Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa Forward pentru inlocuirea acumulatorilor la masinile de gaurit cordless

Postări Recomandate

Am realizat sursa pentru bormasina (acumulatorii si-au dat duhul demult.), dupa cum se vede din poza e realizata din recuperari (majoritatea, inclusiv integratele). Traful nu e cel din schema, dar are aproximativ aceeasi suprafata (fiecare strat e izolat, dar nu l-am facut cu carton pe capete - data viitoare, sarma am pus de 3x0,2 in primar si cam de 2 in secundar (e litzwire recuperat, nu am avut cum sa-l masor), dioda de redresare din primar este BY329X-1500 (am pus una mai mare urmare sugestiilor - recuperata dintr-un monitor), mosfetul e tot recuperat de acolo, diodele de redresare din secundar dintr-o sursa atx. Dar important ca merge.

Multumiri inca o data lui CIBY2  (sursa este super ok, cea cu TOP mi-au iesit peri albi jumatate de an, sunt foarte pretentioase cu transformatoarele)

Posted Image

Link spre comentariu

Multumesc, a mers din prima (am bagat la cap fazarea si rezistoarele de 47 ohmi de 5w), mosfetul e parca 3523 toshiba (cam 8-9A recuperat dintr-un monitor sony mare, dar cred ca o sa mearga orice mosfet cu parametrii minimali ceruti din schema). Siguranta de protectie e de 2A (asta am gasit prin piese), dar cu prima ocazie o schimb (adica sa se arda  :rade: ), sper ca nu.

Link spre comentariu

Daca este vorba despre 2SK3523 nu este bun. Are Vds doar de 500V, iar tensiunea intre drena si sursa la topologia forward este 2xUi, adica poate ajunge, in cazul in care la retea ai 240V CA, undeva la 680V in impuls, fara a mai pune la socoteala si spike-urile.

Eu am pus un W11NK100Z, 11 A la 1000V. In schema nu l-am trecut, dar am spus ca este nevoie de un MOS de min. 7A la 900V.

Editat de CIBY2
Link spre comentariu

Cu recalcularea transformatorului am si eu o nelamurire: pentru un miez EI 33 cu sectiunea 119mm patrati am ajuns la 92 spire in primar , ma asteptam ca pentru un miez cu sectiunea mai mare sa iasa un numar de spire mai mic.

Am folosit formula  N=Umin(240v)X Ton.max(8,9microsecunde)/ B(0,18T)XS(119mm patrati), Nu imi dau seama unde am gresit, am facut transformatorul dupa calculele mele dar inca nu am tranzistorul pentru a verifica practic daca va merge.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări