Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa Forward pentru inlocuirea acumulatorilor la masinile de gaurit cordless

Postări Recomandate

Fara traf izolator masori numai in secundar. Pt inceput pune direct pe secundarul trafului, inainte de dioda, cu sarcina si in gol(adica doar cei 330 ohm.

Apoi pui 470 ohm in loc de 330 si vezi din nou daca bucla este stabila.

TL431 nu e zener... nici fix nici variabil.

E un regulator tip shunt, cu tranzitor open-colector (zis catod) si un AO cu referinte de 2.5V pe inversoare. Acest AO si partea de reactie R-K intra in bucla de reactie globala a sursei.78_1338447552.jpg

Mai repede asa... pt ca operationalul trebuie alimentat:

HA17431_P.jpg

Link spre comentariu

Dl. Miticamy, am pus osciloscopul pe secundarul trafului si iata ce a iesit (nu-mi dau seama daca este corect ce am facut ):

1. Sursa in gol (numai cu rezistenta de 330R):

24l367c.jpg

2. Aceeasi sursa cu sarcina 4 x 47R/40W in paralel, cam 1.8 A:

2rxxogy.jpg

3. Sursa in gol dar cu rezistenta de 470R/5W (am dublat baza de timp)

2ljgjzt.jpg

4. Aceeasi sursa cu 470 R plus sarcina de 1.8A

o5vvkj.jpg

Poate ma ajutati sa interpretez aceste semnale . Probabil trebuia centrat semnalul mai intai pentru ca nu-mi dau seama cat este de fapt amplitudinea semnalului. Repet, este prima oara când folosesc un osciloscop adevarat si-mi dau seama ca am foarte mult de citit si invatat.

Referitor la functionarea sursei cu rezistenta de 470R: Cu rezistenta de 330R , la alimentarea sursei de la retea se auzea un click repetat pana conectam o sarcina oarecare, chiar si daca puneam aparatul de masura pe iesire,apoi disparea chiar si dupa deconectarea sarcinii. Cu rezistenta de 470R, la alimentarea sursei de la retea se auzeau 2-3 clickuri , care dispar fara nicio interventie. In ambele cazuri ramane in gol un tiuit specific, care cred ca este normal.

Link spre comentariu

Eu folosesc oscul pe AC foarte rar, cand masor sa zicem riplul pe iesire.

Intrarea se comuta pe DC, de obicei zeroul pe mijloc la FORWARD(la FLYBACK il mai pun pe linia 6). In felul acesta vezi clar impulsul pozitiv ce urmeaza a fi redresat.

In gol duci baza de timp si la 1ms sa vezi continuitatea buclei de control.

Si fa sincronizarea pe frontul crescator sa inceapa baleierea exact cu impulsul pozitiv maxim.

Link spre comentariu

Intrarile pt sonde au un comutator cu 3 pozitii: AC-GND-DC. Pe GND se fixeaza pozitia spotului iar pe DC vezi exact componenta pozitiva si cea negativa pt ca pe AC semnalul se cupleaza printrun condensator.

Atenuator_Intrare.jpgtek.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Cu comutarea pe DC n-a fost nicio problema. In ceea ce priveste partea cu "zeroul pe mijloc la FORWARD(la FLYBACK il mai pun pe linia 6). In felul acesta vezi clar impulsul pozitiv ce urmeaza a fi redresat." nu m-am descurcat. Poate imi dati mai multe detalii, eventual un exemplu grafic pentru a intelege.

Spuneati sa duc baza de timp chiar la 1 ms. Daca duc baza de timp la mai mult de 50 microsecunde, semnalul nu mai poate fi distins pe ecran.

Cu "sincronizarea pe frontul crescator sa inceapa baleierea exact cu impulsul pozitiv maxim" am iarasi o problema, nu-mi dau seama cum ar trebui sa fac sincronizarea.

Nu doresc sa va sacai cu aceste lucruri, care poate sunt lesne de inteles pentru cei familiarizati cu osciloscopul. Asa cum spuneam, sunt incepator, mai ales cu acest echipament.

Daca cineva stie un bun indrumar in invatarea analizei semnalelor prin osciloscop, va rog recomandati.

Link spre comentariu

Cand pui comutatorul de intrare pe GND este echivalent cu a aplica zero volti la intrare. In aceasta stare alegi o pozitie a spotului, pe prima linie, exact in mijloc sau unde doresti. Acea pozitie este "zeroul". In secundarul unui traf nu poate fi tensiune continua ci o tensiune cu o parte pozitiva si una negativa, In sinus cele 2 parti sunt egale. In sursele in comutatie amplitudinile celor 2 parti pot fi mult diferite (la traful de linii din TV diferenta dintre parti este in jur de 8 ori). Fiecare parte are o semnificatie prin comparare cu perioada de conductie a elementului de forta, Asa ca dupa aceasta "fazare" noi trebuie sa stim amplitudinea de interes(fie pozitiva, fie negativa) ca sa stim daca este ceea ce ne dorim/ am calculat/ avem pe o oscilograma de depanare.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Multumesc dl. Miticamy. Incep sa se mai limpezeasca apele pentru mine. Am pus din nou sonda pe secundar, am pus zeroul pe linia din mijloc cu comutatorul pe GND, am facut masuratorile pe DC. Am luat mai multe baze de timp.

DSC_0268.jpg

DSC_0269.jpg

DSC_0271.jpg

Si acum cu sarcina:

DSC_0274.jpg

DSC_0273.jpg

Sincer sa fiu, nu-mi dau seama daca este ce trebuie, daca sursa lucreaza corect. De ce semnalul se modifica atat de mult in sarcina?

Daca inteleg bine, recomandat ar fi sa compar amplitudinea semnalului de pe secundar cu perioada de conductie a Mos-ului din primar. Stiu ca nu este recomandat sa se faca masuratori in primar fara izolare galvanica, de aceea o sa ma apuc sa-mi construiesc un trafo izolator, sau sa folosesc doua trafo cu secundarele cuplate.

Link spre comentariu

FLY este pt puteri mici, FORW la puteri mici face ca in oscilograme. Dar chiar si FLY la puteri mici nu funct chiar bine asa ca s-a optat pt functionarea in RAFALE (BURST). Adica nu lasi bucla de control sa ingusteze asa mult impulsurile , trece oscilatorul putin peste frecventa max audibila de vreo 20khz si da un tren de impulsuri de o durata minima timp in care bucla nu intervine. Va apare o usoara supratensiune la iesire pe care bucla o va citi si opreste impulsurile. La scaderea iesirii sub o valoare iar apare un tren de impulsuri si va rezulta o tensiune cu un riplu ceva mai mare dar care nu influenteaza blocul alimentat. Se foloseste de obicei la sursele de STBY la televizoare. FORWARD inseamna INAINTE, la noi cu transfer direct. 3845 mai este si "in mod curent", in sensul ca valoarea curentului prin tranzistor ajuta bucla de tensiune de control (are loc o insumare a celor doua marimi, in sensul unirii deciziilor spre acelasi scop). Decizia de oprire a tranz se ia in timp real, adica acesta conduce, are loc transfer de energie spre iesire care inseamna cresterea tensiunii de iesire, bucla de control citeste si la un moment dat spune stop conductiei. Pana ajunge comanda de stop tensiunea de iesire a mai crescut un pic asa ca urmatorul puls va vedea acest surplus si se va opri mai repede. Dar si el a adus un surplus care de data aceasta cand apare ceasul urmator bucla interzice aparitia impulsului de comanda un timp pana scade iesirea suficient sub pragul de citire a buclei. Recunosc ca nu stiu cat de daunator este regimul din oscilograma ta, eu as lasa o rezistenta cat mai mica si de putere mai mare cum a spus Marian. Se poate considera ca masina de gaurit o opresti din priza cand nu lucrezi, deci lucrul in gol este numai in pauza dintre gauriri.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

CITAT: Sincer sa fiu, nu-mi dau seama daca este ce trebuie, daca sursa lucreaza corect. De ce semnalul se modifica atat de mult in sarcina?

De fapt ai pus 2 probleme/ intrebari. Am raspuns doar la prima. Incerc la a doua.

Teorie despre FLY/ FORW este cu "tonele" (in liceu se discuta daca sunt fete la discoteca unde doreau sa mearga. Un coleg mai umblat a raspuns ca sunt "tone de femei", de atunci am folosit des expresia). Formula pt FORW este Vo=(delta) x Vin, delta(nu am simbolul pe tastatura) era in documentatia Philips folosita de noi in fabrica timpul de conductie raportat la perioada totala a oscilatorului. Bobina de iesire se calculeaza ca sa avem o variatie a curentului prin ea de 15-20% din curentul maxim de iesire la tensiunea de retea nominala cand delta este de exemplu 35-40%. Cand sarcina este mica curentul de iesire este mult mai mic decat variatia de curent acceptata prin bobina asa ca aceasta nu se va putea opune variatiei mici de curent ceea ce va duce la incarcarea rapida a condensatorului de iesire fortand bucla sa opreasca conductia la un delta mult mai mic decat in formula. La sarcina nominala bobina de iesire isi intra in rol si va impune buclei respectarea formulei. Nu e nimic iesit din comun, dupa ce te obisnuiesti cu ele sursele in comutatie sunt niste circuite simple.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări