 1, 2015 Partajează Postat Martie 1, 2015 Marian, omul trebuie sa priceapa intai functionarea generala a oglinzii. Evident ca o dioda nu e chiar ideala acolo, dar asta-i principiul simplu. Mai departe, ca si caz particular, ne folosim de particularitatea tranzistoarelor despre care ati vorbit voi acolo asa incat sa putem folosi un tranzistor in loc de dioda pentru rezultate mai bune. Deasemenea nici strapul BC nu are 0 ohm in realitate, fapt care permite folosirea tranzistorului.Intelegeti ceea ce vreau sa spun ? Una-i una, alta-i alta. Sunt mai multe mecanisme acolo , implicate in functionarea unei oglinzi reale, dar nu toate tin de teoria de functionare ideala a oglinzilor. Link spre comentariu
Marian Postat Martie 1, 2015 Partajează Postat Martie 1, 2015 Raimond nu deturna sensul discutiei, Kreator a intrebat cu subiect si predicat daca IC16=0, eu si Dl Miticamy si altii am aratat ca nu, tu sustii ca da, am demonstrat ca nu, tu spui totusi ca da, pai? E simplu, se face strap intre colector si baza, si totusi curentul tras in colector nu este 0, si eventuala rezistenta electrica a acelei legaturi este mult prea mica pentru a putea fi adusa in discutie, sa fim seriosi, de cele mai multe ori vorbim de un traseu de maxim 2-3mm, si la sub 1mA curent prin el, nu vad ce cadere de tensiune demna de mentionat, poate aparea... Testeaza ce ti-am zis, zau ca-i simplu si te vei lamuri. Link spre comentariu
Marian Postat Martie 1, 2015 Partajează Postat Martie 1, 2015 Revin tot eu si cu testul practic care confirma simularea de mai sus, adica IC16 nu este 0 ci reprezinta de fapt marea majoritate a IC14, o mica portiune se duce in baze, o sa vedeti cat: Am folosit schema din simulare cu diferenta ca am pus BC557C pentru a beneficia de amplificarea lor mare in curent, i-am imperecheat la 359 pe amandoi. Imaginea de mai sus arata strict curentul de colector al IC16, adica al tranzistorului care are baza legata la colector. Iata cat se duce in baza: Asadar cam 10mA curent in colector si 50uA in baza. Cu asta sper ca s-a lamurit acest aspect. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 1, 2015 Partajează Postat Martie 1, 2015 Eram sigur ca se va ajunge la "contrarile" clasice, de aia am stat pe bara... E frumos sa privesti de afara. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum