djlove Postat Aprilie 8, 2015 Partajează Postat Aprilie 8, 2015 Am facut o analiza pe o perioada de 2 ani a unui parc de 3MW. Datele scoase sunt cat se poate de reale si poate ajuta pe cineva in dimensionarea unei instalatii fotovoltaice. Pentru perioada 27.03.2013-27.03.2015 (aprox 720zile), am avut o productie de 7732980kWh Asta inseamna o medie de 10593kWh produsi intr-o zi, de aici reiese ca instalatia functioneaza in medie la putere maxima continua 3.531 ore pe zi In zilele insorite functioneaza la putere maxima 6.16ore pe zi In cea mai buna zi am avut o functionare la putere maxima de 6.66 ore pe zi Folosind datele de mai sus oricine isi poate calcula pentru orice putere instalata in panouri cata energie va putea produce. De exemplu, luam 1kW instalat in panouri media pe an o sa fie de 3.53kWh pe zi in zilele insorite productia va fi de 6.16kWh pe zi in cea mai buna zi productia va fi de 6.66kWh pe zi media pe tot anul va fi de 1270kWh Daca ai folosi toata acesta energie; avand in vedere pretul unui kWh la furnizor de 0.584lei/kWh, economia va fi de 741lei/an Atentie, valorile obtinute sunt pentru panouri monocristaline de 235W, in primii 2 ani de viata a acestora, montate in pozitia ideala, intr-un loc potrivit, situat in centrul tarii. Montarea pe acoperis la alte unghiuri fata de cel ideal va produce o scadere a valorilor de mai sus. Datele obtinute nu contin pierderile pe cabluri si de conversie a energiei. Masuratorile sunt facute pe partea de DC direct la iesirea stringurilor Daca cineva mai are date de la alte instalatii din alte zone am putea deschide un topic si ajunge la niste medii pe zone ale tarii Link spre comentariu
BazsoDombiAndras Postat Aprilie 8, 2015 Autor Partajează Postat Aprilie 8, 2015 Eu pentru calcul am folosit un calculator online care mi-se pare excelent: http://www.solarelectricityhandbook.com/solar-irradiance.html Contine mai toate orasele mari din Romania, iar daca nu locuiti intr-un astfel de oras, se poate calcula cu orasul cel mai apropiat. Atentie, valorile de kWh/zi care sunt afisate de acest calculator se refera la iradiatia solara pe m2, nu la energia produsa de panouri. Aceasta valoare trebuie inmultita cu procentul de eficienta al panourilor. De exemplu la monocristaline acest coeficient este de aproximativ 0.17. Valoarea astfel obtinuta se refera la panouri cu arie totala a celulelor de 1 m2. Daca aveti panouri mai mari sau mai mici, calculati conform. Imi place ca se pot calcula valorile pe fiecare luna si cu orientari diferite ale panourilor fata de Sud si fata de verticala. Se vede foarte frumos ca productia de vara este de aproximativ 2.5-3 ori mai mare decat cea de iarna (in cazul mediu). Link spre comentariu
albasete Postat Aprilie 8, 2015 Partajează Postat Aprilie 8, 2015 741 lei economisiti intr-un an...si asta intr-o zona a tarii cat mai insorita...Daca toata investitia in sistemul solar costa - sa zicem 10000 lei, atunci cu economia de 741 lei/an, cam in cca. 13 ani se amortizeaza, asta fara sa mai punem la socoteala inlocuirea acumulatorilor, eventual poate si a unui panou solar sau chiar 2. Link spre comentariu
BazsoDombiAndras Postat Aprilie 8, 2015 Autor Partajează Postat Aprilie 8, 2015 Pentru mine este 100% clar ca atat timp cat vor fi acumulatori in sistem, investitia nu va putea fi recuperata niciodata. Ba chiar, peste 30 de ani voi fi platit cel putin dublu fata de cat as fi platit catre reteaua nationala pentru aceeasi cantitate de energie electrica. Asta pentru ca bateriile sunt extrem de scumpe (mai scumpe decat panourile) si pedeasupra trebuie inlocuite cam odata la 5 ani (in cazul in care avem grija de ele, altfel si mai repede). Deci practic in 30 de ani trebuie ca omul sa cumpere cam 6 seturi de baterii... o gramada de bani. In cazul in care bateriile nu sunt reciclate cum trebuie, atunci mai eliminam si aspectul ecologic al sistemului fiiindca o singura baterie nereciclata face mult mai mult rau mediului decat poate compensa toata electricitatea produsa de panouri in timpul vietii lor. Si uite asa ajungem la concluzia ca solutia buna ar fi cea care exista mai prin toate tarile normale, de a pune energia produsa de panouri inapoi in reteaua nationala in loc de baterii. Dar pentru asta exista discutie separata unde s-a dezbatut in detaliu http://www.elforum.info/topic/97599-punerea-energiei-electrice-inapoi-in-retea/ Link spre comentariu
BazsoDombiAndras Postat Aprilie 9, 2015 Autor Partajează Postat Aprilie 9, 2015 Am gasit o pagina foarte utila care ajuta la determinarea sudului real (important pentru orientarea panourilor) fara a fi nevoie sa iasa omul cu parul la amiazi sau cu busola: http://suncalc.net Link spre comentariu
BazsoDombiAndras Postat Aprilie 10, 2015 Autor Partajează Postat Aprilie 10, 2015 Voi cum realizati atasarea firului de impamantare la ramele panourilor fotovoltaice? Eu pana acum m-am gandit sa strang firul la rama panoului cu suruburi, dar se pare ca exista 2 probleme majore cu aceasta metoda: 1. Ramele panourilor sunt realizate din aluminiu anodizat, care nu face contact bun. Se pare ca trebuie neaparat penetrat stratul anodizat si facut contact direct cu aluminiul crud. 2. Ramele panourilor sunt din aluminiu, firul de impamantare din cupru. Cele doua materiale nu se suporta si formeaza un strat de coroziune galvanica intre ele. Trebuie cumva separate cu otel inoxidabil. Exista ceva dispozitive speciale prin care se fixeaxa firul de impamantare la rame? Sau cum se face? Multumesc! Link spre comentariu
albasete Postat Aprilie 10, 2015 Partajează Postat Aprilie 10, 2015 (editat) Firul de cupru se poate cositori, astfel se previne coroziunea. Daca rama panoului are o zona care permite practicarea unui orificiu pentru a introduce un surub, se gaureste in acel loc, se smirgheluieste , intruducem surubul cu o saiba plata la hexagon, apoi firul de cupru (cositorit inainte) si strans cu piulita prevazuta cu saiba plata si Grower. Eu unul asa a-s proceda. Sau, daca sunt mai multe panouri pe o rama (nu ma refer la rama panoului , ci la rama/cadrul pe care urmeaza a fi fixate panourile) , conectat fiecare panou la rama si apoi din rama conectata impamantarea. Nu stiu cand mai "intru" pe aici, asa ca va doresc Paste Fericit, sanatate si toate cele bune ! Succes ! Editat Aprilie 10, 2015 de albasete Link spre comentariu
BazsoDombiAndras Postat Aprilie 10, 2015 Autor Partajează Postat Aprilie 10, 2015 Multumesc colegu, albasete! Va doresc si eu Paste Fericit la toti si numai bine! Din pacate trebuie sa impamantez ramele panourilor, nu pot folosi structura care le tine, pentru ca acea structura am facut-o din corniere din fier si a trebuit sa vopsesc toata structura, ca sa nu rugineasca. Link spre comentariu
albasete Postat Aprilie 10, 2015 Partajează Postat Aprilie 10, 2015 Se poate gauri structura unde-ti vine mai bine , iar dupa conectarea panoului la structura, se poate revopsi surubul de conectare, eventual se poate acoperi surubul si portiunea de fir cu chit siliconic rezistent la apa, din acela folosit in medii umede (in general la chiuvete, cazi, etc.) pentru a preveni rugina. Din poza reiese ca ai imbinari cu suruburi. Poti conecta panourile la unul din acele suruburi. Nu vad unde ai putea sa te conectezi la panou, nu cred ca ai unde sa dai gaura pentru surub.Sau are fir separat pentru impamantare ? Link spre comentariu
BazsoDombiAndras Postat Aprilie 10, 2015 Autor Partajează Postat Aprilie 10, 2015 (editat) Fiecare panou este prins cu 6 suruburi la structura de fier. Acele 6 suruburi sunt mai lungi decat grosimea ramei + grosimea fierului, deci pot face un "nod" din firul de impamantare in jurul surubului. Planul curent este sa pun nodul pe surub pe partea unde este fierul vopsit, nu unde este rama panoului. Astfel evit contactul cuprului cu aluminiul, dar contactul electric se face intre rama si firul de impamantare prin surubul de prindere. Mai ramane sa gasesc o solutie la indepartarea stratului anodizat in jurul capului surubului. Cam greu cu smirghelul pe acolo. Ideal ar fi sa gasesc ceva saiba cu dinti, care se infige in rama panoului cand se stange piulita pe surub... Editat Aprilie 10, 2015 de BazsoDombiAndras Link spre comentariu
albasete Postat Aprilie 10, 2015 Partajează Postat Aprilie 10, 2015 Atunci incearca sa zgarii cu un obiect ascutit de jur imprejur unde vine firul pe surub.(daca ai loc.) Se gasesc saibe tip"papuc" pentru conectarea firului, de dimensiuni mai mari. Totusi, cositoreste firul de cupru unde vine pe surub. Link spre comentariu
BazsoDombiAndras Postat Aprilie 10, 2015 Autor Partajează Postat Aprilie 10, 2015 (editat) Da, m-am gandit la papuc, dar nu prea merge fiindca vreau sa leg firul la 3 suruburi (pe o latura verticala a panoului), si oricum papucul merge doar le capatul firului. Voi incerca sa-l cositoresc. Sper sa mearga, fiindca am aparat de cositorit de 48W iar acesta este un fir de 10 mm2, poate ca se va disipa caldura prea repede. Cand am prelungit un fir de 6 mm2, nu a facut fata celor doua fire de 6 mm2 legate impreuna. A trebuit sa aplic un truc invatat pe net, de a inveli firele de cupru in cositor, apoi in folie de aluminiu si sa aprind o flacara sub ele. aluminiul are rolul de a proteja cuprul de oxidare de la flacara. A iesit destul de OK, poate nu chiar perfect, dar destul de bine. Editat Aprilie 10, 2015 de BazsoDombiAndras Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum