Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa Forward pentru inlocuirea acumulatorilor la masinile de gaurit cordless

Postări Recomandate

Cand mai vrei alta data sa desfaci un transformator care are ferita lacuita, pune tot transformatorul intr-o cana de metal cu apa si lasa-l la fiert in clocot 3-4 minute. Apoi cu doua bucati de carpa, apuci fiecare bucata de ferita si tragi de ele, eventual rasucesti usor stanga - dreapta in timp ce tragi.

Editat de maxente
Link spre comentariu

Nu compensezi nimic pentru ca n-ai cum sa anticipezi efectele precise asupra proprietatilor miezului.

Stii doar ca acele sparturi iti vor reduce permeabilitatea, asta inseamna o inductanta mai redusa, si o impedanta a primarului mai redusa la frecventa de lucru, o sa ai un curent de mers in gol ceva mai mare, posibil ceva cresteri ale pierderilor in miez, etc...

Nu te opreste nimeni sa incerci.

Link spre comentariu
Vizitator bogdannicusor83

Multumesc pt raspuns. Voi incerca...dar momentan nu stiu ce diode ultrarapite si ce tranzistor sa folosesc.

Traful l-am bobinat deja, mai am torul..ca tor am gasit unul verde inchis la culoare iar ca dimensiuni aprox Dext=33 Dint=19.8, h=11.1 o fi bun acesta?

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Sarbatori fericite prieteni forumisti!

Avand  un pic mai mult timp liber zilele acestea m-am gandit sa upgradez un incarcator pentru baterii auto pe baza sursei prezentate in acest topic. De fapt as dori sa înlocuiesc transformatorul clasic, foarte greu , de 18V/15A (pastrand partea de control a incarcarii) cu o sursa in comutatie 18V/20A.

Am realizat sursa prezentata in acest topic atat pentru 18V cat si pentru 24V si am fost destul de multumit. M-am gandit ca pentru o putere dubla (360W) ar trebui sa fac urmatoarele modificari:

-Condensator 330uF/ 450V;

-Punte redresoare 8-10A;

-Tranzistor STW12NK90Z;

-Rezistenta grila MOS 0.15/5W;

-Trafo ETD49 bobinat corespunzator(2x70 sp. in primar/ 6x12 sp. in secundar);

Dioda 2x30A/300V 55ns in secundar;

Rezistenta sarcina 330/5W;

Bobina iesire cu miez T157-26 bobinata pentru cel putin 25A;

Mai mult condensatori de filtraj in paralel.

Mentionez ca sursa va fi ventilata fortat.

As dori sa va dati cu parerea in ceea ce priveste posibilitatea realizarii acestei surse, eventual recomandari in privinta modificarilor.

Am folosit in celelalte surse BYV26C. Am inteles ca ar fi la limita. Am si BYT56M care este la 1000V dar trr este de 100nS. Credeti ca este mai ok?

Editat de adyhansolo
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
La 26.04.2019 la 8:13, adyhansolo a spus:

Trafo ETD49 bobinat corespunzator(2x70 sp. in primar/ 6x12 sp. in secundar)

E necorespunzător pentru că la o ferită cu o secțiune mai mare numărul de spire va fi mai mic. ETD49 are 211mmp față de 97mmp cât are ETD34 din schema inițială, mie mi-a ieșit cam 48sp cu 8sp, da mă rog, sunt destule variabile de luat în calcul. În rest modificările îmi par ok. Cât despre dioda aia, dacă cu 1xBYV26C e ok la 18V/10A, atunci pui 2 în paralel, tensiuni mai mari nu ai, ci doar curenți.

Link spre comentariu
Vizitator

CITAT:   înlocuiesc transformatorul clasic, foarte greu , de 18V/15A (pastrand partea de control a incarcarii) cu o sursa in comutatie 18V/20A

Stii schema partii de incarcare? Daca nu are filtrare varianta veche si merge pe pulsuri de 100Hz cum crezi ca se va potrivi cu o tensiune bine filtrata? Electronica e cu scheme, istoria, geografia e cu texte.

Link spre comentariu

x_dadu , multumesc pentru raspuns. Da, ai dreptate, numarul de spire va fi mai mic, o sa fac calculele cuvenite. De fapt am vrut sa stiu daca este suficienta sectiunea miezului pentru puterea pe care vreau eu sa o obtin.

Cat despre BYV26C am inteles ca este la limita cu tensiunea  (600V)  si ar fi mai ok o dioda la 800 sau 1000V dar la fel ultrarapida. Ar fi buna UF4007 (1000V, 75nS)dar nu am pentru moment. Intrebam daca BYT56M este ok cu 1000V dar 100nS.

miticamy, multumesc de asemenea pentru interventie. Aveti, ca intotdeauna, dreptate. Atasez schema. Astept sa va dati cu parerea daca este in regula sa folosesc acest controller cu sursa in comutatie pe care doresc sa o realizez.

charger controller.png

Editat de adyhansolo
Link spre comentariu

Știu ca cineva a spus aici pe topic ca a încercat un astfel de alimentator și cu Top249 sau ceva de genul și nu a fost mulțumit. As dori să-mi detalieze unde au fost problemele sau care au fost și eventual am putea sa mai discutam despre ele. 

Link spre comentariu

Nu, se pot folosi și în configurație forward dar trebuie făcute unele "smekerii" ca să meargă bine.

Iar legat de transformatoare nu-i chiar asa de dificil dacă știi ce sa faci, am făcute citeva cu integrate de la power int și mi-au mers din prima fără probleme. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări