elctropan Postat Februarie 27, 2015 Partajează Postat Februarie 27, 2015 Salut prieteni, Am recuperat foarte multe diode de pe unele plăci şi aş vrea să identific care dintre ele sunt DIODE ZENER şi la ce TENSIUNI sunt acele diode. Oare există vreo metodă practică pentru această procedură? Sau, poate o schemă de verificare(introduci dioda într-un circuit). Unele diode au şi inele colorate care încă se văd, o fi vreun cod al culorilor si pentru diode aşa cum este pentru condensatoare şi rezistoare! De pe altele s-a şters definitiv orice marcaj, cu excepţia marcării cathodului. Unele sunt din ebonită neagră, altele sunt sunt din sticlă. Nu aduc în dicuţie vechile EFD -urile. Mulţumesc anticipat. Link spre comentariu
nostrom Postat Februarie 27, 2015 Partajează Postat Februarie 27, 2015 Construiti un stabilizator serie si masurati tensiunea de iesire schimband doar Zenerul si eventual marind/micsorand tensiunea de intrare. 1 Link spre comentariu
elctropan Postat Februarie 27, 2015 Autor Partajează Postat Februarie 27, 2015 (editat) Ok, mulţumesc. Să văd cum să fac practic treaba asta, sincer ma gândisem şi eu la ea, dar diodele au mai mult ca sigur diferenţe mari la tensiunile Zener, probabil de la 5,6 Volţi, ....33 Volţi, 120 V şi nu şţiu partea de sursă cum s-o fac(cu plaja de reglaj aşa de mare) - pâna la urmă să nu mă coste mai mult montajul decât toate diodele la un loc. Cu stimă, Editat Februarie 27, 2015 de elctropan Link spre comentariu
Voltus Postat Februarie 27, 2015 Partajează Postat Februarie 27, 2015 (editat) Folosesti un multimetru ( gen M830 ) comutat pe masurarea diodelor . Daca tensiunea indicata este mai mare de 0.7V atunci mai mult ca sigur ca ai de-a face cu o dioda zenner . Folosesti apoi un alimentator de circa 30V la care inseriezi pe iesire o rezistenta de 2k pana la circa 5k . Alimentezi astfel dioda (zenner ) ce se doreste a se masura : plusul la Catod si minusul la anod . Cu un voltmetru se masoara tensiunea de pe dioda care este tensiunea nominala a diodei zenner . Pentru depistarea zennerelor de tensiuni mai mari se poate proceda asemanator insa atentie la Tensiunile mari de lucru si pericolul de electrocutare . Editat Februarie 27, 2015 de Voltus Link spre comentariu
elctropan Postat Februarie 27, 2015 Autor Partajează Postat Februarie 27, 2015 Cu alimentatorul de 30 V şi cu rezistoarele serie cu diodele şi măsurarea tensiunii la bornele acestora am înţeles procedura. Nu am înţeles partea cu multimetrul gen M830, să văd ce indicaţii dă multimetrul meu AX 588 la masurarea unei diode cu comutatorul pe domeniul "diode" , nu pe măsurare rezistenţă. Mulţumesc de răspuns Link spre comentariu
validae Postat Februarie 27, 2015 Partajează Postat Februarie 27, 2015 În primul rând trebuie să vă recomand căutarea fișei tehnice a diodelor necunoscute, câtă vreme seria de pe diodă e lizibilă.E cea mai bună soluție întotdeauna. Dar dacă nu se vede indicativul diodei sau e parțial ilizibil se trece la verificarea prin polarizarea inversă, dar cu un curent limitat prin rezistență (preferabilă ar fi o SCC). Cel mai simplu este să pui multimetrul pe un domeniu de tensiune mare de la bun început (200V de exemplu) și dacă indicația este mică, se trece la domenii din ce în ce mai mici pentru o rezoluție bună de citire (așa și indicat a se măsura o tensiune necunoscută). Sursa de curent continuu trebuie să aibă și posibilitatea de a furniza o tensiune mai mare de 30V fiidcă există și diode Zenner de tensiune mai mare de 100V, dar se utilizează mai rar. Referitor la compararea diodelor (redresoare sau Zenner) după căderea lor de tensiune în direct, asta e folclor.... se vor găsi diferențe notabile chiar între diode din același lot de fabricație. Doar aplicarea de tensiune inversă pe o diodă nemarcată poate spune dacă e Zenner sau nu. Link spre comentariu
elctropan Postat Februarie 27, 2015 Autor Partajează Postat Februarie 27, 2015 Şi dacă bag 100 Volţi(de exemplu) peste o diodă de DZ 4,5 Volţi(legata în serie cu un rezistor de 5 kiloohmi) nu se va întâmpla nimic, nu?! Link spre comentariu
validae Postat Februarie 27, 2015 Partajează Postat Februarie 27, 2015 Dacă ai posibilitatea de a verifica pe două trepte de tensiune, (ex. 30V și 100V) prin prize pe înfășurarea unui traf de mică putere, ar fi ideal. Dacă nu, se poate folosi o sursă de curent constant care să livreze circa 5-10mA, astfel ca puterea disipată pe diodă să nu fie prea mare. Ori, cel mai simplu e să utilizezi o rezistență de valoare mai mare pentru limitarea curentului. Pentru început poți să pui o rezistență de 10-47k de exemplu, pentru siguranță. Și să treci la o valoare mai mică ulterior, pentru precizie. Trebuie binențeles ținut seamă de puterea disipată a diodei, asta se poate estima cel mai ușor după tipul capsulei. Diodele de puteri mici (sub 1W) sunt încapsulate de obicei în sticlă. Cele de 1W sunt încapsulate similar cu redresoarele 1N4000 de exemplu, cu cât puterea disipată a unei diode e mai mare și capsula ei va fi considerabil mai mare. Astfel, diodele ,,suspectate,, de a fi Zenner sub 1W, se probează cu un rezistor de limitare de minim 10k, se poate și 47k. Un dispozitiv universal de testat diode Zenner e posibil de făcut, există SMT-uri care au și funcția asta, dar doar pentru tensiuni uzuale sub valoarea tensiunii sursei lor de alimentare, uzual 9-12V. Link spre comentariu
elctropan Postat Februarie 27, 2015 Autor Partajează Postat Februarie 27, 2015 Mulţumesc d-l Validae Link spre comentariu
nostrom Postat Februarie 28, 2015 Partajează Postat Februarie 28, 2015 Daca aveti timp, el-zener-sch.pdf 1 Link spre comentariu
validae Postat Februarie 28, 2015 Partajează Postat Februarie 28, 2015 E o idee bună, ca voltmetru se poate folosi unul mic de panou cum se vând pe la Bazar cu 15-20 Lei. Ar ieși un aparat compact și ușor de folosit, chiar ieftin. Link spre comentariu
dan cod Postat Februarie 28, 2015 Partajează Postat Februarie 28, 2015 Eu am sursa reglabila 0-300V si cu o rezistenta serie si cu multimetrul ușor găsesc valoare zenerelor.Asta daca sunt bune. Link spre comentariu
puriu Postat Februarie 28, 2015 Partajează Postat Februarie 28, 2015 Se improvizeaza o sursa de curent dintr-o sursa de tensiune in serie cu o rezistenta. Mai intai trebuie selectate diodele. Daca componenta conduce intr-un sens si pe ea cade cca. 0,7 V e vorba de o dioda cu siliciu. Daca nu, e altceva. Daca conduce si in sens invers si tensiunea e mai mare de 2 V e o dioda Zener. Alte componente conduc in ambele sensuri la tensiuni mai mari si nu sunt diode. Link spre comentariu
modoran Postat Februarie 28, 2015 Partajează Postat Februarie 28, 2015 Eu folosesc o rezistenta de 47K/0,5W serie cu dioda necunoscuta alimentat la 115V - de regula direct tensiunea B+ dintr-un tv - si doar masor caderea de tensiune cu multimetrul, merge garantat si daca dioda e de 3V si daca e de 80-90V fara sa se defecteze. In cazul in care nu e zener la borne trebuie sa ai toata tensiuea de alimentare. 1 Link spre comentariu
dan cod Postat Februarie 28, 2015 Partajează Postat Februarie 28, 2015 Corect.47k e ok avantajul meu e cu sursa aia de laborator reglabila ca merg cu tensiunea in sus. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum