Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa Forward pentru inlocuirea acumulatorilor la masinile de gaurit cordless

Postări Recomandate

buna ziua

Am facut cateva exemplare din aceasta sursa merg ok sunt multimit de ele

Ultima pe care tocmai am terminat-o functioneaza bine dar tensiunea minima pe care o pot regla este 12v

Nu ma deranjeaza o sa fie folosita la   15v,dar la celelalte cobora pana la aprox.7v

Traful bobinat la fel

Tensiunea in led optocuplor cu 1-2v mai mica decit pe iesire

Teniunea pe referinta TL 2,5v

Am verificat rezistentele din jurul TL 431 si sunt puse valorile corecte(nu au fost scoase sa le masor)

Orice sugetie este binevenita

multumesc

Link spre comentariu

Masoara tens pe iesirea TL la 12V iesire si la o sursa buna si la aceasta. Se poate "satura" TL si nu mai are de unde sa injecteze curent in LED ca sa scada iesirea.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Da sigur. Sunt conștient că este sursă stabilizată cu Ton variabil de la 0 la <0,5. Ce mă nedumerește este diferența notabilă între cele 2 formule diferite ce se găsesc prin documentații, respectiv (Uin*Ton) / (B*Sm) și (Uin*10^8) / (4*f*B*Sm), unde folosesc același B evident. Din cîte știu CIBY2 nu folosește în calcule B =0.3, ci mai puțin, deci dacă este folosit un Umin de 250Vcc, doar cu B=0,3 și d=0,45 s-ar ajunge la 70 de spire. Dar în acest caz cu forumula cealaltă, care am impresia că este și formula folosită de CIBY2, se ajunge la 54 spire.

Poate nu am calculat eu bine, datele problemei din câte știu sunt 56KHz, secțiunea miezului 97mm2.

Recunosc că electronica o practic la nivel de hobby, deci îmi permit pauze destul de lungi, iar la smps nu prea mi-a mai stat capul de mult timp, dar am de gând să mai experimentez ceva surse în curând în topologie 1 tranzistor forward și 2 tranzistori forward.

Editat de x_dadu
Link spre comentariu
Acum 23 ore, x_dadu a spus:

...Ce mă nedumerește este diferența notabilă între cele 2 formule diferite ce se găsesc prin documentații, respectiv (Uin*Ton) / (B*Sm) și (Uin*10^8) / (4*f*B*Sm), unde folosesc același B evident. ...

1. Cele doua formule nu folosesc acelasi B.Daca in prima formula alegi ,sa zicem ,0.2T,in cea de-a doua alegi 0.1T.Diferenta consta in faptul ca B in prima formula se refera la Bvarf si in cealalta se refera la B varf-varf,sau invers :rade:,cei care pot sa explice mai bine ,s-o faca...
  2. Sau cum zicea @smilex pe undeva in forum ,in cea de-a doua formula ,alegi tensiunea dubla,300V in cazul semipuntii,nu 150.
  3. Caz ...semipunte nestabilizata,50khz adica Ton=10us,210mm2 miezul,0.2T inductia, 150V alimentarea
  4. cu prima formula,150x10/0.2x210=1500/42=35.7 sp in primar
  5. cu a doua formula 150x10^8/4x5x10^4x1x10^3x2.1=150x10/4x5x1x2.1=1500/42=35.7 sp.In aceasta formula ,se ia inductia pe jumatate ,0.1T adica 1000 Gauss ,adica 1x10^3

Este preferabila prima formula ,tine cont de timpul mort dintre semiperioade,cred eu ,ca in special la sursele stabilizate

Editat de nel65
Link spre comentariu

De aici și neclaritatea mea, am văzut că era pe undeva pe un topic o dezbatere despre acel B din formula (Uin*Ton) / (B*Sm), dacă este B sau DeltaB, totuși Smilex în topicul renumit cu teorie spune că se pune B și insistă pe asta. Ceea ce duce la dublarea numărului de spire.

De exemplu la traful de la invertorul de sudură spuneai: 

Citat

Am ales 330V ,9.6us (pentru 50KHz) ,  0.23T si 680 mm.Rezulta 20 sp in primar 

Fiind o sursă forward cu 2 tranzistori, calculul trafului este același. Dacă zici că în acea formulă se trece dublul lui B, adică DeltaB, să înțeleg că ai calculat primarul pentru B=0,115 ?

În cazul acela B=0,23 mi se pare o valoare acceptabilă.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări