Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Laminator pentru transferul tonerului pe cablaj

roscatu

Postări Recomandate

iarasi.. inca un adept al fierului:

Cateva ponturi:

Indiferent ca incerci cu fier, cuptoare de imprimanda laser - modificate etc hartia conteaza foarte mult.

O hartie buna trebuie sa fie lucioasa dar nici chiar ca hartia fotografica (super glossy). Totodata sa fie subtire. Cu cat hartia e mai groasa cu atat este mai greu de transferat caldura prin ea intr-un mod cat de cat controlabil.

Cand lucrezi cu fierul, hartia trebuie cat mai bine fixata de cablaj (banda izolatoare pe toate lateralele). Prima aplicare a fierului trebuie sa fie perfect verticala si apoi sa presezi foaia peste cablaj cateva secunde. Abia apoi poti incepe cu miscarile orizontale - gen "calcat" cu fierul. Daca incepi direct cu calcatul risti sa deplasezi foaia cu toner fata de cablaj si sa strici unele trasee apropiate sau pad-uri.

Iarasi, imprimanta trebuie sa printeze cablajele neaparat in negru. Cat mai inchis. Pentru a economisi toner unele imprimante au un mod economic ce transpune pe hartie un neam de gri suficient de convingator ca "negru". Gri inseamna pur si simplu depunere de toner la densitate mai mica pe o suprafata. Dezactiveaza astfel de moduri din setarile imprimantei iar in programul ce-ti face cablajele, sa zicem eagle, ai sa gasesti setari sa printezi "solid black" sau chestii de genul.

Eu folosesc un fier de voiaj Philips, micut, de vreo 700W. Am vazut ca cu fiarele mari la temperatura ridicata tind sa ard hartia. Cand n-am hartie lucioasa de care imi trebuie (nu gasesc uneori la librarii) folosesc unele din pliantele de prin posta, din cele care sunt facute pe hartie lucioasa mai subtire. Pur si simplu printez peste ele si transfer cum as face cu o foaie normala.

traseele se corodeaza sub toner pentru ca ori ai depunere de toner prea mica pe cablaj (hartie naspa, toner putin, toner slaba calitate - am mai patit cu unele refill-uri) ori temperatura n-a fost suficient de mare la nivelul cablajului cat sa fixezi bine tonerul pe cupru. 

Editat de matzah
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• roscatu

6

• miron1947

4

• JBC

2

• loleksibolek

2

Top autori în acest subiect

Avantajele unui laminator sunt evidente (temperatura si presiune constanta), dar nu orice laminator e bun.

In primul rand trebuie sa aiba loc placa printre role. Trebuie modificata (marita) temperatura si eventual micsorata viteza.

Laminatoarele din plastic nu sunt bune ca nu rezista la modificarea de temperatura, trebuie un laminator metalic.

Si eu am in vedere sa modific un astfel de laminator dar doar daca il gasesc f. ieftin. 

Link spre comentariu

Exista lamintoare care acepta grosimi mai mari din fabrica. In speta fara modificari poti trece o foia de cablaj de 1,5mm prin ele. Acum nu gasesc link . Am vazut odata de mult asa ceva pe un site dar nu stiu unde. Nu prea greez idea modificarii. Nu cred ca e posibila la orice tip. Ar trebui sa il demontezi sa te uiti in el sa vezi ce se poate face. dar nu cred ca te lasa nimeni sa faci asa ceva.

Cu fierul de calcat merge dar trebuie mina si atentie mare . Presiune prea mica nu depune tonerul, prea mare striveste traseele. Am incercat si merge multumitor ,dar posibiliatea de a gresi e destul de mare. totusi din experient mea trasee sub 0,35mm nu mi-au iesit perfect.

Mai exista posibilitate de a folosii o presa cu placi calde termostatate. Iti trebuie ceva dotare sa face asa ceva. De cumparat nu prea merita ca e destul de scumpa.

Eu am folosit folie transparenta de mylar pentru imprimanta cu laser .Merge foarte bine. Exista si una cu o fata semimata. E cea mai buna, tonerul adera perfect .Dar  e mai greu de gasit . Folia asta nu e asa de scumpa .

Editat de cristian1961
Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...
Vizitator Gusty2015

Salut,

Astazi vreau sa readuc si eu in discutie, problema cu Laminatorul A4.Poate intre timp, s-a mai ocupat cineva de "unealta asta".

Eu doresc sa stiu daca este cineva care a construit un astfel de laminator, cu urmatoarele optiuni:

- Accepta circuite de grosime variabila ( 0,8...1,00....1,5mm...)

- Are posibilitatea de a varia temperatura de lucru intr-o anumita gama, astfel incat sa se preteze atat la " metoda de transfer toner", cat si la fixarea solder-mask-ului ( ma refer la folii ).Gama de temperatura nu ar fi mare ( sunt destul de apropiate ).

Daca este un "cutezator" care a incercat asa ceva, poate ne da ceva sfaturi.Eu unul nu am gasit in comert ceva care sa raspunda la ambele conditii ( inclusiv a unui pret acceptabil).

Astept sfaturi.

Gusti.

Link spre comentariu

Salut,

Acum ceva timp pe pagina celor de la Pulsar era o recomandare pentru un laminator de care erau foarte incantati. Se putea comanda de undeva din Canada parca.

Dupa multa cautare am reusit sa identific acel laminator si pe Aliexpress. Si evident l-am cumparat.

M-a costat cca 120USD cu tot cu transport dar merita.

Caracteristici:

- reglare temperatura pana la 200C cu afisare pe digiti cu 7segmente.

- control motor inainte/inapoi;

- carcasa integral metalica;

- 4 role de silicon de cca 3cm diametru;

- incalzire IR;

- mecanica din metal si nu plastic;

- se regleaza presiunea intre rolele de silicon din 4 suruburi (sunt tensionate cu arcuri) care se gasesc in partea inferioara.

Singura chestie care ma deranja era cablul de alimentare. Era prea subtire si l-am schimbat cu un cablu cu 3 fire (1.5mm^2 sectiune) schimband cu acea ocazie si stecherul.

Sunt foarte multumit de el. A ... si este A3.

Intre timp vad ca s-a scumpit si la acelasi pret se poate comanda doar unul A4 si varianta cu afisaj analogic.

Uite ca l-am gasit pe chinezul de la care am cumparat laminator-ul. Si este fix modelul pe care l-am cumparat si eu.

http://www.aliexpress.com/item/A3-laminator-hot-and-cold-lamintor-laminating-machine-320-hot-laminator-hot-machine/1132403711.html

LE: chiar daca scrie ca nu intra decat materiale de max 1mm, nu este adevarat. Tot ce trebuie este sa slabiti eventual suruburile de tensionare a rolelor si intra fara probleme si materiale cu grosime 1.7mm.

LLE: vad ca este si pe la noi o varianta mai "cheala": http://www.compari.ro/aparat-de-laminat-c4088/unitec/fgk-320-p73121690/

Temperatura pentru transfer toner este undeva la 175C (toner HP) si ceva mai mare pentru toner Samsung.

Temperatura de laminare a solder mask film si a dryfilm photoresist este undeva intre 105 ... 110C.

Asa ca temperaturile pentru cele doua aplicatii nu sunt prea apropiate.

Editat de mars01
Link spre comentariu
Vizitator Gusty2015

Salut mars01,

Mersi ptr. indicatii.Esti printre putinii care au reusit sa-si achizitioneze asa ceva. Multi nu erau multumiti de grosimile acceptate.

Vad ca acolo este acum la pretul de 143,75$ total.Asta este cel pe care l-ai luat? 

Mai sunt alte taxe? Eu nu am cumparat de la" exterior" nimic.Cine ti-o livreaza :posta, curier....?

Te rog, lamureste-ma cum fac comanda, plata,( pasii de urmat).Chiar" mi s-a pus pata" pe o unealta din asta.:)

La gama de temperaturi , ma referam la faptul ca un ecart de 110----175C este relativ mediu( ptr. mine).

Multumesc inca o data ptr. promptitudine, si astept cu nerabdare, si lamuririle solicitate.

O zi buna!

Gusti.

Link spre comentariu

Salut,

Produsul comandat de mine este fix cel din link-ul aliexpress pe care l-am postat anterior. Cel cu afisaj cu LED-uri rosii.

Pretul la care l-am comandat eu era mai mic, cum spuneam s-a scumpit intre timp. Si da este la 143.75USD din cate vad si eu.

Taxele care ar mai fi de platit sunt ... TVA-ul la valoare. Putem detalia pe privat.

Produsul va fi livrat in tara de Posta Romana si avand in vedere ca se va plati totusi ceva TVA (desi cu Posta Romana te poti astepta sa nu ceara nimic si sa scapi) va sosi la Oficiul Postal cu vama cel mai apropiat.

De ex in Bucuresti coletele cu plata vama ajung la OP6, Calea Vacaresti 203.

Comanda se face din contul Aliexpress. Mai intai se creaza un cont Aliexpress. Dupa ce ai acel cont, fiind logat in contul tau, intri pe link-ul pe care ti l-am dat si adaugi in cos o bucata laminator. Apoi mergi in cosul tau si plata se face cu cardul.

Banii intra intr-un cont al Aliexpress si sunt livrati vanzatorului doar dupa ce confirmi tu ca ai primit produsul si esti multumit. In cazul nefericit ca produsul nu ajunge sau este stricat in transport, poti deschide o disputa si sansele sunt mari sa iti recuperezi banii.

In cazul in care aplici un film soldermask, daca temperatura este mai mare de 115C pot aparea probleme. Iar daca folosesti o temperatura de 170C .... cred ca o sa strici si laminatorul pentru ca ramane film topit pe role. Asadar diferenta de 60C este "imensa".

Oricum, atunci cand faci laminarea, sa folosesti intotdeauna un suport de hartie. Adica pui hartie si sus si jos iar intre ele pui ce vrei sa laminezi. Acest lucru pentru a proteja rolele de silicon.

Inainte de a comanda, incearca sa vezi daca nu cumva vanzatorul mai lasa la pret. Negociaza cu el si stabileste exact conditiile de livrare.

Eu mi-as lua si niste role de rezerva.

LE: si inca ceva. Mama mea si-a laminat niste icoane cu el. Cand a ajuns acasa la ea a laminat cu laminatorul ei si a observat o diferenta foarte mare. Cu laminatorul cumparat de mine, laminatele erau mai clare, transparente. Cred ca era din cauza ca setasem temperatura putin mai sus. Asta ca o nota vis-a-vis de calitate.

Carcasa de metal este cam din topor si nu este rafinata ca design (mai degraba patratoasa) dar isi face treaba si este solida.

Editat de mars01
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări