Vizitator viobio Postat Februarie 28, 2015 Partajează Postat Februarie 28, 2015 (editat) Legat de PSFDacă o sa vrei curent mai mic prin tuburi,o sa muti Raa în alta parte,cu deteriorarea sunetului,în special ca bas și putere.Legat de variația consumului, în foile de catalog pt EL34,e scris foarte lizibilConexiune triodaUa 400v Raa 5kIa(0) 2X65maIa(max.signal) 2X71ma O variație a consumului de 6ma, intre minim și maxim,credeți ca influențează sunetul??În lucrul cu tuburi,sunt date stricte,care trebuiesc respectate,altfel avem toate șansele sa mergem din eșec în eșec,valorile tensiunilor și curenților nu se aleg după ureche sau sa funcționeze tuburile calde/reci,valorile se aleg după specificațiile tuburilor.Părerea mea este ca sunteți pe un drum greșit.O zi frumoasa și succes în acest proiect. Editat Februarie 28, 2015 de viobio Link spre comentariu
Bloodmist Postat Februarie 28, 2015 Autor Partajează Postat Februarie 28, 2015 Da, sunt de acord si voi incerca sa tintesc spre valorile date de producator. Insa daca tuburile nu vor agrea curentul va trebui sa trec la negativare automata. Am incercat sa fiu pregatit pentru situatie folosind negativare mixta... Multumesc, o zi frumoasa si dvs ! Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 28, 2015 Partajează Postat Februarie 28, 2015 Negativarea fixa, automata sau mixta stabileste bias-ul tubului prin modificarea valorilor Rk sau -Ug asa ca nu prea conteaza metoda folosita, se poate folosi in timpul testelor o tensiune de negativare reglabila pt comoditate si apoi se poate inlocui cu o negativare automataExista justificari de ordin practic la alegerea tipului de negativare ce tin cont de topologia schemei sau stabilitate dar acestea sint amanunte , cel mai important lucru de stabilit este PSF si Ra Link spre comentariu
Bloodmist Postat Februarie 28, 2015 Autor Partajează Postat Februarie 28, 2015 Exista justificari de ordin practic la alegerea tipului de negativare ce tin cont de topologia schemei sau stabilitate dar acestea sint amanunte , cel mai important lucru de stabilit este PSF si Ra Da, sunt partial de acord insa exista si justificarea ca efectiv suna diferit si este ceva ce am verificat de mai multe ori ca sa fiu sigur. Stabilind acelasi PSF folosind evident aceleasi trafuri deci acelasi Raa distorsiunile par sa creasca in cazul negativarii automate (dpdv al urechii). Unii vorbesc aici despre cresterea distorsiunilor de intermodulatie (IMD) dar neavand vreun echipament pentru a masura distorsiunile nu pot sa fiu de acord sau impotriva.... Ar mai fi considerentul tensiunii care cade pe rezistentele din catod dar asta conteaza mai putin avand in vedere ca nu urmaresc o putere utila anume. Ce am observat (desigur a fost vina mea ca am facut asa, cum a spus si Viobio) negativarea automata cu atat mai mult nu merge daca se tinteste o clasa AB mai "rece", pt ca rezistentele automat vor fi de valoare mai mare si condensatorii aferenti se incarca mult mai usor, mutand PSF si mai mult spre clasa B si deci cresc si distorsiunile, posibil motivul pentru care mi s-a parut ca "suna rau" negativarea automata. Dar punand totul cap la cap m-am lamurit ca nu este dupa voia mea si trebuie sa urmez niste principii elementare, iar asta este tot meritul vostru, cei care mi-ati raspuns. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 28, 2015 Partajează Postat Februarie 28, 2015 @Bloodmist, evident ca pot aparea diferente de sunet dar, se fac citeva erori in legatura cu folosirea comparativa a cele doua tipuri de negativare , pentru pastrarea constanta a PSF, tensiunea anodica trebuie modificata pentru a compensa caderea de tensiune pe Rk , in plus reactanta capacitiva a condensatorului de decuplare trebuie calculata exact pentru asigurarea frecventei inferioareDaca se asigura un PSF identic ambele variante vor avea exact acelasi THD si TID deci diferentele de sunet vor fi nule insa asa cum am mai spus se alege solutia convenabilaAcum legat de afirmatia ca rezistorul de valoare mai mare determina incarcarea mai rapida a condensatorilor si muta PSF spre clasa B este cum este... Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 28, 2015 Partajează Postat Februarie 28, 2015 (editat) Domnilor negativarea automată se utilizează cu precădere în clasaA-A1 cfg SE , clasaA push-pull sau AB1(push-pull).Negativarea fixă se poate utiliza în clasa A(A1) cu condiţia unei disipaţii anodice 70%din Pda_maxim admisă tot negativarea fixă se utilizează în clasa AB2/B push-pull sau clasaA-A2 cfg SE cu condiţia de disipaţie anodică expusă(70%din Pda_maxim admisă). Editat Februarie 28, 2015 de Vizitator Link spre comentariu
sebi_c Postat Martie 1, 2015 Partajează Postat Martie 1, 2015 AB poate fi cu negativare automata sau fixa,la negativare automata, cam cit variază consumul în cazul de fata?? Variaza mai putin la negativare automata, dar este totusi o variatie la Pmax este evidenta. Variaza mai putin pt. ca PSF este variabil, astfel apare si o reactie negativa, cel putin la frecvente foarte mici si la curent continuu. Link spre comentariu
Bloodmist Postat Martie 1, 2015 Autor Partajează Postat Martie 1, 2015 Variaza mai putin pt. ca PSF este variabil, astfel apare si o reactie negativa, cel putin la frecvente foarte mici si la curent continuu. Fiind si motivul pt care gasesc greu de crezut ca cele 2 tipuri de negativare se comporta identic, si implicit "canta" la fel asa cum spun unii... Dar ce stiu eu, sunt inca incepator. Link spre comentariu
sebi_c Postat Martie 1, 2015 Partajează Postat Martie 1, 2015 (editat) Citez: "pentru ca trioda e trioda, adica stim de ce!" ... Nu stiu de ce trioda e...trioda. ... Daca privesti caracteristicile de iesire ale unei pentode si ale unei triode ai sa vezi un comportament total diferit! La trioda, variatia curentului anodic la un Ug dat (parametru) cu tensiunea este importanta. Cu cat miu este mai mare, cu atat curba de variatie este mai paralela cu ordonata (Ia). Asa ca, te rog sa-ti imaginezi ca ai o trioda cu o valoare a Ug data iar cand modifici Ua intr-o gama f. mica (cativa volti), vei obtine o variatie brutala a curentului anodic. Daca vei face acelasi lucru la o pentoda vei observa ca curentul anodic variaza putin cu variatia tensiunii anodice la un Ug dat, sa zicem intre 50..300V, adica zeci de volt. In concluzie, pentoda se apropie f.mult de o sursa de curent comandata, iar trioda este mai degraba o sursa de tensiune comandata, cu atat mai evident cu cat miu este mai mare. Observatiile privind trioda sunt valabile la Ug negativ! Cu curenti de grila, comportamentul este hibrid, ceva care se duce spre pentoda, dar nu intratata de a fi ca o pentoda. Asa ca, pentoda este mai imuna la variatiile tensiunii de alimentare, pe cand trioda este foarte sensibila, mai ales daca miu este mare. In schimb, daca utilizam trioda in configuratii diferentiale (long tail, etc.) vom observa ca nu mai are dependenta de tensiunea de alimentare, pentru ca asta e calitatea etajului diferential, adica de a fi imun la perturbatiile de mod comun si la variatia tensiunii de alimentare. Si acesta este un motiv care-mi motiveaza placerea de a utiliza etajele diferentiale. Editat Martie 1, 2015 de sebi_c 1 Link spre comentariu
mila Postat Martie 1, 2015 Partajează Postat Martie 1, 2015 multumesc(multumim ) Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 1, 2015 Partajează Postat Martie 1, 2015 Fiind si motivul pt care gasesc greu de crezut ca cele 2 tipuri de negativare se comporta identic, si implicit "canta" la fel asa cum spun unii... Dar ce stiu eu, sunt inca incepator.[/sigur ca da, , ai dreptate cind spui ca esti incepator dar gasesti ca este greu de crezut, o fi experienta incepatorului ?quote] Link spre comentariu
Bloodmist Postat Martie 1, 2015 Autor Partajează Postat Martie 1, 2015 (editat) Multumim Sebi_C pentru explicatie. Am citit asta si pe diverse pagini dar se pare ca nu toti sunt de acord... nu stiu de ce.Popa Mariu, nu stiu daca apreciez ironia da nu asta era ideea. Ideea era ca pur si simplu nu am putut sa obtin acelasi rezultat incercand cele 2 metode pe rand, stabilind desigur acelasi curent anodic. Editat Martie 1, 2015 de Bloodmist Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 1, 2015 Partajează Postat Martie 1, 2015 @Bloodmist, repet nu poti stabili o analogie intre cele doua metode fara a avea aceleasi conditii, curentul anodic poate fi identic dar fara compensarea tensiunii anodice, dreapta de sarcina va fi diferita iar in lipsa unui aparat de masura THD , TID sau de faza afirmatile de genul ca suna' sint cum sint... Nu am intentia sa i-ti demonstrez ceva dar te rog doar sa fi atent doar la situatiile diferite, intelegi ce vreau sa spun ? Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Martie 2, 2015 Partajează Postat Martie 2, 2015 Variaza mai putin la negativare automata, dar este totusi o variatie la Pmax este evidenta. Variaza mai putin pt. ca PSF este variabil, astfel apare si o reactie negativa, cel putin la frecvente foarte mici si la curent continuu.La negativare automata, variația este de doar 24ma pentru ambele canale,aceasta variație poate fi susținută cu brio de sursa de alimentare, fără stabilizare,dacă vrem sa fim mai catolici decit Papa, sa stabilizeze sursa,sunt curios cu ce tranzistori, trebuie sa livreze cam 400ma stabilizati. Eu vreau sa vad finalitatea acestui proiect, ceva curios pentru mine?!Se dorește un amp best the best, deja sunt doua probleme majore, tuburi EL34 probabil uzate sau cu emisia redusa,transformatoare de ieșire care nu se "pupa" cu Raa-ul cerut de schema. Link spre comentariu
Bloodmist Postat Martie 2, 2015 Autor Partajează Postat Martie 2, 2015 Foarte simplu, daca e sa stabilizam, se vor folosi IRF840, cate unul pentru fiecare canal. Mai mult de atat nu vad ce as putea sa cer de la un tranzistor. Nu se doreste un amp "best the best" pentru inceput, ci doar sa functioneze. Cine doreste si are buzunarul larg poate sa experimenteze pe tuburi noi. Eu prefer sa o fac cu tuburi folosite pe care le iau foarte ieftin. Ok daca functioneaza macar acceptabil pun ban la ban si o sa iau si noi. E greu de inteles? N-as vrea sub nici o forma sa stric vreun tub nou pt ca nu se stie niciodata ce poate merge gresit.Si mai precis in ce mod nu se "pupa". Ca sa se "pupe" cu schema, lasand la o parte rezistenta serie din reactia negativa care va trebui eventual schimbata, trebuie ajustat de asa natura PSF. Iar ca o paranteza, sa fim seriosi, de cantat canta oricum cu 8K a-a in loc de 10K a-a chiar si daca nu modificam nimic. Daca vrem perfectiune ajustam. In primul rand ideea este sa functioneze. Restul inclusiv tuburi noi vin pe urma. Si veti vedea si finalitatea, nu va faceti griji in privinta asta, chiar daca am foarte putin timp pentru a lucra la el.Imi dau seama ca (de fapt mi-am dat seama mai demult), considerati constructia de asemenea circuite ceva oarecum elitist si "de nisa" dar nu e chiar asa. O sa vedeti ca functioneaza si chiar bine. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum