Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa Forward pentru inlocuirea acumulatorilor la masinile de gaurit cordless

Postări Recomandate

Ai folosit pentru inductia maxima 0,18, eu folosesc 0,25 in calcule. Pentru aceasta inductie, la 60 kHz, numarul de spire in primar este de 66.

In afara de mai multa sarma folosita, in cazul tau nu se intampla nimic. Marind inductia, cresc pierderile in miez, dar cand am realizat sursa nu am urmarit ca randamentul per ansamblu sa fie cat mai mare. De fapt am sarit peste acest calcul! Cert este ca miezul nu se incalzeste si nici nu a intrat vreodata in saturatie incat sa arda finalul, chiar daca s-a blocat burghiul sau surubul.

Editat de CIBY2
Link spre comentariu

Am folosit miezuri recuperate despre care nu aveam date si am luat in calcul diferite valori ale inductiei, dar niciodata mai putin de 0.22. Miezurile din sursele de calculator, ce livreaza 3-4 sute de wati chinezesti, merg fara probleme la o sursa de 2 sute reali. EI33 este foarte bun, cu conditia  sa nu doresti mai multe infasurari in secundar, ca nu prea incap in fereastra. La alimentatorul prezentat am folosit ETD34 ca-l aveam prin cutii, cumparat pentru o aplicatie, dar cum aveam o obligatie fata de proprietarul utilajului, l-am folosit fara regrete. Nu este alegerea perfecta, datorita amprentei mari pe cablaj, ceea ce inseamna mai putin spatiu pentru restul. Tot mai OK este EI33. Daca as avea si eu o sursa de surse de calculator defecte, ce bine ar fi!

Editat de CIBY2
Link spre comentariu

Tot mai OK este EI33. Daca as avea si eu o sursa de surse de calculator defecte, ce bine ar fi!

Pot oferi 3-5 buc dar numai la domiciliul meu---langa metrou C. Costian.

Link spre comentariu

Daca tot vorbim despre EI33 recuperate din surse ATX atunci ar fi bine de mentionat faptul ca pentru inductie de 0,25T si 60khz, pierderile sunt de ceva mai mult de jumatate de W/cm^3, ceea ce este enorm dupa orice standard, daca mai puti si pierderile in cupru ( ca vrei nu vrei, loc de bobinat este foarte putin la EI33 si deci pui sarma subtire ), rezulta un randament al trafului foarte scazut... Si inca ceva, daca traful nu se satureaza in gol, atunci este practic imposibuil sa se satureze in sarcina indiferent cat de mare ar fi aceasta, nu miezul suporta curentul de sarcina ci cuprul...

Link spre comentariu

Corect!

E40 sau EI40 ar fi fost mult mai bune, iar amprenta carcasei pe cablaj ar fi fost mai mica decat in cazul ETD-ului 34.

Cat despre randament si pierderile in cupru, in cazul acestor masini de gaurit, la utilizare normala motorul consuma in sarcina undeva la 7-8A, depinde de tensiunea de alimentare. In cazul blocarii mandrinei, curentul sare de 15A, dar de limitare are grija UC-ul.

Vrem nu vrem, trebuie sa facem compromisuri. Un traf mai mic va fi mai solicitat decat unul mai mare, iar cresterea pierderilor, fie in miez, fie in cupru, este inerenta.

Este o vorba ce se potriveste aici, "Si cu ea in fund si cu sufletul in rai, nu se poate"!

Miticamy, vrei sa spui statia Costin Georgian, fosta Statia Muncii, cea de pe B-dul Basarabia, la intersectia cu Lucretiu Patrascanu?

Editat de CIBY2
Link spre comentariu

Cumnatul locuieste acolo. Balconul lui are vedere in curtea fostei fabrici de paine, Titan. In principiu ma intereseaza si o sa te anunt cand trec prin zona pentru a stabili o intalnire.

Si ca sa nu trecem peste amintiri, prin '83 am fost cazati la Liceul FRB pe Lucretiu si eram in distributia unui spectacol pe stadion, de 23 august. Pe partea dreapta a bulevardului Muncii, in zona fabricii de paine, erau case. Acolo am vazut smochini de 25-30 cm grosime in curtile oamenilor. Unde este acum iesirea de metrou dinspre Basarabia, erau niste copaci de vreo 80-90 cm in diametru si vreo 20m inaltime, la a caror defrisare am asistat. Se pregatea locul pentru marile realizari ale "epocii de aur"! M-a apucat melancolia!

Editat de CIBY2
Link spre comentariu

Am rezolvat problema!!!!! Dioda din L1 se strapungea nu din cauza trafului, ci din cauza condului de 1n/1000V, cred ca era in scurt si mi-a dat multe batai de cap, dar am rezolvat pana la urma. Asa se intampla daca esti amarasteanu si folosesti doar piese din recuperari, nu face timpul pierdut cat fac piesele :rade: . Acum functioneaza sursa... boboc.

Link spre comentariu

Am rezolvat problema!!!!! Dioda din L1 se strapungea nu din cauza trafului, ci din cauza condului de 1n/1000V, cred ca era in scurt si mi-a dat multe batai de cap, dar am rezolvat pana la urma. Asa se intampla daca esti amarasteanu si folosesti doar piese din recuperari, nu face timpul pierdut cat fac piesele :rade: . Acum functioneaza sursa... boboc.

Bine ca s-a rezolvat. Dar totusi este ilogic. Daca acel condensator, din snuberul MOS-ului final ar fi fost in scurt, sursa nu ar fi functionat de loc. Efectiv, ar fi suntat finalul prin dioda si rezistentele de 47 ohmi si ar fi ars siguranta din alimentare.

Editat de CIBY2
Link spre comentariu

Exact la asta m-am gandit si eu, si de asta acel cond a fost ultimul pe care l-am schimbat, cum l-am scimbat cum a functionat normal. Ma gandesc ca o fi fost in scurt, dar posibil sa nu fie sau sa nu mai fi avut 1n, habar n-am  :84  Traful l-am eliminat din ecuatie pentru ca l-am testat pe prima sursa si era bobinat bine, asa ca au ramas restul pieselor sa le iau la puricat. In fine.......e bine cand se termina cu bine

Din pacate condensatorii nu am cu ce sa ii masor, nu am decat multimetru si de cateva zile frecventmetru, dar un LC-metru este pe lista de prioritati

Editat de dacianu11
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări