Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformare boxe 4Ohm in 8Ohm...sau?

Vizitator MIHAI770

Postări Recomandate

Vizitator MIHAI770

Salutari!

Am un amplificator (gen Delia) pe 8Ohm pe care sunt nevoit sa il conectez la niste boxe de 4Ohm din lipsa de bani pentru capitotul investitii :)

Am citit ca functioneaza dar sa nu dau tare, apoi practic se aud binisor pana la 75% volum dupa care se aud naspa si se opreste statia - cred ca intra in protectie.

Le-am pus si in paralel si se aud foarte bine si merge volumul pana la capat :)))

Eu avand nevoie de stereo, ma gandesc la unele artificii mai mult sau mai putin functionale:

1. as putea sa pun o resistenta de 4Ohm pe fiecare boxa in serie a.i. pe canal sa fie 8Ohm dar...exista asemenea rezistenta?

2. sa schimb toate difurile cu unele de 8Ohm, dar se mai potrivesc filtrele din boxe?

3. sa maresc incintele a.i. sa mai pun un difuzor de bas identic in serie cu cel existent => nu vor face boxele de 8Ohm dar va ridica impedanta?

4. sa schimb boxele cu totul, pentru ca recent m-am uitat pe Olx si sunt Unitre 8ohm de 65w cu ~200ron?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Shambala

1

• bmwh548

1

• marius75

1

• ovy83

1

Top autori în acest subiect

valabil punctul 4 sau cate daua difuri de 4 ohmi in SERIE nu paralel.in paralel = 2ohmi.

"Delia" "nu da afara" ori se ard tranz.finali ori,in cel mai bun caz ,se ard sigurantele de pe alimentare care este simetrica.

Editat de ovy83
Link spre comentariu

Adaugarea de difuzoare in serie cu cele existente inseamna ca filtrele nu-si mai fac treaba corect. 

Adaugarea unei rezistente de putere in serie cu boxele inseamna ca puterea amplificatorului e irosita pe rezistenta.

Nu stiu daca Unitrele sunt o alegere buna (suspensia difuzoarelor se "autodistruge" in timp). Poate doar sa se fi reconditionat difuzoarele cu suspensii originale (din cate stiu Tonsil vinde kituri pentru asa ceva).

O solutie ar fi si achizitionarea unei a doua perechi de boxe (eventual sa fie la fel cu cea existenta) si legarea a cate doua boxe in serie pe fiecare canal.

Link spre comentariu

Le-am pus si in paralel si se aud foarte bine si merge volumul pana la capat :)))

Cu desavarsire imposibil, caci impedanta vazuta de amplificator scade in acest caz la 2 ohmi ! Poate au fost legate in serie ...

Cea mai buna solutie ramane si cea mai iefitna - nu se schimba nimic, se asculta in continuare pana la volumul la care apar distorsiunile.
Link spre comentariu

Eu intr-o situatie similara, am infasurat pe un tub de vitamina C200 (asta am gasit la indemana :rade: ) sarma de cupru emailat de 0,5 mm pana s-a ajuns la 4 ohmi si pe care am inseriat-o cu boxa (tot de 4r). Am mers asa ani de zile, evident o parte din puterea amplifului era consumata inutil de sarma respectiva.

Link spre comentariu

Un R de putere în 2ohm, serie, e suficient. O mică modificare în filtru, dacă nu are L în joase, adaugă un Rdc, la care se mai adună r cabluri, cu volum și corecții la bunul simț, ar trebui să fie suficient.. Interesant de văzut ce inductanță serie cu joasa, ai avut acolo...

Link spre comentariu
Vizitator MIHAI770

Cu desavarsire imposibil, caci impedanta vazuta de amplificator scade in acest caz la 2 ohmi ! Poate au fost legate in serie ...

Cea mai buna solutie ramane si cea mai iefitna - nu se schimba nimic, se asculta in continuare pana la volumul la care apar distorsiunile.

Da asa este, erau in serie. Nu stiu de ce am scris paralel :((

Pe de alta parte am desfacut boxele si am gasit dezastru in ele.

Boxa 1: inalte de 8Ohm(100W scrie pe ele:)) ), medii de 4Ohm si bas bineinteles Dibeisi 4Ohm (dibeisi c8004)

Boxa 2: aceleasi inalte, medii de 8Ohm si acelasi bas.

Acum ma intreb daca se poate masura impedanta unui difuzor (e cat de cat apropiata de rezistenta lui)?

Si dat fiind ca a cineva a umblat in ele, cum as putea sa aflu polaritatea unui dif? Eu am pus aparatul de masura pe borne si am apasat membrana si la apasare da cu + la revenire - sau invers. Dar cum fac la inalte??

Si inca ceva, va rog: daca pun pe acelasi canal 0 boxa de 4 si una de 8Ohm, cati vor fi in total pe canal(serie si paralel)

Link spre comentariu
Vizitator Feticu

Salut.In serie fac 12ohm,iar in paralel aproximativ 2.5-3 ohm. Stima.

Pentru aflarea polaritatii se pune pe bornele difuzorului o baterie 3-4.5V(vezi care este +si-) Atunci cand pui bateria pe bornele difuzorului si membrana se deplaseaza inainte polaritatea difuzorului este aceiasi cu a bateriei. Valoarea impedantei unui difuzor se refera la rezistenta bobinei in curent alternativ. Cand masori cu un ohmetru(curent continuu) o bobina cu impedanta de 8 ohmi acesta va arata o valoare mai mica de 8ohmi.Stima.

Editat de Feticu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări