Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa Forward pentru inlocuirea acumulatorilor la masinile de gaurit cordless

Postări Recomandate

Am mai zis-o si in trecut chiar pe topicul asta din cate stiu, sursa forward cu 1 tranzistor prezinta un dezavantaj constituit de toff mare, ceea ce creeaza probleme la inductanta de stabilizare, impune o valoare mare si complica alegerea miezului, mix-ul -26 nu este tocmai potrivit aici, chiar daca functioneaza, o va face la temperaturi ridicate, sunt necesare mix-uri fie cu pierderi mai mici fie cu permeabilitate mai mica, consultati pdf-urile ca nu musca, cititi ce s-a postat deja ca nu e greu, iar eu n-o sa repet aceleasi lucruri la nesfarsit.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
  • 3 săptămâni mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...

360W din configuratia F1t schimba lucrurile putin, schema si placa asa cum sunt nu pot oferi ce vrei tu, trebuiesc refacute ambele si redimensionate. Probleme serioase o sa ai la inductanta serie care pentru ce vrei tu va trebui sa aiba o valoare mare ( foarte mare ), dificil de selectat miezul, probabil traf de ferita cu intrefier corespunzator, altfel...greu.

Totusi aia ar fi o cu totul alta sursa, poate ca n-ar fi rau sa deschizi un alt topic in care sa-ti prezinti cererea cat mai detaliat, si apoi mai vedem.

Link spre comentariu

Hmm, nu tin neaparat sa folosesc acest model de sursa, fiind fiabila si nu foarte stufoasa, m-am gandit ca o pot modifica pentru aceasta putere, categoric cu reptroiectarea cablajului.

Dar in acest caz, cred ca ma voi orienta catre o sursa cu IR2110 si SG3525, am citit pe un forum vecin, cum smilex,tu si mai un user au ajutat pe altcineva sa realizeze o sursa cu toate  calculele si detaliile necesare. Intradevar, este mai stufoasa dar ofera lejer puterea de care am nevoie.

Link spre comentariu

Simplitatea este relativa, ca si numar de componente o sursa flyback este probabil printre cele mai simple, totusi implica un nivel de calcule destul de complexe la faza de proiectare, in special la traf, in schimb o semipunte este mai complexa la numarul de componente insa mai simpla la calcule, mai cu seama la traf. Configuratia F1T este mai simpla ca semipuntea, si posibil mai sigura, ( comparabila cu flyback ), insa are un dezavantaj care in anumite situatii pune probleme, umplerea mica, tipic sub 50% ( se poate si peste, s-a discutat ), asta inseamna Toff mare, asta face mai grea alegerea miezului pentru inductanta serie, pentru ca cere o valoare mai mare, daca combini asta si cu o tensiune asa mare cum vrei tu, lucrurile se complica destul de mult, totusi probabil ca se poate face pe un traf de ferita fara dificultati prea mari ( eu am facut asa, si diferenta in bine este enorma ). 

Pe scurt, si asta se poate modifica, insa va fi alta sursa, de asta am zis ca poate un topic nou ar fi mai util. Tu faci cum crezi.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am vazut undeva o solutie pentru a folosi o sursa in comutatie pentru alte valori de curent si tensiune (ridicatoare). Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele:

1. Daca iesirea pe c.a. (care da, dupa redresare, 18V) o trimit la un primar (de acelasi numar de spire, pe acelasi miez) iar in secundar maresc numarul de spire obtin o tensiune mai mare (desigur sub un curent mai mic) care, dupa redresare, sa obtin 60V? (circuitul de reactie ramane, desigur, dar se vor inlocui diodele cu unele de curent mic). O alta varianta ar fi sa bobinez inca o infasurare (daca incape) pentru aceasta modificare.

2. Daca se pot comanda 2 astfel de surse (adica una sa o comande pe alta) pentru a nu aparea diferente la o sursa de +,-60V, in cazul in care se poate face modificarea de mai sus?

Sursa va fi folosita pentru un amplificator audio si in acest caz cam ce protectii ar fi nevoie in plus fata de schemele prezentate aici. Cred ca 50W per canal imi sunt suficienti. Va multumesc.

Editat de gica70
Link spre comentariu

Rezistenta aia de 330ohmi in paralel cu iesirea as putea-o inlocui cu 1k la 3W? Bineinteles ca si celelalte vor trebui dimensionate altfel dar asta nu prea stiu.Deasemenea trebuie un conductor mai subtire avand in vedere ca tensiunea va fi mai mare.

Editat de gica70
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări