neinvins Postat Ianuarie 21, 2007 Partajează Postat Ianuarie 21, 2007 am o miniorga de lumini ... de la iprs baneasa.am inteles ca cu ajutorul unor tiristori pot programa niste becuri la 220V.mai intai as vrea sa stiu cum functioneaza un tiristor, mai apoi as vrea sa stiu cum trebuie montat pe schema orgii de lumini.astept lamuriri. schema este in pdf.desi este modificarea facuta cu pixul pe scheme .. nu am prea inteles.astept lamuriri.multumesc Link spre comentariu
Adrian Luben Postat Ianuarie 21, 2007 Partajează Postat Ianuarie 21, 2007 In primul rand am rezerze in vedere cu modificarea din schema dpdv al sigurantei si de aceea nu te sfatuiesc sa o utilizezi. Ti-am facut o schema (am facut-o in paint ca am luat o parte ca poza :P si am adaptat-o la orga de lumini), schema este prevazuta cu un optocuplor (moc 3041) care iti ofera o separare galvanica intre parte de comanda(9V) si partea de putere (220v) deci siguranta ridicata! Triacul este gen BT136, BT 137, BT 138 etc, pinii numerotati pe schema se refera numai la tipurile de triac anuntate. Componentele le gasesti la conex(scuze pt reclama). Cu BT 137 poti comanda becuri si de 1KW, Atentie la radiator, sa izolezi triacul cu mica de radiator pt. ca partea de metal a triacului e conectata direct la 220V Ai mare grija!!! Sa nu te arpopii de montaj decat dupa ce-l scoti din priza !!! Nu e de glumit cu 220V, e o tensiune letala!! Daca mai ai intrebari, sau orice indoiala sa nu eziti sa pui. Spor la lucru!!! .. :partyman: Link spre comentariu
vasilenicolae52 Postat Ianuarie 21, 2007 Partajează Postat Ianuarie 21, 2007 tiristorul se mai numeste "dioda comandata" si aia este ! ... se conecteaza exact cum e modificarea din schema ... insa ATENTIE ! ai grija sa conectezi la masa nulul retelei si faza la bec ... altfel curenteaza si mai trimite faza si in sursa de semnal ... ideal montezi un mic traf separator in intrare ... solutia lui Adrian Luben e mult mai ELEGANTA ... triacul conducand ambele alternante ! Link spre comentariu
Adrian Luben Postat Ianuarie 21, 2007 Partajează Postat Ianuarie 21, 2007 tiristorul se mai numeste "dioda comandata" si aia este ! ... se conecteaza exact cum e modificarea din schema ... insa ATENTIE ! ai grija sa conectezi la masa nulul retelei si faza la bec ... altfel curenteaza si mai trimite faza si in sursa de semnal ... ideal montezi un mic traf separator in intrareNu te supara ca iti zic, dar e incepator, nu cred ca-i o idee buna sa opteze pt. varianta propusa de tine, poate foarte usor sa schimbe faza si nulul intre ele. Mie mi-i se pare o lipsa enorma, de siguranta(care-i cea mai importanta, mai ales ca lucreaza cu tensiuni letale!!!). Link spre comentariu
neinvins Postat Ianuarie 21, 2007 Autor Partajează Postat Ianuarie 21, 2007 multumesc mult .. o sa merg pe mana domnului adrian luben.am si facut comanda deja de componente ...ma mai intereseaza ce dimensiuni trebiue sa aiba radiatorul pt 3 astfel de monataje? Link spre comentariu
Adrian Luben Postat Ianuarie 21, 2007 Partajează Postat Ianuarie 21, 2007 pai zi ce triac ai comandat si ce putere au becurile care vrei sa le pui pe o ramura? Link spre comentariu
neinvins Postat Ianuarie 21, 2007 Autor Partajează Postat Ianuarie 21, 2007 bt 137 ... si vreau sa pun cate un bec de 100W pe fiecare canalsau cate 2 de 40 .. asta nu stiu inca Link spre comentariu
Adrian Luben Postat Ianuarie 21, 2007 Partajează Postat Ianuarie 21, 2007 In principiu nu trebuie radiator mare, sa zic 3*3*5 cm sau ceva de genu asta, pui si tu mana pe el sa vezi daca se incalzeste prea tare. Ai grija sa izolezi triacul de radiator cu mica, si dupa aia sa verifici cu ohm-metrul sa fii sigur. Cel mai bine cand pui mana pe radiator sa scoti montajul din priza. Link spre comentariu
neinvins Postat Ianuarie 21, 2007 Autor Partajează Postat Ianuarie 21, 2007 bt137 .. pardon .. am corectat ulterior ..asa o sa fac ... fac cu becuri colorate ... rosu pe joase, albastru pe medii .. si galben pe inalte .... pus pe un dulap .. si cu niste oglinzi o sa proiectez minunea pe tavan ... cred ca va arata bestial .. trimt ceva poze cand e gata Link spre comentariu
Adrian Luben Postat Ianuarie 21, 2007 Partajează Postat Ianuarie 21, 2007 OK! Asteptam sa vedem ce disco ti-a iesit .. :supz: Poti sa pui linistit becuri pana la 1000W pe fiecare ramura, dar trebuie sa pui radiatoare mai mari in cazul asta, pt. 100W radiatoare mici (cel mai bine sa verifici cum se comporta) Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 22, 2007 Partajează Postat Ianuarie 22, 2007 bt137 .. pardon .. am corectat ulterior ..asa o sa fac ... fac cu becuri colorate ... rosu pe joase, albastru pe medii .. si galben pe inalte .... pus pe un dulap .. si cu niste oglinzi o sa proiectez minunea pe tavan ... cred ca va arata bestial .. trimt ceva poze cand e gata....referitor la becuri, vezi ca acestea sa nu fie de putere prea mare, deoarece inertia stingerii filamentelor iti va anula efectul de orga de lumini. Din propria experienta , cele mai bune becuri sant cele de 15W , mai multe in paralel :supz: :rock: Si inca ceva , pentru a fi cat mai fiabila aplicatia , in sensul ca becurile sa se arda cat mai rar cu putiinta, se poate realiza pe fiecare tranzistor final, un circuit de preincalzire al filamentelor, care va face ca tranzitia de la aprins-stins sa fie mult mai lina...........aaaa si mai poti sa-i faci un circuit de sincronizare a deschiderii tiristorilor , atunci cand alternanta retelei trece prin zero, pentru a se evita producerea parazitilor generati de comutarea tiristorilor.Cam atat mi-am adus aminte la ora asta despre orgi de lumini. :yawinkle: :smt006 Link spre comentariu
Adrian Luben Postat Ianuarie 22, 2007 Partajează Postat Ianuarie 22, 2007 ...aaaa si mai poti sa-i faci un circuit de sincronizare a deschiderii tiristorilor , atunci cand alternanta retelei trece prin zero, pentru a se evita producerea parazitilor generati de comutarea tiristorilorPai optocuplorul utilizat contine asa ceva ( detector Zero Cross Detector) deci are. .... foloseste triac, nu tiristor.. :smt001 .. Spor la lucru!!! Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 22, 2007 Partajează Postat Ianuarie 22, 2007 ...aaaa si mai poti sa-i faci un circuit de sincronizare a deschiderii tiristorilor , atunci cand alternanta retelei trece prin zero, pentru a se evita producerea parazitilor generati de comutarea tiristorilorPai optocuplorul utilizat contine asa ceva ( detector Zero Cross Detector) deci are. .... foloseste triac, nu tiristor.. :smt001 .. Spor la lucru!!!..........intentia ta e buna, sa-l feresti de electrocutari, dar optocuploarele alea , presupun ca o sa-l coste cam mult...si oricum Dracu` nu-i chiar asa de negru, daca esti atent , nu prea ai cum sa te curentezi., iar @neinvins nu mi se pare a fi chiar un incepator. Eu , ca precautie, foloseam doar un transformator de separare a sursei de semnal, vezi ce spune @vasilenicolae52 :yawinkle: :rolleyes: :rock: Link spre comentariu
neinvins Postat Ianuarie 22, 2007 Autor Partajează Postat Ianuarie 22, 2007 eee .. nu a fost scump .. 25.000 unu ... floare la ureche ...comanda este deja facuta ...multumesc tuturor pt ajutor. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 23, 2007 Partajează Postat Ianuarie 23, 2007 bt137 .. pardon .. am corectat ulterior ..asa o sa fac ... fac cu becuri colorate ... rosu pe joase, albastru pe medii .. si galben pe inalte .... pus pe un dulap .. si cu niste oglinzi o sa proiectez minunea pe tavan ... cred ca va arata bestial .. trimt ceva poze cand e gata....referitor la becuri, vezi ca acestea sa nu fie de putere prea mare, deoarece inertia stingerii filamentelor iti va anula efectul de orga de lumini. Din propria experienta , cele mai bune becuri sant cele de 15W , mai multe in paralel :supz: :rock: Si inca ceva , pentru a fi cat mai fiabila aplicatia , in sensul ca becurile sa se arda cat mai rar cu putiinta, se poate realiza pe fiecare tranzistor final, un circuit de preincalzire al filamentelor, care va face ca tranzitia de la aprins-stins sa fie mult mai lina...........aaaa si mai poti sa-i faci un circuit de sincronizare a deschiderii tiristorilor , atunci cand alternanta retelei trece prin zero, pentru a se evita producerea parazitilor generati de comutarea tiristorilor.Cam atat mi-am adus aminte la ora asta despre orgi de lumini. :yawinkle: :smt006......si mi-am mai amintit ceva: Pentru a nu ramane in bezna atunci cand se opreste melodia, sau..... stiu eu , se schimba CD-ul , se foloseste asa-numitul canal de pauza , care in momentul in care nu avem semnal audio la intrarea orgii de lumini, aprinde un bec de o culoare diferita de a celorlalte. Efectul este mishto si merita incercat. :rock: :smt034 :smt020 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum