Marian Postat August 22, 2018 Partajează Postat August 22, 2018 On 8/14/2018 at 7:55 PM, Marian said: La un moment dat am sa testez asta practic pe o semipunte ATX, voi bobina pe un EI33 doar primarul, aceleasi conditii de lucru, acelasi miez, doar numarul de spire va fi calculat intai pentru 0,2T si apoi pentru 0,4T, alimentez si masor temperatura miezului dupa 30 de minute de functionare cu umplere maxima, fara secundar si fara ventilatie, in ambele variante. Am facut acum testul promis in postarea citata. Ideea discutiei era care B sa se aleaga in formula prezentata de Smilex UT/BS, pe de o parte s-a sustinut ca ar trebui deltaB, pe de alta parte 2xdeltaB, diferenta consta in final la numarul de spire necesar pentru primar, adica pe jumatate la 2xdeltaB fata de prima varianta. Am testat acum ambele variante pentru a observa diferentele. M-am folosit de o sursa ATX no-name, frecventa 52khz, umplere maxima ( cam 96% ), am luat in calcul o tensiune medie de 150V pe primar ( 221Vca masurati in retea ), am desfacut un traf EI33, nu stiu ce material are miezul pentru ca nu scrie, am luat in calcul 3c90 si m-am uitat in pdf la graficul pierderilor, si am luat in calcul pentru 100mW/cm^3 la 50khz, 0,15T care mi-a rezultat in 78 de spire pentru primar pe care le-am dat cu sarma de 0,6. Pentru ca sursele ATX semipunte au nevoie de ceva curent in primar, am dat si un secundar cu 10 spire pe care am pus o sarcina rezistiva. Am facut intai testul cu 78 de spire, 19,6mH masurati in primar. M-am folosit de un traf de curent cu 50 de spire in secundar si 22R sarcina, ca sa vad pe osciloscop si curentul din primar ( sonda osciloscopului pe sarcina trafului de curent ). Asta a fost montajul de test: Curentul in primar cu sarcina pe secundarul trafului de putere: Curentul in primar, cu secundarul trafului de putere in gol: Dupa 30 de minute fara nici un fel de ventilatie am masurat 31*C pe miezul trafului. Apoi am desfacut traful din nou, am redus primarul la jumatate, adica la 39 de spire, si secundarul la 5 spire pentru a pastra raportul de transformare si deci aceeasi tensiune pe aceeasi sarcina in secundar ( decin acelasi curent ). La 39 de spire in primar am masurat 5mH. Curentul in primar cu sarcina in secundarul de forta: Curentul in primar cu secundarul de forta in gol: Aici dupa 30 de minute de functionare in exact aceleasi conditii, am masurat pe miez 42*C, asta fiind cauzata doar de pierderile in miez ( curentul de sarcina a fost prea mic sa conteze ), la ea se adauga cresterea de temperatura cauzata de pierderile in cupru, in sarcina maxima este de asteptat ca temperatura trafului fara ventilatie sa creasca mult peste valoarea asta, deci... PS: Sunt constient ca traful chinezesc are 38 de spire in primar, dar este la o sursa stabilizata unde umplerea ar trebui sa fie probabil sub 50%, ceea ce scade pe T de la numarator... Link spre comentariu
Marian Postat August 23, 2018 Partajează Postat August 23, 2018 Am refacut testul plecand de la 0,2T in ideea ca ar fi o inductie acceptabila daca exista si ceva ventilatie. Am masurat la priza 227Vca si am luat in calcul 155V pentru primar, frecventa si umplerea au ramas aceleasi ca la testul precedent, deci si Ton. Cu 0,2T am calculat 60 de spire pentru primar, le0am dat tot cu 0,6, si am dat 8 spire pentru acel secundar. Curentul in primar vazut la fel ca anterior, cu sarcina in secundarul de forta: Fara sarcina: Dupa 30 de minute fara ventilatie am masurat 34*C pe miez. Am redus primarul la 30 de spire ( pentru varianta de test de 2xdeltaB, adica 0,4T ), si secundarul la 4. Curentul cu sarcina in secundarul de forta: Fara sarcina: Dupa 30 de minute am masurat 49*C pe miez. Link spre comentariu
The_Reaper Postat Decembrie 31, 2018 Partajează Postat Decembrie 31, 2018 Salut , am o problema cu aceasta sursa, se strapunge dioda de la infasurarea de reset si nu ineteg de ce. Sa fie de vina traful?? Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 31, 2018 Partajează Postat Decembrie 31, 2018 Ce diodă ai folosit ? Dacă transformatorul a fost construit după specificațiile date, înclin să cred că nu el e de vină, ci un regim de funcționare necorespunzător al sursei.Sau o diodă necorespunzătoare ca parametri... Link spre comentariu
The_Reaper Postat Decembrie 31, 2018 Partajează Postat Decembrie 31, 2018 BYV26C este dioda folosita, o sa refac si traful dar momentan nu mai am sarma. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 31, 2018 Partajează Postat Decembrie 31, 2018 Are 600V, prea putin. Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 31, 2018 Partajează Postat Decembrie 31, 2018 (editat) Vezi că s-a mai confruntat și colegul dacian cu străpungerea repetată a diodei de demagnetizare, dar în cazul lui a fost de vină un condensator de 1nF/1kV care se scurtcircuitase....deci lasă traful momentan în pace și verifică bine și restul componentelor.Cum bine spunea colegul miticamy, o diodă cu tensiunea de lucru mai mare ar fi mai potrivită, vârfurile de tensiune pot sări de 600V acolo uneori... Pentru cei care ați descoperit topicul ăsta mai târziu, ar fi bine să citiți cu atenție toate postările și mai ales cele din primele pagini, v-ar scuti de multe neplăceri, fiindcă acolo s-au expus mai multe probleme și soluții la ele.... Editat Decembrie 31, 2018 de validae Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 31, 2018 Partajează Postat Decembrie 31, 2018 Stiu ca autorul acestui proiect a propus acele diode, insa UF4007 pentru puteri mai mici si UF5408 pentru puteri ceva mai mari, sunt foarte ieftine, foarte rapide, si cu cei 1000V merg fara probleme cam peste tot. Link spre comentariu
CIBY2 Postat Ianuarie 1, 2019 Autor Partajează Postat Ianuarie 1, 2019 BYV96C aveam la momentul respectiv si pe acelea le-am folosit. Merg foarte bine orice diode ultrarapide cu tensiune mai mare de 600V si curent de minim 1A. @The_Reaper, sursa e nou construita sau a functionat si se s- defectat? Verifica condensatorul din snuber prima data, asa cum spune @Validae. Este una din cauze. Link spre comentariu
The_Reaper Postat Ianuarie 1, 2019 Partajează Postat Ianuarie 1, 2019 Sursa este nou construita, am verificat condensatorul din snuber si este ok.Sa caut sarma si sa refac traful ca la asta am folosit sarma recuperata si o sa pun si dioda cu tensiune mai mare.Mai am una construita si functioneaza ok cu BYV26C. Link spre comentariu
Vizitator bogdannicusor83 Postat Ianuarie 2, 2019 Partajează Postat Ianuarie 2, 2019 Buna ziua, In incercarea de a construi sursa din prima pagina, m-am lovit de problema trafului. Am gasit intr-o sursa un traf pe care scrie ERL-35C 17RL3543 1209. Intrebarea mea este daca se poate folosi acest traf la sursa? Ps: sunt novice in surse in comutatie...asa ca va rog nu dati cu pietre! Link spre comentariu
pop_ady44 Postat Ianuarie 3, 2019 Partajează Postat Ianuarie 3, 2019 (editat) Se poate folosi carcasa si miezul dar bobinajul nu . Trebuie rebobinat cu datele de pe prima pagina. O sa iasa sursa cam inalta din cauza trafului care e mai inalt. Succes . Editat Ianuarie 3, 2019 de pop_ady44 Link spre comentariu
Vizitator bogdannicusor83 Postat Ianuarie 5, 2019 Partajează Postat Ianuarie 5, 2019 In incercarea de a desface traful(l-am fiert o juma de ora si degeaba) l-am spart... se mai poate face ceva cu el sau e bun de aruncat? Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 5, 2019 Partajează Postat Ianuarie 5, 2019 Lipește-l cu superglue și ține strâns bucățile până se usucă.Nu va avea prea mult de suferit, la urma urmei ferita e o aglomerare de particule unite cu un adeziv.... Link spre comentariu
Vizitator bogdannicusor83 Postat Ianuarie 5, 2019 Partajează Postat Ianuarie 5, 2019 Acum 5 minute, validae a spus: Lipește-l cu superglue și ține strâns bucățile până se usucă.Nu va avea prea mult de suferit, la urma urmei ferita e o aglomerare de particule unite cu un adeziv.... Multumesc! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum