Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa Forward pentru inlocuirea acumulatorilor la masinile de gaurit cordless

Postări Recomandate

15 hours ago, x_dadu said:

Ar trebui ca la 0,4T să aibe aceeași temperatură miezul ca un forward 1T cu umplere maxim 0,5, la aceeași putere, pe același miez.

Dacă doar compari pe semipunte cu 0,2 și 0,4T e posibil să fie o mică diferență de grade dar, dacă nu e notabilă nu înseamnă că varianta 2B nu e viabilă. Dar experimentul ar fi util.

De multe ori ma gandesc de ce nu faceti singuri niste masuratori pt ca de fapt nimeni nu stie ce miez ati cumparat si de unde. Un banal IR2153 cu semireglabil pe frecventa sa poti modifica intre 20 si 100khz. Traful de curent se executa in 10 min sau se poate pune o rezist mica in drena MOS-ului de jos. Se bobineaza doar primarul trafului si se si se conecteaza intai folosind frecventa maxima. Curentul trebuie sa fie triunghiular si de cel mult sute mA. Se coboara frecventa si se urmareste cand intra in saturatie. Apoi se foloseste frecv de lucru aleasa si se lasa o ora pt a vedea incalzirea. Se fac testele cu 3 valori rezultate din diverse formule in care ne incurcam noi. Se are in vedere ca si infasurarile vor incalzi miezul, deci se va alege o temperatura ceva mai mica.

Uite un EI33 la care am coborat frecventa pana la T=35uS ca sa apara saturatia la 210V (max cat da traful meu separator). Apoi am coborat la 170V sa se vada iesirea din saturatie.

La 210V (deja intrat in saturatie) l-am lasat 2 ore si puteam tine mana strans pe miez, probabil in jur de 55 grd. Am vrut sa vad incalzirea la 100kHz dar fiind tensiunea mica miezul nu cred ca trecea de 30 grd. Poate il pun direct pe retea cand am timp.

001-6---003.jpg

Link spre comentariu

Cu compensarea nu a avut nimeni probleme? Am făcut o sursă acum după această schemă cu ieșirea de 14Vcc, pe care am de gînd să o folosesc la alimentarea minicompresorului auto, chiar și la încărcarea acumulatorului auto dacă e nevoie. De mers merge, dar țiuie în gol (adică doar cu sarcina minimă, rezistor 300R pe ieșire, deci 0,65W ) și nu cred că ar fi pentru că nu e strîns bine traful, instabilitatea este vizibilă pe osciloscop.

Cu sarcină de 5A (fază de bec far auto) ca și cu 9A (fazele în paralel ale becului de far) țiuitul nu îl mai aud, cred că crește în frecvență,  dar instabilitatea semnalului este aceeași.

Am tot schimbat diverse valori la grupul 4,7n/22k de la TL, dar degaba.

Secundar fără snubber, conform schemei:

3._cu_sarcin_5_A_f_r_snubber_pe_secundar

Secundar cu snubber 15R+10n:

4._cu_sarcin_5_A_cu_snuber_pe_secundar.p

smps_1_TF.jpg

Link spre comentariu

La acel țiuit mă refeream. Bineînțeles că oscilatorul are frecventa fixă și este de 57khz la mine (6k8-2,2n).

Mă rog, nu e așa grav, in sarcina nu se mai aude, dar semnalul pe osciloscop are un tremurici, probabil sincronizează greu, bine că este digital.

Link spre comentariu

Pai este schema de aici, nu am desenat alta cu mici diferențe fiind pentru alta tensiune.

Rsursa MOSFET este 0,47

Traf ETD39 cu 62 spire primar, 11 secundar.

L serie pe EI33 intrefier 0,5mm pe tot E-ul, 18 spire, L=80 uH.

Fara semireglabil la TL, am rezistente fixe 18k cu 3k9.

Link spre comentariu

Osciloscoapele digitale se sincronizează mai ușor decit analogicele. 

Acolo din imagine nu se pot trage concluzii utile. 

Pune un snuber cit de cit. Riști sa arzi tranzistorului din primar. Tensiunea se poate sa fie mult mai mare decit ceea ce masori tu (am avut surprize și cu osciloscope mult mai sofisticate). 

Ți-am cerut link la ea. 

Link spre comentariu

Pune din pinul 1 la pinul 5 un condesator de citeva zeci de pico - sute de pico. 

Ps: schema asa cum este desenata acolo are o mare scapare: nu are compensare pt oscilațiile subarmonice ce apar frecvent în cazul surselor curent mode. Compensarea asta se numește parca slope compensation și se face prin sumarea unei mici părți din curentul prin tranzistor peste tensiunea de la oscilatorului local (pe condesator). 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Pune tot pe iesire atunci dar cu baza de timp de ordinul milisec pt a vedea frecventa de repetitie din domeniul audibil. 

Edit:  

UNDERSTANDING AND APPLYING CURRENT-MODE CONTROL THEORY
by Robert Sheehan

The difference between the average inductor current and the dc value of the sampled inductor
current can cause instability for certain operating conditions. This instability is known as subharmonic
oscillation, which occurs when the inductor ripple current does not return to its initial
value by the start of next switching cycle. Sub-harmonic oscillation is normally characterized by
observing alternating wide and narrow pulses at the switch node.
For peak current mode control, sub-harmonic oscillation occurs with a duty cycle greater than
50%.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări