Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa Forward pentru inlocuirea acumulatorilor la masinile de gaurit cordless

Postări Recomandate

14 hours ago, sesebe said:

Știu ca cineva a spus aici pe topic ca a încercat un astfel de alimentator și cu Top249 sau ceva de genul și nu a fost mulțumit. As dori să-mi detalieze unde au fost problemele sau care au fost și eventual am putea sa mai discutam despre ele. 

Eu am spus asta. 

Problema era legata strict de aplicatia din topic. Sursele cu TOP lucreaza prin comanda tensiunii la iesire iar la depasirea curentului prin secundar intrau in protectie si se opreau. Initial m-a incantat simplitatea schemei si posibilitatea de a incadra tot montajul in cutia acumulatorilor. Dar in practica, opririle dese in momentele in care aveai nevoie de forta m-au facut sa revin la sursele cu comanda in curent. Stiu ca se poate adapta cumva schema cu TOP pentru limitare in curent la iesire, dar circuitul se complica  inutil, asa ca am revenit la schema cu UC3845 la care comanda in curent este nativa si relativ usor de implementat.

Link spre comentariu
  • 10 luni mai târziu...

M-am lipit aici pt ca nu am gasit alta inspiratie. Mi-a adus cineva o baterie pachet (cred ca sunt 11 elemente in interior), foarte probabil Cd-Ni. Suportul este sigur de la altceva (scrie 12V la mufa) pe baterie scrie 2000 TO 14,4V. In suportul incarcator este doar o rezistenta de 8,2 ohm si cand i s-a dus alimentatorul a luat altul din targ. Cu asta nou rezistenta s-a incalzit de a umflat carcasa iar primarul s-a intrerupt. A cumparat alt alimentator din targ care da 18Vca dar are 3 lamele de contact si nu-l pot folosi ca atare. In interior are doar integrat CMOS care este timer. Ideea este ca l-am alimentat la 18V redresat pri acei 8R si l-am lasat vreo 2 ore. Am masurat tensiunea dupa alte 2 ore si avea 16V. Cei ce aveti masini de gaurit cu astfel de acumulatori, ce tensiune trebuie sa aibe cand o scoateti din incarcator?

Se poate muta la un topic de acumulatori, eu nu l-am gasit (dar nici nu am cautat prea mult).

Editat de Vizitator
litere
Link spre comentariu
Acum 16 minute, miticamy a spus:

M-am lipit aici pt ca nu am gasit alta inspiratie. Mi-a adus cineva o baterie pachet (cred ca sunt 11 elemente in interior), foarte probabil Cd-Ni. Suportul este sigur de la altceva (scrie 12V la mufa) pe baterie scrie 2000 TO 14,4V. In suportul incarcator este doar o rezistenta de 8,2 ohm si cand i s-a dus alimentatorul a luat altul din targ. Cu asta nou rezistenta s-a incalzit de a umflat carcasa iar primarul s-a intrerupt. A cumparat alt alimentator din targ care da 18Vca dar are 3 lamele de contact si nu-l pot folosi ca atare. In interior are doar integrat CMOS care este timer. Ideea este ca l-am alimentat la 18V redresat pri acei 8R si l-am lasat vreo 2 ore. Am masurat tensiunea dupa alte 2 ore si avea 16V. Cei ce abeti masini de gaurit cu astfel de acumulatori, ce tensiune trebuie sa aibe cand o scoateti din incarcator?

Se poate muta la un topic de acumulatori, eu nu l-am gasit (dar nici nu am cautat prea mult).

Daca studiezi site-ul asta sigur vei gasi singur raspunsul care, apropo, nu este unul foarte clar definit.

Link spre comentariu

Se consideră încărcat complet (din punct de vedere al tensiunii finale) un element Ni-Cd, atunci când ajunge tensiunea la borne la circa 1,45V.Funcţie de starea de uzură, poate ajunge chiar şi la 1,5V.Însă o încărcare temeinică mai ţine seamă şi de temperatura elemenţilor, de aceea încărcătoarele mai ,,inteligente,, supraveghează şi temperatura lor.Dar pentru uz general, se poate lua ca valoare finală tensiunea de 1,45V per element.

Link spre comentariu

încărcarea elemenților nimh/nicd în serie este o metodă deficitară de încărcare. Dacă aș fi pus în postura să revitalizez un acumulator aș pune pe cât posibil acumnulatori cu litiu cu modul BMS sau cum le zice, care asigură balansarea și protecția elemenților atât la încărcare cât și la descărcare. Acumulatorii nichel îi încarci în serie și dormi liniștit doar dacă nu ști nimic despre funcționarea lor. Adevăru e că ceea ce nu ști nu te deranjează.

Link spre comentariu

Da, dar probabil sunt zeci-sute de milioane de masini de gaurit cu acumulatori serie. Daca problema e grava de ce firmele mari nu au implementat alt sistem care probabil devenea cunoscut.

Link spre comentariu
Acum 5 ore, miticamy a spus:

A cumparat alt alimentator din targ care da 18Vca dar are 3 lamele de contact si nu-l pot folosi ca atare

la acumulatoarele Bosch 12v contactul 3 este un termistor 6,8-7 k care monitorizeaza temperatura acumulatorului

Am incarcat un acumulator fara termistor(avea doar 2 contacte) ,intre  minus si contactul 3 al incarcatorului am pus o rezistenta de 6,8k  sau un semireglabil

Fara rezistenta nu incarca, considera ca acumulatorul este supraincalzit

sper sa va ajute  spor

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări